ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το παρασκήνιο της παραίτησης Κιμούλη από το Κέντρο Πολιτισμού Στ.Νιάρχος και οι αντιδράσεις

το-παρασκήνιο-της-παραίτησης-κιμούλη-530067

Χαρακτηρίστηκε ως αιφνίδια. Παρ’ όλα αυτά, η παραίτηση του Γιώργου Κιμούλη από τη θέση του Προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήταν μια εξέλιξη λίγο – πολύ προδιαγεγραμμένη. Λίγοι ήταν εκείνοι που πίστεψαν ότι ο Γιώργος Κιμούλης θα παρέμενε στη θέση αυτή και θα «συγκατοικούσε» με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Νίκο Μανωλόπουλο, που είχε προϋπάρξει σε ανάλογη θέση όντας επί 23 χρόνια γενικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής. Από τις πρώτες συνεδριάσεις του νέου ΔΣ του ΚΠΙΣΝ το κλίμα φαινόταν τεταμένο με κύρια αιχμή τις αρμοδιότητες που θα αναλάμβαναν οι δυο άνδρες.

Ισως να μην ήταν τυχαίο που μια μέρα πριν ο Γ. Κιμούλης στείλει την γεμάτη αιχμηρούς υπαινιγμούς παραίτησή του, είχε σταλεί ενημέρωση προς όλα τα media σχετικά με την τηλεδιάσκεψη του νέου ΔΣ με το ΔΣ του Ιδρύματος Νιάρχος με ένα «καθησυχαστικό» δελτίο τύπου όπου ουσιαστικά αναφερόταν το «άριστο κλίμα συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του ΚΠΙΣΝ, καθώς επίσης και η βούληση ότι θα επιτευχθούν οι υψηλοί στόχοι που έχουν τεθεί απ’ αυτό το μεγαλόπνοο έργο.

Τελικά τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα όπως αποδείχτηκε αμέσως μετά. Δεκαεπτά ημέρες έμεινε στη θέση του προέδρου του ΚΠΙΣΝ ο Γιώργος Κιμούλης. Παρ’ ότι οι αρμοδιότητες έδειχναν να είχαν χωριστεί (το καλλιτεχνικό μέρος του ΚΠΙΣΝ στον Γ. Κιμούλη και το διοικητικό στον Ν. Μανωλόπουλο), τελικώς επήλθε οριστική ρήξη με τον κ. Κιμούλη να κατηγορεί μάλιστα δημοσίως τον κ. Μανωλόπουλο ότι υποκαθιστά όλο το ΔΣ «εκμεταλλευόμενος τις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνώντος κόμματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC, το ΔΣ του ΚΠΙΣΝ αναμένεται να εκδώσει πολύ σύντομα ανακοίνωση σε σχέση με τις εξελίξεις.

Ο Γιώργος Κιμούλης, λοιπόν, επιστρέφει στο θέατρο και οποίο, σημειωτέον, δεν εγκατέλειψε αφού, όπως μας διαβεβαιώνουν οι συνεργάτες του δεν έλειψε από την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί αφήνοντας όλους να αναρωτιούνται πλέον ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Οι αντιδράσεις

Η παραίτηση Κιμούλη έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από εκπροσώπους κομμάτων

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, σχετικά με την παραίτηση του κ. Γιώργου Κιμούλη από τη θέση του Προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η παραίτηση του κ. Γ. Κιμούλη από τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του ΚΠΙΣΝ είναι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης. Με την επιστολή του, επιβεβαίωσε όλα όσα λέγαμε το προηγούμενο διάστημα. “Εσωκομματικές διαπραγματεύσεις”, “διοικητική έκφραση κατώτερη των περιστάσεων”, “εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνώντος Κόμματος”. Και φυσικά, “ούτε και να συναινέσω σε διαδικασίες που μελλοντικά μπορεί να προκαλέσουν υπόνοιες αδιαφάνειας”. Αλήθεια, τι θέλει να πει με αυτήν τη φράση ο κ. Γ. Κιμούλης; Τι ζητήματα διαφάνειας προκύπτουν; Σε τι έπρεπε να συναινέσει και δεν το έκανε; Η Κυβέρνηση οφείλει εκτός από τη συγγνώμη της για τη νέα κρίση που προκαλεί με τις δικές της επιλογές στο χώρο του Πολιτισμού και της Παιδείας, να δώσει άμεσες και καθαρές απαντήσεις. Ο Έλληνας φορολογούμενος απαιτεί διαφάνεια και λογοδοσία. Περιμένουμε».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και το ΠΑΣΟΚ. «Η επιστολή παραίτησης του Γιώργου Κιμούλη από την θέση του προέδρου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος περιέχει σαφείς αιχμές» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο τομέας πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ. Και προσθέτει: «Αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί και τα μεγάλα θέματα του πολιτισμού. Προφανώς, μας ενδιαφέρει η με υποδειγματικό τρόπο λειτουργία του ΚΠΙΣΝ προς όφελος των πολιτών όπως και η σωστή λειτουργία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Στο θέμα της διαφάνειας δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση».

«Οι αρμόδιοι υπουργοί, πρέπει να απαντήσουν με σαφήνεια στις κατηγορίες- καταγγελίες» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Την παραίτηση του Γιώργου Κιμούλη σχολίασε και το Ποτάμι, μέσω ανακοίνωσης.

«Όταν οι επιλογές για σημαντικές διευθυντικές θέσεις γίνονται με κριτήρια μη αξιοκρατικά αλλά κομματικά ή πρωθυπουργικής παρέας, το αποτέλεσμα είναι το μπάχαλο. Μερικές φορές αυτό καλύπτεται, γιατί τα συμφέροντα μετράνε περισσότερο», τονίζεται αρχικά στην ανακοίνωση.

Και συνεχίζει: «Κάποιες φορές το μείγμα των ανθρώπων είναι τέτοιο που δεν μπορούν να κρατηθούν ούτε τα προσχήματα. Το μεγαλύτερο έργο πολιτισμού της χώρας, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, έχοντας περάσει στα χέρια του βαριά νοσούντος ελληνικού δημοσίου, με τα αρρωστημένα εσωκομματικά μαγειρέματα καθρεφτίζει με τον πλέον καθαρό τρόπο την ανεπάρκεια, τον κακό επαρχιωτισμό, την παλαιοκομματική νοοτροπία και τον άθλιο παραγοντισμό της αριστερής, με ακροδεξιά συμπληρώματα, κυβέρνησης.

Έκκληση προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εκμεταλλευτείτε τις ασφαλιστικές δικλείδες του συμβολαίου που έχετε υπογράψει με το δημόσιο. Μην τους αφήνετε ελεύθερους, θα τα καταστρέψουν όλα».

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της εποστολής Γ. Κιμούλη

«Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο στοίχημα δυναμικού μετασχηματισμού του πολιτισμικού μας χάρτη. Η τεράστια ευθύνη διοίκησης είχε εξ αρχής ως δεσμευτική παράμετρο την συγκρότηση ενός συλλογικά δημιουργικού και αποφασιστικού Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια.

Η τελική αποκρυστάλλωση όμως της διοικητικής έκφρασης, προϊόν αναίτιων πολυήμερων “εσωκομματικών διαπραγματεύσεων”, απεδείχθη στην πράξη κατώτερη των περιστάσεων. Παρά το συμφωνημένο πλαίσιο, ο διορισμένος εκ του Υπουργείου Οικονομικών διευθύνων σύμβουλος κ. Μανωλόπουλος – πρώην Διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών – υποκαθιστά στην ουσία όλο το Διοικητικό Συμβούλιο εκμεταλλευόμενος τις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνώντος κόμματος στις οποίες αρνούμαι να συμμετέχω.

Ως μέλος μιας συλλογικότητας που δεν δύναται να ενεργοποιηθεί τελικώς – παρ’ όλες τις προσπάθειες που κατέβαλα όλον αυτόν τον καιρό – και ενός ασαφούς τοπίου καλλιτεχνικής διεύθυνσης που αρχίζει να διαμορφώνεται πλέον καθιστώντας σχεδόν απαγορευτικό οποιοδήποτε παραγόμενο έργο εκ μέρους του Κ.Π.Ι.Σ.Ν. ΑΕ, υπέβαλα σήμερα την παραίτησή μου προς το Διοικητικό Συμβούλιο. Σε καμία περίπτωση δεν προτίθεμαι να συμβάλλω στην ακύρωση της δυναμικής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά ούτε και να συναινέσω σε διαδικασίες που μελλοντικά μπορεί να προκαλέσουν υπόνοιες αδιαφάνειας.

Οι δημόσιες θέσεις δεν είναι επισφράγιση κοινωνικής αποκατάστασης ούτε κάλυψη κάποιου υπαρξιακού κενού. Ναι μεν στήριξα δημοσίως τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έκρινα πως ήταν η μοναδική λύση εκείνη την περίοδο για τη χώρα μου, αλλά δεν το έκανα για να εγκατασταθώ σε κάποια θέση. Ούτως ή άλλως έχει κατά κόρον γραφτεί πως έχω αρνηθεί αρκετές προτάσεις στο παρελθόν για θέσεις ιδιαίτερα σημαντικές. Ευτυχώς για μένα δεν είμαι ανέστιος. Έχω τον τόπο της τέχνης μου. Εκεί κατοικώ. Ουδέποτε έχω παίξει ρόλο σε πολιτικά παρασκηνιακά παιχνίδια ή σε εσωκομματικές συγκρούσεις, όπως επίσης ουδέποτε υπήρξα παιδί κομματικού σωλήνα. Ας ελπίσουμε, για το καλό όλων και του ΚΠΙΣΝ η παραίτηση αυτή να αναγκάσει τους αρμόδιους να σκεφτούν με μεγαλύτερη προσοχή τον τρόπο λειτουργίας του.

Τέλος θα ήθελα να υπενθυμίσω δύο βασικά πράγματα: πρώτον η αξιοπρέπεια δεν έχει ανταλλακτική αξία και δεύτερον όταν ρίχνουμε κάποιον εν γνώσει μας στην αρένα, δεν τον αφήνουμε μόνο του να κοιτάζει τι θα δείξει ο αντίχειρας.

Με εκτίμηση Γιώργος Κιμούλης»

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου