ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

35 χρόνια αγώνας για τα Γλυπτά

35-χρόνια-αγώνας-για-τα-γλυπτά-544974

«…Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για μας. Είναι το καμάρι μας. Είναι οι θυσίες μας. Είναι το υπέρτατο σύμβολο ευγένειας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι η φιλοδοξία και το όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητάς μας…».

Αυτά έλεγε το 1982 η μεγάλη Μελίνα στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO προβάλλοντας για πρώτη φορά το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Τριάντα πέντε χρόνια μετά, τα Γλυπτά βρίσκονται ακόμη στο Βρετανικό Μουσείο, τουλάχιστον όμως το αίτημα είναι πάντα ενεργό (με πολλά σκαμπανεβάσματα βέβαια?). Αυτά τα 35 χρόνια τιμά το Μουσείο Ακρόπολης που την ερχόμενη Δευτέρα θα προβάλει βίντεο για την επανένωση των Γλυπτών σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη.

Περάσανε 35 χρόνια από τότε που η Μελίνα ξεκίνησε τον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το Μουσείο Ακρόπολης, αναγνωρίζοντας την τεράστια συμβολή της στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την επανένωση των περίφημων Γλυπτών που είναι μοιρασμένα στην Αθήνα και στο Λονδίνο, προχώρησε στη δημιουργία ενός βίντεο με υλικό που του παραχώρησε το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη, στο οποίο καταγράφεται η σύληση του Παρθενώνα από τον Ελγιν και η διεθνής εκστρατεία της Μελίνας Μερκούρη.

Το βίντεο διάρκειας 23 λεπτών θα προβάλλεται τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017, από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. στο αμφιθέατρο στο ισόγειο του Μουσείου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη τόσο για την παρακολούθηση του βίντεο όσο και για την επίσκεψη στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Ακρόπολης.

(ethnos.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου