ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσικό λογοτεχνικό αναλόγιο στο Ανάκτορο Αρχαίας Δημητριάδας

μουσικό-λογοτεχνικό-αναλόγιο-στο-ανά-497883

Τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου, και ώρα 9.00 μ.μ. στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου της Αρχαίας Δημητριάδας και με αφορμή την καλοκαιρινή πανσέληνο θα πραγματοποιηθεί ένα ενδιαφέρον μουσικό-λογοτεχνικό αναλόγιο. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μουσική, ιστορίες και ποιήματα από έναν παραμυθά, τέσσερα παιδιά και τρεις μουσικούς. Την επιμέλεια έχει ο Στέλιος Πελασγός και θα παίξει το μουσικό σύνολο «Ίαμβος», αποτελούμενο από τους: Κωνσταντίνο Γράβο τρομπέτα, Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη πιάνο, Ζαφειρούλα Χαντή βιολοντσέλο.

Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Μεσογειακής πόλης 2010, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται φέτος στο Βόλο με τη φροντίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και διοργανώνεται με τη συνεργασία του Δήμου Βόλου, του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης και της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Τ.

Είναι η πρώτη φορά που ο αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου της Αρχαίας Δημητριάδας ανοίγει με αυτό τον τρόπο στο ευρύ κοινό. Θα ακολουθήσει μάλιστα και δεύτερη εκδήλωση από τους ίδιους φορείς, που θα πραγματοποιηθεί με την Πανσέληνο του Αυγούστου, στις 24 Αυγούστου στην αυλή του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Το μουσικό – λογοτεχνικό αναλόγιο «Το φεγγάρι και τα ερείπια» είναι μια δημιουργία του Στέλιου Πελασγού σε συνεργασία με το μουσικό σύνολο «Ίαμβος» και αναλυτικά περιλαμβάνει: 1η σουίτα για τσέλο, J.S.Bach, Ορφικός ύμνος στην Εκάτη (μεταφορά Σ. Πελασγός), Το φεγγάρι και τα ερείπια, Λαϊκός ονειροκρίτης, Canzone di Gabrielle, Ennio Moriconne, Χάρτινο το φεγγαράκι, Μάνος Χατζιδάκις, Ποσειδωνιάται, ανέκδοτο ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι, Μάνος Χατζιδάκις, Το παλάτι μου, Φώτιος Κόντογλου, Λάμψη στο Βόσπορο, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Το σπίτι του Αστέριου, Jorhe Louis Borges, Hijo de la luna, J.M.Cano, Η γάτα και το φεγγάρι, William Butler Yeats, Το φεγγάρι είναι κόκκινο, Μάνος Χατζιδάκις, Το σπίτι της ψυχής, ανέκδοτο ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, Liber tango, Astor Piazzolla, Το φεγγάρι, Jorhe Louis Borges, The heart asks pleasure first, Michael Nyman, Το φεγγάρι, Δημήτρης Παπαδίτσας, Tango, Astor Piazzolla.

Του καλλιτεχνικού προγράμματος θα προηγηθεί ξενάγηση στο αρχαίο Θέατρο της Δημητριάδας (ώρα: 19.30) και στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου (ώρα 20.30) από αρχαιολόγους της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Πρέπει να σημειωθεί πως το αρχαίο θέατρο Δημητριάδος θα κλείσει το επόμενο διάστημα για το κοινό, καθώς εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του μνημείου, όπως και βελτίωσης και ανάδειξής του και του περιβάλλοντος χώρου του, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2010-2013.

Δημητριάς

Πόλη του Μακεδονικού Βασιλείου. Η Δημητριάς ιδρύθηκε από το Μακεδόνα βασιλιά Δημήτριο Πολιορκητή, στις αρχές του 3ου αι. π.Χ, στον εσώτερο μυχό του Παγασητικού κόλπου, κοντά στη θέση του Βόλου και πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της. Σύμφωνα με τις φιλολογικές πηγές, η Δημητριάς απετέλεσε το μεγαλύτερο ναύσταθμο του μακεδονικού στόλου και προικίστηκε με μεγάλη σε έκταση «χώρα», που περιλάμβανε ολόκληρη την αρχαία Μαγνησία, όπου βρίσκονταν και οι περισσότερες πόλεις που συμμετείχαν στον ιδρυτικό συνοικισμό της πόλης. Με την πάροδο του χρόνου η Δημητριάς έγινε ένα κοσμοπολίτικο κέντρο, στο οποίο συνυπήρχαν άνθρωποι από τη Μακεδονία, την Ιλλυρία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Κρήτη, την Κύπρο, τη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές της Μεσογείου. Η πόλη σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες διέθετε Βασιλική Χώρα και είχε την κοινωνική και πολιτική οργάνωση των πόλεων του Μακεδονικού Βασιλείου.

Η Δημητριάς συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγάλες πόλεις της αρχαιότητας, αφού ο περίβολος των ισχυρών αμυντικών τειχών της έχει μήκος μεγαλύτερο από 8.000 μέτρα. Στο ανατολικό τμήμα της πόλης σώζονται τα ίχνη του Ιπποδάμειου συστήματος οργάνωσης του οικισμού και στην ίδια περιοχή, στην κορυφή ενός λόφου, κτίστηκε το ανάκτορο των Μακεδόνων Βασιλέων, το λεγόμενο και «βασίλειον».

Η πόλη διέθετε δύο λιμένες για τον ελλιμενισμό των εμπορικών πλοίων και του πολεμικού στόλου. Έχουν εντοπιστεί το ιερό των Αρχηγετών και Κτιστών της πόλεως, η Ιερή Αγορά με το ναό της Ιωλκίας Αρτέμιδος και το Νομοφυλάκειο, το Θέατρο και άλλα δημόσια κτήρια και ιερά.

Με την ίδρυση του Κοινού των Μαγνήτων, το 2ο αι. π.Χ., η Δημητριάς γίνεται η έδρα της κεντρικής διοίκησης του Κοινού και γνωρίζει μια νέα περίοδο ακμής. Κατά τη ρωμαιοκρατία η πόλη περιορίζεται στην περιοχή του βόρειου λιμένα και μέσα στον 5ο αι. μ.Χ. ο οικισμός εγκαταλείπεται.

Ανάκτορο Δημητριάδος

Tο ανακτορικό συγκρότημα της Δημητριάδος ιδρύθηκε πάνω σε λόφο, στο κέντρο του ανατολικού τομέα της πόλης. Στο ψηλότερο σημείο του λόφου χτίστηκε το λεγόμενο τετραπύργιο, ένα ορθογώνιο κτίριο με πύργους στις τέσσερις γωνίες, με αίθουσες, διαμερίσματα και κλίμακες για τον όροφο, γύρω από περίστυλη αυλή με οκτώ δωρικούς κίονες σε κάθε πλευρά. Ενσφράγιστες κεραμίδες, γραπτές σίμες, ηγεμόνες κέραμοι με γραπτή διακόσμηση, σίμες με υδρορρόες σε μορφή λεοντοκεφαλών παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την αρχιτεκτονική διακόσμηση του μνημείου. Η νότια και ανατολική πτέρυγα διέθεταν και δεύτερο όροφο.

Δυτικά και νοτιοδυτικά του τετραπυργίου αναπτύσσονται σε χαμηλότερα επίπεδα οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Εκεί βρίσκονται η αίθουσα με την αψίδα στη μια πλευρά της, διαμερίσματα που σχετίζονται πιθανόν με λουτρικές εγκαταστάσεις, μια ακόμη αυλή με στοές περιμετρικά της, οι οποίες διακοσμούνται με κονιάματα κόκκινου, λευκού και γκρίζου χρώματος. Τα κτίρια έχουν ισχυρούς τοίχους που σώζονται σε ύψος μεγαλύτερο των 3 μ. και σίγουρα διέθεταν δεύτερο όροφο.

Η σημερινή μορφή του μνημείου χρονολογείται περί το 200 π.X., ενώ είχαν προηγηθεί πιθανόν δυο παλιότερες οικοδομικές φάσεις.

Κατά το διάστημα 167-120 π.Χ. η βόρεια περίστυλη αυλή μετατράπηκε σε εργαστηριακό χώρο, όπου λειτουργούσαν τρεις κεραμευτικοί κλίβανοι και ένας λάκκος χύτευσης χάλκινων αγαλμάτων. Μετά το 120 π.Χ. δεν παρατηρείται κανενός είδους δραστηριότητα στο χώρο του ανακτόρου.

Η είσοδος στην εκδήλωση αλλά και στις ξεναγήσεις που θα προηγηθούν είναι ελεύθερη. Το κοινό θα εξυπηρετηθεί με πρόνοια της Δημοτικής Αστυνομίας Βόλου, ενώ σε κάθε περίπτωση προτείνεται η μικρή πεζοπορία προς τον χώρο της εκδήλωσης (Αρχαιολογικός χώρος Ανακτόρου Αρχαίας Δημητριάδας, στα Πευκάκια Βόλου. Στα 500 περίπου μέτρα από τον κόμβο Μπουρμπουλήθρας στην οδό Πευκακίων, δεξιά).

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου