ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ονειρεύτηκε έναν καλύτερο κόσμο

ονειρεύτηκε-έναν-καλύτερο-κόσμο-509296

Μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης αναδύονται από τις σελίδες του ημερολογίου της Αννας Φρανκ, που παρουσιάστηκε χθες στον πολυχώρο Φουντούλη, από τη Μαγνήτων Κιβωτό, την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, τον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο Βόλου και τα Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) – Αρχεία Νομού Μαγνησίας.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Μαρσέλ Σολομών, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου και ακολούθησε αναφορά στο ημερολόγιο από την Αννίτα Πρασσά, ιστορικό, προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας. Η δικηγόρος Νεοκλεία Κρατήρα διάβασε αποσπάσματα και συντόνισε η Μαίρη Τσακνάκη – Γαβαλά. Η βραδιά, αφιέρωμα μνήμης, τιμής, περισυλλογής, συγγνώμης, έκλεισε με ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα βαθύτερα μηνύματα του ημερολογίου, που παρουσιάστηκε χθες με αφορμή την παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου και την επέτειο της λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που τιμάται στις 8 Μαΐου.

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι μέσα από τα μάτια μιας έφηβης, η οποία βίωσε τα δεινά του πολέμου, και ανάμεσα στις γραμμές του ημερολογίου, διακρίνει κανείς το όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο. Παράλληλα ο κ. Μαρσέλ Σολομών, επανέλαβε τη φράση: «Πιστεύω ότι ο άνθρωπος είναι καλός», που αποτελούσε το μότο ζωής της Αννας Φρανκ, η οποία ονειρεύονταν ένα κόσμο ειρηνικό.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, σημείωσε από την πλευρά του, κλείνοντας την εκδήλωση, ότι «βιβλία που κρατούν ζωντανή τη μνήμη, για γεγονότα που σφράγισαν εποχές και δημιουργούν προϋποθέσεις να μην ξαναζήσουμε τέτοια γεγονότα, είναι πολύτιμα. Όταν μάλιστα, προσέθεσε ο ίδιος, προέρχονται από ανθρώπους που η εκφραστικότητά τους, τους δίνει δύναμη, νομίζω ότι είναι το καλύτερο μάθημα που μπορεί κανείς να πάρει και η καλύτερη σπουδή που μπορεί να έχει».

Το Ημερολόγιο κρατούσε η Αννα Φρανκ στο Άμστερνταμ, για όσο καιρό κρυβόταν με την οικογένειά της από τους Γερμανούς, σε μια μικρή σοφίτα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο καταφύγιο της οικογένειας στο Πρίσενγκρατς, που λειτουργεί σήμερα ως μουσείο με την ονομασία «Σπίτι της Άννας Φρανκ». Η Άννα Φρανκ και η οικογένειά της συνελήφθησαν από τη Γκεστάπο. Επέζησε μόνον ο πατέρας της, Όττο Φρανκ, χάρη στον οποίο εκδόθηκε το ημερολόγιο, που έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες, και ως σήμερα έχει πουλήσει χιλιάδες αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου