ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Το φεγγάρι και τα ερείπια»

το-φεγγάρι-και-τα-ερείπια-493880

Τη Δευτέρα 2 Αυγούστου και ώρα 9.00 μ.μ. στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου της Αρχαίας Δημητριάδας θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα την προηγούμενη Δευτέρα λόγω καιρικών συνθηκών εκδήλωση «Το φεγγάρι και τα ερείπια» ένα μουσικό λογοτεχνικό αναλόγιο στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου Αρχαίας Δημητριάδας.

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον μουσικό-λογοτεχνικό αναλόγιο που περιλαμβάνει μουσική, ιστορίες και ποιήματα από έναν παραμυθά, τέσσερα παιδιά και τρεις μουσικούς. Την επιμέλεια έχει ο Στέλιος Πελασγός και θα παίξει το μουσικό σύνολο Ίαμβος: Κωνσταντίνος Γράβος τρομπέτα, Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη πιάνο, Ζαφειρούλα Χαντή βιολοντσέλο.

Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Μεσογειακής πόλης 2010, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται φέτος στο Βόλο με τη φροντίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και διοργανώνεται με τη συνεργασία του Δήμου Βόλου, του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, της ΕΚΠΟΛ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Τ.

Το μουσικό – λογοτεχνικό αναλόγιο «Το φεγγάρι και τα ερείπια» είναι μια δημιουργία του Στέλιου Πελασγού σε συνεργασία με το μουσικό σύνολο Ίαμβος και αναλυτικά περιλαμβάνει: 1η σουίτα για τσέλο, J.S.Bach, Ορφικός ύμνος στην Εκάτη (μεταφορά Σ. Πελασγός), Το φεγγάρι και τα ερείπια, Λαϊκός ονειροκρίτης, Canzone di Gabrielle, Ennio Moriconne, Χάρτινο το φεγγαράκι, Μάνος Χατζιδάκις, Ποσειδωνιάται, ανέκδοτο ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι, Μάνος Χατζιδάκις, Το παλάτι μου, Φώτιος Κόντογλου, Λάμψη στο Βόσπορο, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Το σπίτι του Αστέριου, Jorhe Louis Borges, Hijo de la luna, J.M.Cano, Η γάτα και το φεγγάρι, William Butler Yeats, Το φεγγάρι είναι κόκκινο, Μάνος Χατζιδάκις, Το σπίτι της ψυχής, ανέκδοτο ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, Liber tango, Astor Piazzolla, Το φεγγάρι, Jorhe Louis Borges, The heart asks pleasure first, Michael Nyman, Το φεγγάρι, Δημήτρης Παπαδίτσας, Tango, Astor Piazzolla.

Του καλλιτεχνικού προγράμματος θα προηγηθεί ξενάγηση στο αρχαίο Θέατρο της Δημητριάδας (ώρα: 19.30) και στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου (ώρα 20.30) από αρχαιολόγους της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Πρέπει να σημειωθεί πως το αρχαίο θέατρο Δημητριάδος θα κλείσει το επόμενο διάστημα για το κοινό, καθώς ανασκαφικές εργασίες κι εργασίες συντήρησής του εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2010-2013.

Δημητριάς. Πόλη του Μακεδονικού Βασιλείου. Η Δημητριάς ιδρύθηκε από το Μακεδόνα βασιλιά Δημήτριο Πολιορκητή, στις αρχές του 3ου αι. π.Χ, στον εσώτερο μυχό του Παγασητικού κόλπου, κοντά στη θέση του Βόλου και πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της. Σύμφωνα με τις φιλολογικές πηγές, η Δημητριάς απετέλεσε το μεγαλύτερο ναύσταθμο του μακεδονικού στόλου και προικίστηκε με μεγάλη σε έκταση «χώρα», που περιλάμβανε ολόκληρη την αρχαία Μαγνησία. Η πόλη σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες διέθετε Βασιλική Χώρα και είχε την κοινωνική και πολιτική οργάνωση των πόλεων του Μακεδονικού Βασιλείου.

Η Δημητριάς συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγάλες πόλεις της αρχαιότητας, αφού ο περίβολος των ισχυρών αμυντικών τειχών της έχει μήκος μεγαλύτερο από 8.000 μέτρα. Στο ανατολικό τμήμα της πόλης σώζονται τα ίχνη του Ιπποδάμειου συστήματος οργάνωσης του οικισμού και στην ίδια περιοχή, στην κορυφή ενός λόφου, κτίστηκε το ανάκτορο των Μακεδόνων Βασιλέων, το λεγόμενο και «βασίλειον».

Ανάκτορο Δημητριάδος. Tο ανακτορικό συγκρότημα της Δημητριάδος ιδρύθηκε πάνω σε λόφο, στο κέντρο του ανατολικού τομέα της πόλης. Στο ψηλότερο σημείο του λόφου χτίστηκε το λεγόμενο τετραπύργιο, ένα ορθογώνιο κτίριο με πύργους στις τέσσερις γωνίες, με αίθουσες, διαμερίσματα και κλίμακες για τον όροφο, γύρω από περίστυλη αυλή με οκτώ δωρικούς κίονες σε κάθε πλευρά.

Δυτικά και νοτιοδυτικά του τετραπυργίου αναπτύσσονται σε χαμηλότερα επίπεδα οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Η σημερινή μορφή του μνημείου χρονολογείται περί το 200 π.X., ενώ είχαν προηγηθεί πιθανόν δυο παλιότερες οικοδομικές φάσεις.

Η είσοδος στην εκδήλωση αλλά και στις ξεναγήσεις που θα προηγηθούν είναι ελεύθερη. Οι επισκέπτες θα εξυπηρετηθούν με πρόνοια της Δημοτικής Αστυνομίας Βόλου, ενώ προτείνεται η μικρή πεζοπορία είτε από το θέατρο στο ανάκτορο της αρχαίας Δημητριάδας είτε κατευθείαν στο χώρο της εκδήλωσης: Αρχαιολογικός χώρος Ανακτόρου Αρχαίας Δημητριάδας, στα Πευκάκια Βόλου (αριστερά στον κόμβο Πευκακίων – Αθηνών και στα 500 μέτρα στην παραλιακή οδό Πευκακίων στρίβουμε δεξιά).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου