ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναστήλωση τμημάτων του μνημείου

αναστήλωση-τμημάτων-του-μνημείου-851206

Το «πράσινο φως» για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Δημητριάδος δίνει η ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να συμπεριλάβει το συγκεκριμένο μνημείο μεταξύ των ώριμων έργων πολιτισμού που θα ενταχθούν σταδιακά στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΕΠ, στο πλαίσιο ανοιχτής πρόσκλησης στον τομέα Προστασίας και Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η αναστήλωση και αποκατάσταση τμημάτων του αρχαίου θεάτρου Δημητριάδος, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ, που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, αποτελούν, σύμφωνα με τους ιθύνοντες της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, καθοριστικής σημασίας βήμα σε σχέση με την υλοποίηση του στόχου, το άνοιγμα δηλαδή, του μνημείου στο ευρύ κοινό. Η εγκεκριμένη πλέον από το ΚΑΣ αρχική μελέτη ωρίμανσης, που συντάχθηκε και υποβλήθηκε προκειμένου το αρχαίο θέατρο Δημητριάδος να αποτελέσει στο άμεσο μέλλον έναν ελκυστικό επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, περιλαμβάνει τις ακόλουθες εργασίες: α) την τοποθέτηση τριών νέων μαρμάρινων γωνιόλιθων στην κάτω σειρά των βατήρων των εδωλίων του κοίλου, β) την τοποθέτηση καλυπτήριων σχιστολιθικών πλακών που κάλυπταν τον αγωγό απομάκρυνσης των ομβρίων υδάτων περιμετρικά της ορχήστρας και γ) την αναστήλωση δύο δωρικών ημικιόνων του ελληνιστικού προσκήνιου και του θριγκού που ενώνει τους δύο κίονες.
Η κατασκευή του σημαντικού αυτού μνημείου έγινε ταυτόχρονα με την ίδρυση της Αρχαίας Δημητριάδος, στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., και η οριστική διακοπή της χρήσης του συντελέστηκε τον 4ο αι. μ.Χ., όταν με την επικράτηση του Χριστιανισμού και την αλλαγή των κοινωνικοπολιτικών δομών στις πόλεις τα αρχαία θέατρα εγκαταλείφθηκαν σε όλο το αρχαίο κόσμο» εξηγεί ο αρχαιολόγος της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ κ. Χαράλαμπος Ιντζεσίλογλου. «Όπως φαίνεται από τα αρχαία νομίσματα που έχουν βρεθεί κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του μνημείου, από τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια, αρχίζει μια περίοδος μαρασμού του αρχαίου θεάτρου αλλά και λιθοθηρίας, κυρίως των εδωλίων, γεγονός στο οποίο οφείλεται η απογύμνωση του μνημείου από τη λίθινη επένδυσή του». Κατά συνέπεια, συνεχίζει ο υπεύθυνος των ανασκαφών του μνημείου, «η σημερινή κατάσταση διατήρησης του μνημείου δεν του επιτρέπει να «φιλοξενήσει» παραστάσεις, ωστόσο, μπορεί να αναστηλωθεί μερικά, ώστε να αναδειχθεί, να αποτελέσει πόλο έλξης για το κοινό και ταυτόχρονα να περιορίσει τη διαρκή φθορά του μνημείου από τα καιρικά φαινόμενα».

Ένα ακόμη σημαντικό σημείο σε σχέση με την περαιτέρω ανάδειξη του εν λόγω αρχαίου μνημείου, είναι το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή του και όπως υπογραμμίζει ο αρμόδιος αρχαιολόγος της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ « πρέπει να συνεχιστεί παράλληλα και η έρευνα στο αρχαίο θέατρο, ώστε να αποκαλυφθούν πλήρως οι διαδοχικές φάσεις του μνημείου, να αποκωδικοποιηθούν οι πληροφορίες των ανασκαφικών δεδομένων και να ερμηνευτούν οι αιτίες που προκάλεσαν αυτές τις αλλαγές. Με άλλα λόγια να αποκαλυφθεί πλήρως η ιστορία του μνημείου, που αποτελεί ένα μέρος της ιστορίας ολόκληρης της αρχαίας πόλης της Δημητριάδας». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ολοκληρωμένη πρόταση της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, που σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα συγκαταλέγεται μεταξύ των ώριμων προς υλοποίηση έργων, που θα ενταχθούν σταδιακά στο ΕΣΠΑ στο πλαίσιο Προστασίας και Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Όταν ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες εργασίες και με την αναστήλωση των δυο κιόνων του προσκηνίου το μνημείο θα αποκτήσει την τρίτη του διάσταση, εξηγεί ο κ. Ιντζεσίλογλου, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε το μνημείο στο κοινό όχι μόνο για απλές επισκέψεις και περιηγήσεις στο χώρο, αλλά και για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων χρήσιμων για τα παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Φυσικά στον αρχαιολογικό χώρο του θεάτρου θα δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις, με έργα από την αρχαία δραματουργία, στην πλατεία που υπάρχει μπροστά στο μνημείο και με τους θεατές στραμμένους προς το κοίλο, όπως πολύ επιτυχημένα έγινε το 2006. Δυστυχώς, το κοίλο του θεάτρου, έχοντας υποστεί την εκτεταμένη λιθοθηρία, που συντελέστηκε από την αρχαιότητα, έχει γίνει ιδιαίτερα ευπαθές και δεν αντέχει τις καταπονήσεις που προκαλούνται από τη χρήση του από τους θεατές».
Η πρόθεση ένταξης του συγκεκριμένου έργου στο ΕΣΠΑ, αποτελεί ευοίωνη προοπτική τόσο για τη συνολική ανάδειξη του μνημείου, όσο και για την ευεργετική επίδραση που θα ασκήσει η υλοποίηση του έργου στην οικονομική ζωή της περιοχής κατά την περίοδο της εκτέλεσής του και κατά την περίοδο μετά την έναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Χώρου, όταν το μνημείο θα ενταχθεί στη σύγχρονη ζωή της πόλης του Βόλου προς όφελος των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των επισκεπτών της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου