ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Του γιαλού και της αυλής»

του-γιαλού-και-της-αυλής-492172

Εγκαινιάζεται σήμερα στις 8.30 μ.μ. η έκθεση ζωγραφικής της Ελλης Μέλη με τον τίτλο «του γιαλού και της αυλής». Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο των φετινών καλοκαιρινών πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Βυζίτσας στη Βιβλιοθήκη της Μονής Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στη Βυζίτσα Πηλίου και θα διαρκέσει έως τις 16 Αυγούστου. Η καινούργια αυτή δουλειά της Έλλης Μέλη, η οποία μοιράζεται τον χρόνο της ανάμεσα στο Πήλιο και στην Αθήνα , έχει πιο έντονα χαρακτηριστικά σε σχέση με προηγούμενες συλλογές της και προ πάντων περισσότερα και ποιο έντονα χρώματα. Με την έκθεση της Έλλης Μέλη εγκαινιάζεται ακόμη ένας χώρος πολιτισμού στη Βυζίτσα, στο Πήλιο και πρόκειται για το χώρο όπου θα εγκατασταθεί η βιβλιοθήκη του χωριού στα ανακαινισμένα κελιά της παλαιάς Μονής του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου.
Η ενέργεια αυτή μπορεί και πρέπει να ενταχθεί σε μια γενικότερη προσπάθεια που γίνεται στο Πήλιο για την αξιοποίηση εκκλησιαστικών χώρων για την ανάδειξη του Πολιτισμού. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τη Μακρινίτσα τη δεκαετία του ’90 , όταν η «Αυλή της Παναγίας» ήταν το κέντρο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων κάθε καλοκαιριού. Η δημιουργός ανοίγει το «κλειστό συρτάρι», σ’ εκείνο που με τόση αγάπη έχει τοποθετήσει προσεκτικά σκέψεις, αναμνήσεις και αναπολήσεις μικρές και μας αποκαλύπτει σημεία «του γιαλού και της αυλής» της, στη Βυζίτσα. Έχει το χάρισμα του αυθορμητισμού, την άκρα ευαισθησία των αισθήσεων και του πνεύματος, στην επικοινωνία με τους ανθρώπους του χωριού, τη φύση και το περιβάλλον.
Είναι ήδη ευρύτερα γνωστό ότι την τελευταία δεκαπενταετία «ζει» μονάχα στο Πήλιο. Στο καταφύγιό της στην Βυζίτσα, ανάμεσα στο πράσινο του βουνού των Κενταύρων και στο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας του Παγασητικού, «αναπνέει» τον Πηλιορείτικο αέρα, ζει τις μικρές ιστορίες του τόπου , έχοντας γίνει ένα με τους μονίμους κατοίκους του χωριού. Η Έλλη Μέλη γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε στη Σχολή Δοξιάδη με καθηγητές τους Αγήνορα Αστεριάδη, Ηλία Δεσκουλάκο, Α. Τάσο, Π. Γράβαλο, Π. Ζουμπουλάκη, ζωγραφική στην Ecole des Arts Decoratifs et du Batiment της Grenoble, Αγιογραφία στο Ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν στην Αθήνα, με δάσκαλο τον π. Σταμάτιο Σκλήρη και κεραμική με δασκάλα την Μαρία Καρακατσάνη. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου,
έχει πραγματοποιήσει 12 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και έχει μετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου