ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Μυστικό της Βασιλοπούλας

το-μυστικό-της-βασιλοπούλας-495455

Ευφάνταστοι στίχοι που μαθαίνουν στους μικρούς αναγνώστες πώς να αντιμετωπίζουν τη ζωή με αισιοδοξία κι ότι ακόμα και τα προβλήματα που φαντάζουν άλυτα, έχουν κι αυτά τη λύση τους. Όταν μιλάει η μικρή βασιλοπούλα, οι ήρωες του παραμυθιού βουλώνουν τ’ αυτάκια τους με βαμβάκι, σφουγγαράκια κι ό,τι άλλο βρουν. Τα λουλούδια στον κήπο μαραίνονται. Η φωνή της βασιλοπούλας τρομάζει ακόμα και το δράκο του παλατιού. Θέλετε να βρούμε όλοι μαζί μια λύση στο πρόβλημά της; Αρκεί να μάθουμε το μυστικό της!

Η μικρή βασιλοπούλα τραγουδά όλη μέρα, με αποτέλεσμα να τους έχει ξεκουφάνει όλους (γιατί έχει… αγριοφωνάρα). Ο εφευρέτης του παλατιού κατασκευάζει μια μαγική μηχανή, η οποία αυξομειώνει κάθε φωνούλα και κάθε τσαχπίνικη κίνηση! Τώρα το μόνο που μένει είναι να δοκιμάσουν τα παιδιά αν η μηχανή λειτουργεί σωστά… Παρουσιάζουμε στα παιδιά τη μαγική μηχανή, ζωγραφισμένη με έντονα χρώματα σ’ ένα χαρτόνι. Τους εξηγούμε τη λειτουργία της:

α) Όταν πατάμε το κόκκινο κουμπί, τα παιδιά «παγώνουν» σε όποια στάση κι αν βρίσκονται.

β) Με το πράσινο κουμπί, ξεκινούν να τραγουδούν όσο πιο δυνατά μπορούν και να χορεύουν.

γ) Με το κίτρινο κουμπί, χορεύουν στα βουβά!

Ύστερα όλα τα παιδιά γράφουν τ’ όνομά τους επάνω στη ΜΑΓΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ, για να μπορέσει να επιστραφεί στο βασιλιά, κι εκείνος να διαβάσει ποια καλόκαρδα παιδιά συμμετείχαν στη δοκιμή και βοήθησαν το παλάτι του.

Μέσα από το βιβλίο δίνεται και η δυνατότητα κατασκευών. Τα παιδιά… λύνουν και δένουν! Μέσα από την ενότητα του παραμυθιού «Πέτρα, μολύβι, ψαλίδι, χαρτί» συμμετέχουν ενεργά, αφού μπορούν να κατασκευάσουν τα κοστούμια και τα σκηνικά για το θεατρικό. Οι γονείς μάλιστα μπορούν να μοιράσουν πολύχρωμες ζωγραφιές και διάφορα άλλα χρήσιμα αντικείμενα-εργαλεία έτσι ώστε τα παιδιά να επιλέξουν τον αγαπημένο τους ήρωα και να μας τον παρουσιάσουν, φορώντας το ανάλογο κοστούμι πλάι στο αντίστοιχο σκηνικό. Με αυτόν τον τρόπο, μικροί και μεγάλοι έρχονται σε επαφή με το παραμύθι και με τις διασκεδαστικές δραστηριότητες που προσφέρει.

Τα παιδιά όμως μέσα από το βιβλίο είναι και τα ίδια πρωταγωνιστές… στην κυριολεξία! Μέσα από την ενότητα του παραμυθιού «Γύρω γύρω όλοι, μοιράζονται οι ρόλοι», βοηθάμε τα παιδιά στη διανομή των ρόλων. Μέσα από την ενότητα «Μάθε το ρόλο σου φαρσί μη σου πετάξουνε τουρσί», μοιράζουμε στα παιδιά καρτέλες με τα τετράστιχα του κάθε ήρωα. Κάθε παιδί διαβάζει με τη σειρά του από ένα τετράστιχο, κι έτσι συμμετέχει στην αφήγηση του παραμυθιού.

Στο βιβλίο… χρώμα δίνουν τα παιδιά! Μοιράζουμε μπογιές, μαρκαδόρους με χρυσόσκονη, λευκές κόλλες και βοηθάμε τα παιδιά να επιλέξουν μία ασπρόμαυρη εικόνα από το τέλος του παραμυθιού, για να τη χρωματίσουν. Επίσης μπορούν να κάνουν μια δική τους ζωγραφιά για το παραμύθι, κάτι που τους έκανε εντύπωση ή κάτι που φαντάζονται με το δικό τους τρόπο.

Η συγγραφέας Φωτεινή Βασιλείου

Εζησε στην Αμερική, σπούδασε ψυχολογία στην Αθήνα, συνέχισε την εκπαίδευσή της στο Λονδίνο και έγινε εκπαιδεύτρια νευρογλωσσικού προγραμματισμού και ύπνωσης. Ζει ευτυχισμένη στον Βόλο και είναι μητέρα του μικρού Θωμά. Αγαπημένες τις ασχολίες είναι να ζωγραφίζει τουβλάκια στους τοίχους του σπιτιού της στον Πυργετό και να κανονίζει κρυφά ραντεβού τα βράδια του καλοκαιριού με τις αλεπουδίτσες της Ξηρονομής. Η Φωτεινή αφηγείται από παιδί παραμύθια σε μικρούς και μεγάλους!

Η εικονογράφηση στο βιβλίο έχει γίνει από το Βασίλη Γρίβα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τετράγωνο.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου