ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τιμήθηκε Βολιώτης συγγραφέας

τιμήθηκε-βολιώτης-συγγραφέας-549404

Τιμήθηκε από την Εστία Νέας Σμύρνης το βιβλίο «Συναξάρι των πρώτων οικιστών της Νέας Ιωνίας Βόλου από το 1924» του συγγραφέα-ερευνητή Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά, το οποίο είναι έκδοση της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» του 2013.

Το βιβλίο απέσπασε τον Πρώτο Έπαινο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιβλίων Μικρασιατικού Περιεχομένου Εκδόσεως 2013 – 2014 – 2015 εις Μνήμην Πάνου Χαλδέζου, που προκήρυξε η Εστία Νέας Σμύρνης (Αττικής).

Το «Συναξάρι των πρώτων οικιστών της Νέας Ιωνίας Βόλου από το 1924» είναι ένα βιβλίο-κατάλογος με 5.620 ονόματα από τους πρώτους πρόσφυγες Μικρασιάτες, που εγκαταστάθηκαν στον προσφυγικό συνοικισμό το 1924 στον Ξηρόκαμπο του Βόλου, πέρα από τον χείμαρρο Κραυσίδωνα, και πήρε το όνομα Νέα Ιωνία. Είναι άξιο προσοχής να αναφέρονται τα ονόματα των πρώτων οικιστών, ανδρών, γυναικών, μαθητών κ.ά. σε έναν τόπο ξηρό και άνυδρο (Ξηρόκαμπος), που μεταμορφώθηκε με την παρουσία τους σε μια σύγχρονη πόλη, με πληθυσμό γύρω στις 32.000 κατοίκους. Επίσης μέσα στις σελίδες του βιβλίου αναφέρεται, δειγματοληπτικά, με ολοσέλιδη καταγραφή η ιστορία 38 οικογενειών και άλλων ανθρώπων (δασκάλων, ιερέων, απλών ανθρώπων και παραγόντων) που συντέλεσαν να αναπτυχθεί η ζωή και ο πολιτισμός στη Νέα Ιωνία.

Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι καλλιτεχνική εκφραστική σύνθεση του Γιάννη Κονταξή, του καλλιτέχνη της Εστίας «ΙΩΝΕΣ» και όχι μόνο, που έχει κοσμήσει και άλλα βιβλία του συγγραφέα που τιμήθηκε.

Συναφώς πρέπει ν’ αναφερθεί ότι ο συγγραφέας κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς τιμήθηκε από την Εστία Νέας Σμύρνης και σε άλλα τέσσερα βιβλία του Μικρασιατικού περιεχομένου με τρία βραβεία και έναν έπαινο.

Η σχετική τελετή της απονομής των τιμητικών διακρίσεων στους συγγραφείς που τιμήθηκαν και βραβεία και επαίνους για τα βιβλία τους, πραγματοποιήθηκε στο επιβλητικό κτήριο της Εστίας Νέας Σμύρνης το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου στην αίθουσα της βιβλιοθήκης με την παρουσία πλήθους κόσμου.

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» συγχαίρει τον συγγραφέα και πρώην γενικό γραμματέα της κ. Δημήτρη Κωνσταντάρα – Σταθαρά για τη νέα τιμητική του διάκριση, που υπογραμμίζει το πολύ σημαντικό ερευνητικό και ευρύτερα συγγραφικό του έργο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου