ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διασώθηκε ένας μικρός θησαυρός από ζωντανές ηχογραφήσεις του Μπομπ Μάρλει

διασώθηκε-ένας-μικρός-θησαυρός-από-ζω-575600

Ένας τεχνικός ήχου, ο Μάρτιν Νίκολς, κατάφερε μετά από ένα χρόνο προσωπικής εργασίας να αποκαταστήσει πλήρως έναν μικρό θησαυρό από κασέτες με ηχογραφήσεις του Μπομπ Μάρλει, που είχαν βρεθεί στο υπόγειο ενός ξενοδοχείου.

Πρόκειται για αναλογικές κασέτες που βρέθηκαν στο Kensal Rise, ένα ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Μπομπ Μάρλει κατά τη διάρκεια των περιοδειών που έκανε στην Ευρώπη, τη δεκαετία του 1970.

Αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι η ζημιά που είχαν υποστεί οι κασέτες ήταν ανεπανόρθωτη, ωστόσο χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία οι 10 από αυτές καθαρίστηκαν και αποκαταστάθηκαν πλήρως.

Στο υλικό περιλαμβάνονται αυθεντικές ζωντανές ηχογραφήσεις των παραστάσεων που έδωσε ο Μπομπ Μάρλει στο Λονδίνο, μεταξύ 1974 και 1978, και στις οποίες ερμηνεύει ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, όπως το «No Woman No Cry», το «Jammin» και το «I Shot the Sheriff».

Οι κασέτες ανακαλύφθηκαν από έναν υπάλληλο καθαριότητας του ξενοδοχείου, ο οποίος τις παρέδωσε σε έναν φίλο του, τον Τζόε Γκατ, θαυμαστή του καλλιτέχνη. «Δεν μπορούσα να ανεχθώ ότι αυτά τα αντικείμενα θα καταστρέφονταν έτσι απλά», είπε στο ITV.

Η διαδικασία της αποκατάστασης του υλικού ολοκληρώθηκε την ημέρα που ο Μπομπ Μάρλει θα γιόρταζε τα 72α γενέθλιά του, στις 6 Φεβρουαρίου.

(ethnos.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου