ΕΞΟΔΟΣ

Κατερίνα Βρανά: Να διατηρήσουμε το χιούμορ μας

κατερίνα-βρανά-να-διατηρήσουμε-το-χιο-542930

Η πιο αστεία γυναίκα του κόσμου μιλάει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το γέλιο που έχουμε όλοι ανάγκη, με αφορμή τη μεθαυριανή της παράσταση στο Βόλο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η Κατερίνα Βρανά, η πιο αστεία γυναίκα του κόσμου, ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και θα εμφανιστεί μεθαύριο, Τρίτη 7 Μαρτίου στις 9 το βράδυ, στο Δημοτικό θέατρο Ν. Ιωνίας με το «About Sex», που περιοδεύει μετά από τις συνεχόμενες sold out παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η κωμικός, που αναδείχθηκε τρίτη στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κωμωδίας του Laugh Factory «Το Πιο Αστείο Ατομο Στον Κόσμο», ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές της κωμωδίας και του ταλέντου της και μιλάει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη σημασία του γέλιου, που «το έχουμε ανάγκη σήμερα» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η βραβευμένη κωμικός, η οποία έχει εντρυφήσει στα μονοπάτια της θετικής σκέψης, μιλάει με χιούμορ για το… χιούμορ, που είναι απαραίτητο στην καθημερινότητά μας, τονίζοντας ότι «πρέπει να προσπαθούμε να μη χάνουμε το χιούμορ μας». Σε εποχές «μεγάλης αστάθειας και αβεβαιότητας παγκοσμίως» όπως επισημαίνει η ίδια, είναι σωτήριο το γέλιο όταν το μοιράζεσαι με αγαπημένα πρόσωπα.

-Σε εποχές καλές ή δύσκολες, η κωμωδία κατέχει πάντα την ίδια θέση στις προτιμήσεις του κοινού;

Νομίζω ανεβαίνει στις δύσκολες εποχές γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη το γέλιο πολύ παραπάνω.

-Με χιούμορ αντιμετωπίζουμε τα δύσκολα; Ποια είναι η άποψη μιας βραβευμένης κωμικού όπως εσείς;

Εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι το χιούμορ βοηθάει πάρα πολύ στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων. Δεν είναι ότι σου λύνει τα προβλήματα, αλλά βοηθάει να περάσεις την δύσκολη ώρα ένα τσικ πιο ελαφριά.

-Εχουμε ανάγκη το γέλιο σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ; Τι μηνύματα παίρνετε από το κοινό;

Δεν ξέρω για το «περισσότερο παρά ποτέ» αλλά σίγουρα το έχουμε ανάγκη σήμερα. Και όχι μόνο στην Ελλάδα, θα έλεγα γενικά στον κόσμο το έχουμε ανάγκη. Ζούμε σε περίεργες και πρωτόγνωρες εποχές, υπάρχει μεγάλη αστάθεια και αβεβαιότητα παγκοσμίως και ο κόσμος ταλαιπωρείται και φοβάται. Ε, το γέλιο βοηθάει πολύ. «Σπάει» αυτό το βάρος, αυτό το σύννεφο. Επίσης το γέλιο σε δένει με τον άλλον που γελάει μαζί σου, και σε παράσταση αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα παρέας, κοινότητας.

-Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τα προβλήματα της καθημερινότητας μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για μια κωμικό;

Ναι βέβαια! Τα πάντα μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης! Εγώ εμπνέομαι πολύ περισσότερο από την προσωπική μου καθημερινότητα, παρά την επικαιρότητα αλλά σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει περιορισμός στο τι με εμπνέει.

-Πόσο έχει διαφοροποιηθεί η έννοια της κωμωδίας και του κωμικού σήμερα, σε σχέση με τις χρυσές εποχές του Ελληνικού σινεμά;

Χμμμ… Αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Δεν ξέρω αν έχει διαφοροποιηθεί. Η έννοια της κωμωδίας δεν έχει αλλάξει. Παραμένει η ίδια. Μάλλον έχει διευρυνθεί η έννοια και ο ρόλος του κωμικού. Δηλαδή δεν συναντάς κωμικό μόνο σε πλαίσια ηθοποιίας και υποκριτικής, πλέον έχεις κωμικούς που κάνουν σταντ-απ, σατιρικές εκπομπές στην τηλεόραση, ίμπροβ (κωμικό αυτοσχεδιασμό)… Και πλέον το τι είναι ένας κωμικός επηρεάζεται και από το τι γίνεται και σε άλλες χώρες όπως Αμερική κι Αγγλία. Το διαδίκτυο έχει ανοίξει πάρα πολύ τους ορίζοντες του τι βλέπει ο κόσμος.

-Τι πραγματεύεται η παράσταση που θα παρουσιάσετε μεθαύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας;

Πρόκειται για μια παράσταση που ασχολείται με το σεξ και πώς αυτό έχει επηρεαστεί από την απίστευτη εύκολη πρόσβαση που έχουμε πια σε πορνογραφικό υλικό στο διαδίκτυο. Δεν είναι χυδαία παράσταση, είναι απλώς πολύ επεξηγηματική. Είναι μια παράσταση που συνδυάζει εκπαίδευση με πολύ γέλιο. Θα μάθατε και για τις πάπιες!

-Ποια εικόνα έχετε αποκομίσει, στη διάρκεια των προηγούμενων επισκέψεών σας, για την πολιτιστική αύρα της πόλης;

Την τελευταία φορά που ήρθα -που ήταν και η πρώτη φορά που είχα έρθει στο Βόλο- έμεινα μόνο ένα βράδυ, οπότε, όπως καταλαβαίνετε, το μόνο που πρόλαβα να τιμήσω ήταν τα πασίγνωστα τσιπουράδικά σας. Τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες μου. Ιδίως το φαΐ, ήταν εξαίσιο!

-Τι προκαλεί, πλέον, το γέλιο στον κόσμο, η πολιτική σάτιρα, η αναφορά στην καθημερινότητα ή τις ανθρώπινες σχέσεις;

Όλα αυτά και ξεχωριστά το καθένα και σε συνδυασμό! Εμένα προσωπικά με κουράζει πλέον η επικαιρότητα και ιδίως η πολιτική κατάσταση, αλλά υπάρχει κόσμος που κάνει τρελό κέφι την πολιτική σάτιρα. Το τι κάνει τον καθένα να γελάει είναι πολύ υποκειμενικό πράγμα. Δεν γελάνε όλοι με τα ίδια.

-Τι πρέπει να έχουμε κατά νου, για να αντιμετωπίζουμε την κάθε μέρα με αισιοδοξία και χαμόγελο;

Νομίζω πρέπει να προσπαθούμε να μη χάνουμε το χιούμορ μας. Αυτό βέβαια δεν είναι και εύκολη υπόθεση στις μέρες μας. Δεν νομίζω ότι μπορείς να μένεις αισιόδοξος και μες στα κέφια κάθε μέρα αλλά με το χιούμορ μπορείς, βρε παιδί μου, να γλεντήσεις την απαισιοδοξία σου και να γελάσεις με τον σουρεαλισμό γύρω σου. Όπως είπα και παραπάνω, δεν θα σου λυθούν τα προβλήματα αλλά το χιούμορ δεν αφήνει τις καταστάσεις να σε πάρουν από κάτω. Α, και να περιστοιχιζόμαστε από άτομα που αγαπάμε και μας αγαπάνε και που είναι θετικοί άνθρωποι. Το να μοιράζεσαι γέλιο μ’ αυτούς τους ανθρώπους είναι σωτήριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου