ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παραδόθηκε στους πιστούς το Ιερό Κουβούκλιο του αναστηλωμένου Παναγίου Τάφου

παραδόθηκε-στους-πιστούς-το-ιερό-κουβ-522768

Σε μια λαμπρή τελετή στα Ιεροσόλυμα, παραδόθηκε σήμερα ξανά στους προσκυνητές, το Ιερό Κουβούκλιο στον Πανάγιο Τάφο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης, οι πρώτες που έγιναν εδώ και δυο αιώνες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για μνημόνιο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει αρωγός και στο νέο μεγάλο σχέδιο για συνολική συντήρηση του ναού της Αναστάσεως.

Πλήρως αποκατεστημένο παραδόθηκε στους χιλιάδες προσκυνητές στα Ιεροσόλυμα το αναστηλωμένο Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου.Η τελετή παράδοσης έγινε παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος στην ομιλία του, μίλησε για μνημείο παγκόσμιας παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

panagios-tafos

Ο πρωθυπουργός με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και των Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο μετέβησαν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου παρακολούθησαν την παρουσίαση του έργου από την επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ, καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου.

Ο κ. Τσίπρας αντάλλαξε δώρα με τον Πατριάρχη Θεόφιλο, ενώ είχε συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 Fm», τόνισε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη διατήρηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων είναι ισχυρό και το καταδεικνύει και η παρουσία του πρωθυπουργού.

Στην εκδήλωση παρίστανται η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και ο πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας καθώς και ο γενικός πρόξενος Χρήστος Σοφιανόπουλος και ο αναπληρωτής γενικού προξένου, Βασίλης Κοΐνης.

Στην πόλη βρίσκεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Συνδέσμου του Παναγίου Τάφου. Τη χαρά του εξέφρασε ο πρόεδρος Λάζαρος Μάρκου: «Συμβάλλαμε με τις μικρές μας δυνάμεις για την αναπαλαίωση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου. Αν δεν γινόταν, ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας θα έπεφτε. Για χρόνια δεν είχε γίνει καμία κατασκευή».

Το πλήρως αποκατεστημένο Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, «υπέφερε» για 208 χρόνια, ενώ νερά έπεφταν από τον τρούλο αλλά και υπόγεια, δημιουργώντας πρόβλημα στατικότητας στο Ναό της Ανάστασης.

Το έργο, κόστισε 4 εκατομμύρια ευρώ και πλέον συμβολίζει και την «ομοφωνία των δογμάτων», από Τρεις Θρησκευτικές Κοινότητες, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, το Τάγμα των Φραγκισκανών Μοναχών και το Αρμένικο Πατριαρχείο, που πέρυσι συμφώνησαν για το έργο.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Αποστολή:Νίκος Μελέτης, ΑΠΕ-ΜΠΕ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου