ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το τραπέζι της Ανάστασης – Τι συμβολίζει η μαγειρίτσα

το-τραπέζι-της-ανάστασης-τι-συμβολίζ-496714

Βράδυ Ανάστασης και η μαγειρίτσα έχει την τιμητική της στο πασχαλινό τραπέζι. Μετά τη νηστεία της σαρακοστής είναι το πρώτο πιάτο με κρέας που καταναλώνεται. Είναι πολύ νόστιμη σούπα που περιέχει τα εντόσθια και χόρτα.

Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ο συμβολισμός της. Τα χορταρικά της συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι προς ανάμνηση της σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους. Το Πάσχα των Εβραίων είναι εθνική γιορτή. Πάσχα στα εβραϊκά σημαίνει έξοδος ή διάβαση. Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.

Μια άλλη άποψη σχετικά με την προέλευση της γιορτής του Πάσχα, είναι πως τα περί κατανάλωσης αρνιού ανήκαν αρχικά σε ποιμενική γιορτή, που λάμβανε χώρα την πανσέληνο που ήταν πιο κοντά στην εαρινή ισημερία. Επρόκειτο μάλλον για θυσία ενός αρνιού έτσι ώστε ο θεός των ποιμνίων (της γονιμότητας) να πάρει το μερίδιό του για να εξασφαλίσει τη γονιμότητα του ποιμνίου. Το αρνί τρωγόταν σε ένδειξη κοινωνίας με το θεό προστάτη.

Σύμφωνα με αυτό, ο θεός είχε πει στους Εβραίους ότι πρέπει το αρνί να φαγωθεί όλο και να μην μείνει κανένα κομμάτι του. Έτσι προέκυψαν και τα φαγητά όπως η μαγειρίτσα αλλά και το κοκορέτσι στα οποία χρησιμοποιούνται τα εντόσθια του ζώου.

Οι σαράντα μέρες της σαρακοστής που ξεκινάνε την Καθαρά Δευτέρα είναι η περίοδος προετοιμασίας για το Πάσχα. Σε αυτή την περίοδο οι χριστιανοί προετοιμάζουν τους εαυτούς τους για την Αγία μέρα της Ανάστασης.

Η μαγειρίτσα λοιπόν προετοιμάζει το έδαφος! Είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα… είναι στην ουσία μια γευστική «γέφυρα» ανάμεσα στην περίοδο της νηστείας και την επιστροφή στην κρεοφαγία.

Τι περιλαμβάνει

Η μαγειρίτσα είναι η σούπα που περιλαμβάνει τα εντόσθια και τη συκωταριά (παράδοση ότι δεν πρέπει να μείνει τίποτα από το αρνί του Πάσχα),φρέσκα κρεμμυδάκια, ρύζι (όχι πάντα), μαρούλι, αυγά, άνηθο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι. Τα συκώτια και τα εντόσθια περιέχουν πολύ υψηλές ποσότητες χοληστερόλης και λίπους. Σημαντικό είναι από την προηγούμενη μέρα να έχουν μπει στο νερό με ξύδι και λεμόνι μέχρι να ασπρίσουν. Η χρησιμοποίηση μόνο των ασπραδιών ή ενός μόνο κρόκου μπορεί σαφώς να μειώσει την ποσότητα της χοληστερόλης!

Φυσικά μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και εναλλακτικές μορφές μαγειρίτσας. Όπως η vegan μαγειρίτσα με μανιτάρια. Άλλες είναι αυτή με κοτόπουλο, με μοσχάρι, με χοιρινό. Και μην ξεχνάτε ότι την επόμενη μέρα στο Πασχαλινό τραπέζι περιμένουν το αρνί και το κοκορέτσι, άρα και η προθέρμανση της μαγειρίτσας μπορεί να έχει πιο ελαφριά μορφή!

Την Κυριακή του Πάσχα τι γίνεται;

Οι περισσότεροι δεν τρώνε πρωινό και ικανοποιούν την όρεξή τους με την υπερκατανάλωση που δείχνουν στο Πασχαλινό τραπέζι. Δεν είναι τυχαίο ότι την ημέρα εκείνη υπάρχουν πολλά επεισόδια γαστρεντερικού, καρδιαγγειακά και απορρύθμισης της ισορροπίας του σακχάρου σε άτομα με διαβήτη! Φάτε λοιπόν πρωινό. Ένα ποτήρι γάλα (χαμηλών λιπαρών) με ένα πασχαλινό κουλούρι ή λίγο τσουρέκι ή ένα σφιχτό αβγό είναι ότι πρέπει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου