ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσίαση ντοκιμαντέρ του Γιάννη Μάγγου

παρουσίαση-ντοκιμαντέρ-του-γιάννη-μά-549381

Μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση, ένα είδος ντοκιμαντέρ για την ιστορική έξοδο του Μεσολογγίου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν δεκάδες Βολιώτες το περασμένο Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Μεταξουργείου. Ήταν μια αποκαλυπτική προσέγγιση του ιστορικού γεγονότος από τον Γιάννη Μάγγο, καθηγητή του Μουσικού Σχολείου Βόλου, που με κατάνυξη παρακολούθησαν όσοι παρευρέθηκαν.

Μέσα από την ανάγνωση κειμένων από πηγές της εποχής, προβλήθηκαν και φωτίστηκαν άγνωστες πτυχές της επανάστασης του 1821 και συνταρακτικές λεπτομέρειες της Εξόδου.

Ο δημιουργός ακολούθησε ο ίδιος τα χνάρια των Εξοδιτών και με το προσωπικό οδοιπορικό του, που αιχμαλώτισε (ή αποτύπωσε) στον φωτογραφικό του φακό, έδωσε την ευκαιρία στους θεατές να γνωρίσουν την άλλη όψη του Μεσολογγίου, την «αβάδιστη» για τους περισσότερους από μας, καθώς και τα εντυπωσιακά δρώμενα που οργανώνονται εκεί κατά την επέτειο της Εξόδου.

Η ανάγνωση των κειμένων και οι απαγγελίες συνοδεύτηκαν από έξοχες εικόνες. Προβλήθηκαν σπουδαίοι πίνακες ζωγραφικής των Delacroix, Emile de Lansac, Ν. Γύζη, Θ. Βρυζάκη, Γ. Ιακωβίδη και άλλων με θέμα την επανάσταση του 1821 και την Έξοδο.

Τα κείμενα επενδύθηκαν με κλασικά έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, παραδοσιακή ελληνική μουσική αλλά και έξυπνα εντυπωσιακά ηχητικά εφέ που προκάλεσαν ευχάριστη έκπληξη στους θεατές.

Όλα ήταν προσεγμένα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια με αποτέλεσμα μία ακόμα υψηλής αισθητικής αξίας δουλειά του Γιάννη Μάγγου, ισάξια, ίσως και ανώτερη, από την άλλη γνωστή δημιουργία του τη «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που προβλήθηκε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας καθώς και στη Γερμανία.

Εξαιρετικές ήταν οι αναφορές του, μέσω φωτογραφιών, στους αιώνες που ακολούθησαν, τον 20ο και τον 21ο, με στόχο να αναδείξει πως η ιστορία τελικά δεν είναι άλλο από μια μαύρη κωμωδία που ανεβαίνει στη σκηνή ξανά και ξανά, απλά με διαφορετικό cast. Καθόλου τυχαίο που η παράσταση έκλεισε με το ερώτημα: «Τι αιώνα έχει εκεί έξω;»

Τα κείμενα ανέγνωσαν ο έμπειρος παπά-Γιώργης Σταματάς, ιερέας στη Σκιάθο και η εκπαιδευτικός Αγνή Μεταφτσή (η οποία έκανε και τις απαγγελίες), που με τον σωστά αρθρωμένο και κοφτό λόγο τους κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών που είχαν την τύχη να βρεθούν στην προβολή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου