ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκπαιδευτική εξόρμηση

εκπαιδευτική-εξόρμηση-502924

Εξαήμερη εκπαιδευτική «εξόρμηση» στη Ρόδο, το νησί των Ιπποτών, πραγματοποίησαν τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας». Η εκδρομή οργανώθηκε στα πλαίσια Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού προγράμματος το οποίο εκπονήθηκε στο σχολείο και συνδεόταν με τη λογοτεχνία και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά την εντυπωσιακή Καστροπολιτεία της Ρόδου, τα κοσμοπολίτικα θέρετρα, τις σμαραγδένιες παραλίες και τα γραφικά χωριουδάκια, καθώς και το ακριτικό νησάκι της Σύμης.

Την πρώτη μέρα της άφιξής τους, οι μαθητές περιηγήθηκαν στην παλιά πόλη της Ρόδου, όπου ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Κατά την επίσκεψή τους θαύμασαν τα ευρήματα των ανασκαφών από τις αρχαίες πόλεις του νησιού, Κάμειρος, Ιαλυσσός και Λίνδος μέσα στο επιβλητικό μεσαιωνικό κτήριο, όπου στεγαζόταν το νοσοκομείο των Ιπποτών. Κατόπιν επισκέφτηκαν το εντυπωσιακό «Καστέλλο» – παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της επιβλητικής καστροπολιτείας, ενώ ακολούθησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο περίφημο Ενυδρείο της Ρόδου, στο οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει σπάνια είδη ψαριών και άλλα είδη της θαλάσσιας πανίδας. Τη δεύτερη μέρα, οι μαθητές των εκπαιδευτηρίων επισκέφτηκαν τη γραφική Λίνδο, περιηγηθήκαν στα στενά σοκάκια που είναι στρωμένα με παραδοσιακό βότσαλο, το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν «κοχλάκι». Η μοναδική από τις τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού κατοικείται ακόμη, ενώ η ακρόπολή της είναι αρχαιότερη των Αθηνών. Οι μαθητές θαύμασαν την εντυπωσιακή Ακρόπολη καθώς και τις γύρω γραφικές παραλίες. Κατόπιν, η ομάδα των εκπαιδευτηρίων ανέβηκε πεζή στην παλαιά μονή της Παναγίας Τσαμπίκας, διασχίζοντας ένα τοπίο απείρου φυσικού κάλλους. Όταν τελικά σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο σημείο, όπου βρίσκεται η μονή, πραγματοποίησαν προσκύνημα, ενώ μαγεύτηκαν από την ατελείωτη θέα.

Η τρίτη μέρα ήταν ιδιαίτερα συναρπαστική, καθώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνεχίστηκε στο ακριτικό νησί της Σύμης. Οι μαθητές, φτάνοντας στον «Γιαλό», το λιμάνι της Σύμης, μαγεύτηκαν από τα αρχοντικά του μοναδικού, πολύχρωμου, διατηρητέου οικισμού που είναι αμφιθεατρικά κτισμένος. Στη συνέχεια, μέσα από μια συναρπαστική διαδρομή στο ορεινό τοπίο του νησιού, έφτασαν στο μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ, του επονομαζόμενου και Πανορμίτη, για ένα προσκύνημα. Η ηρεμία και η γαλήνη του φυσικού τοπίου έκανε την επίσκεψη των μαθητών ιδιαίτερα υποβλητική. Την τελευταία μέρα, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον λόφο του Μόντε Σμιθ, όπου δεσπόζει η Άνω Ακρόπολη της Ρόδου, καθώς και στα Λουτρά της Καλλιθέας.

Το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής εκδρομής εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους μαθητές που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και να περιηγηθούν σε δυο μακρινά νησιά του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, που ενσωματώθηκε στην Ελλάδα μόλις το 1947 με Ελληνοϊταλικό Σύμφωνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα εκπαιδευτήρια διοργανώνουν ανάλογη εκδρομή στα πλαίσια εκπαιδευτικού – πολιτιστικού προγράμματος, καθώς έχουν προηγηθεί ανάλογες εξορμήσεις στο νησί των Φαιάκων, την Κέρκυρα, τη Σαντορίνη αλλά και την Κρήτη. Οι μαθητές εξέφρασαν την ικανοποίηση και τη χαρά τους για τη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού – πολιτιστικού προγράμματος των εκπαιδευτηρίων. Εξάλλου αποτελεί μια ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές της Ελλάδας και κυρίως τα έθιμα και τις παραδόσεις της. Μάλιστα εξέφρασαν τη επιθυμία να διοργανώνονται πιο συχνά ανάλογες εκπαιδευτικές εκδρομές που συνδυάζουν την ψυχαγωγία με τη βιωματική μάθηση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εντυπώσεις των μαθητών: ο Πάρις Μ. δήλωσε ότι ….. «η φετινή μας εκδρομή στο νησί των Ιπποτών θα μου μείνει αξέχαστη, γιατί μου εντυπώθηκε στη μνήμη η εικόνα της επιβλητικής καστροπολιτείας αλλά και τα καταγάλανα νερά της γραφικής Σύμης..». Ο Σταύρος Β. είπε: « ότι η εκπαιδευτική εκδρομή στο νησί της Ρόδου ήταν συναρπαστική. Η ανάβαση στην Παναγία Τσαμπίκα, η περιήγηση στα γραφικά στενά της Λίνδου και η μεσαιωνική πόλη με εντυπωσίασαν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου