ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σιωπηρή ανάπαυλα και προετοιμασία

σιωπηρή-ανάπαυλα-και-προετοιμασία-507014

Σε μια χρονιά σιωπηρής ανάπαυλας αλλά και ουσιαστικής προετοιμασίας προχωρούν οι εμπνευστές και διοργανωτές του «Μουσικού χωριού», με την προσδοκία «να ξεπεραστεί κάθε πρόβλημα που μπορεί να βάλει φρένο στην έμπνευση», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Το μουσικό χωριό γεννήθηκε ως ιδέα το 2006 έχοντας ως στόχο να δημιουργήσει μια καλλιτεχνική κι εκπαιδευτική κοινότητα με άξονα την μουσική. Έχοντας φιλοξενήσει πάνω από 500 καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς, εμπειροτέχνες δημιουργούς και πάνω από 50.000 επισκέπτες που βιωματικά πλαισίωσαν τις δράσεις του, στήριξαν την ιδέα της ύπαρξής του και διαμόρφωσαν την ταυτότητά του, νομίζουμε ότι το πέτυχε».

Ως ιδρυτικά μέλη, «νομίζουμε ότι έχουμε αφομοιώσει την εμπειρία και τη γνώση αυτών των χρόνων κι έχοντας αποκομίσει μεγάλη ικανοποίηση για όλα όσα συνέβησαν μέχρι τώρα, νιώθουμε την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε την ταυτότητα του Μουσικού Χωριού προχωρώντας σε μία σειρά ουσιαστικών αλλαγών. Επιθυμούμε να «ακονίσουμε» και πάλι την αιχμή που διαθέτει και να διεισδύσουμε βαθύτερα σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως δημιουργία υψηλού επιπέδου μέσα από τη χαρά της δημιουργικής συνεύρεσης, την ανταλλαγή ιδεών, το σμίξιμο νέων και παλιών καλλιτεχνικών τάσεων και την καινοτομία.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστεί να επικοινωνήσουμε στους ανθρώπους που μας στήριξαν τόσα χρόνια τις διάφορες αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε κατά την τελευταία πενταετία και οι οποίες συνοψίζονται εδώ σε τρία κεντρικά σημεία: Το ανθρώπινο επαγγελματικό και ημιεπαγγελματικό δυναμικό του Αγίου Λαυρεντίου είχε την ευκαιρία, μέσα σε βάθος 11 ετών, να αναπτύξει πλήθος τουριστικών και άλλων αναπτυξιακών υποδομών, πράγμα το οποίο και έκανε στον βαθμό που μπόρεσε, βασιζόμενο στις δράσεις του Μουσικού Χωριού: οι δεκάδες δωρεάν συναυλίες, παραστάσεις, αφιερώματα και διαλέξεις που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι και το κλίμα ευφορίας και ανάτασης που προσφέρει η συνύπαρξη τόσων καλλιτεχνών από κάθε γωνιά του κόσμου είναι πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Η διοργάνωση αναζητάει επίμονα εδώ και χρόνια συνεργασία και συσπείρωση όλων των εμπλεκόμενων επαγγελματιών και τοπικών φορέων σε έναν κοινό στόχο: τη μεταμόρφωση μίας μικρής κοινωνίας σε πρότυπο πολιτισμικής και αγροτουριστικής ανάπτυξης».

Παράλληλα θα αναζητηθεί νέο μοντέλο με καλύτερο έλεγχο στις εισροές κόσμου, προσφέροντας ποιοτικές συνθήκες διαμονής και στέγασης των ομαδικών μαθημάτων και ενισχύοντας την εκπαιδευτική έρευνα και την αρμονική συμβίωση, ενώ επιθυμία των διοργανωτών είναι «η ενίσχυση της αυτόβουλης δράσης των καλλιτεχνών του δικτύου και τη δημιουργία αλυσίδας θεματικών ενοτήτων που οι ίδιοι θα συντονίζουν, ώστε να εξασφαλιστεί το υψηλό επίπεδο μετάδοσης της γνώσης».

Tέλος, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πρόκειται σταδιακά να κοινοποιηθεί το οπτικοακουστικό υλικό που καταγράφει το περασμένο καλοκαίρι στον Άγιο Λαυρέντιο, μέσα από την κάμερα και τη ματιά της νεαρής εθελόντριας Γαλάτειας Κόνδη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου