ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνές φεστιβάλ «κάτω από τα δέντρα»

διεθνές-φεστιβάλ-κάτω-από-τα-δέντρα-500634

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε την Παρασκευή 9 Ιουλίου το Διεθνές φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου «Κάτω από τα Δέντρα» στην Τσαγκαράδα Πηλίου. Συμμετέχουν καλλιτέχνες από το Λίβανο, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη χώρα μας. Τη γέννηση αυτού του πρωτότυπου φεστιβάλ ενίσχυσαν πιο σημαντικός Άραβας αφηγητής, ο Τζιχάντ Νταρβις καλλιτεχνικός διευθυντής διεθνών φεστιβάλ στη Νίκαια της Γαλλίας, στο Λίβανο, στην Πολωνία, στο μακρινό νησί της Ρεουνιόν αλλά και στις αφρικάνικες χώρες του Τζιμπουτί και της Μπουρκίνα Φάσο. Ένας γενναιόδωρος άνθρωπος που προσφέρει τον λόγο του, το χρόνο, τον κόπο και τη σοφία του σε κάθε σοβαρή προσπάθεια ανάδειξης της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης σε όλο τον κόσμο. Οι αφηγήσεις του, μεταφέρουν τη σοφία και την ομορφιά των ιστοριών του της Ανατολικής Μεσογείου και του αραβικού πολιτισμού αλλά συνδέονται και με τα σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα. Στην Τσαγκαράδα παρουσίασε παραμύθια και ιστορίες από τις χίλιες και μία νύχτες την πρώτη βραδιά ενώ το Σαββατόβραδο συγκίνησε όλους τους θεατές με τις τρυφερές αληθινές ιστορίες του από τον καιρό των ισραηλινών εισβολών στο Λίβανο. Όλες οι παραστάσεις του μεταφράζονταν παράλληλα στα ελληνικά από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Στέλιο Πελασγό.
Την Κυριακή και τη Δευτέρα παρουσιάστηκαν οι παραστάσεις του Αυστριακού αφηγητή και συγγραφέα Folke Teggethoff με τη συνοδεία στο τσέλο και το τραγούδι της ολλανδέζας αφηγήτριας Ann Sophie Abraham. Η πρώτη παράσταση του ήταν στα αγγλικά και τα ελληνικά ενώ η δεύτερη στα γερμανικά για τη γερμανόφωνη κοινότητα που διαμένει στην περιοχή του Πηλίου και τους επισκέπτες. Το φεστιβάλ συνεχίζεται με τις αφηγήσεις του Δημήτρη Προύσαλη «Παραμύθια που έφεραν τον κάτω κόσμο απάνω» στον Κισσό. Την Τετάρτη θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την Ανθή Θάνου να αφηγείται «Το δέντρο με τα τζοβαϊρικά» με την συνοδεία του Παναγιώτη Κούλελη σε πολλά παραδοσιακά όργανα και στο τραγούδι. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του Αη- Γιώργη στην Τσαγκαράδα, θα μας θυμίσει την ομορφιά και τη γοητεία των λαϊκών ελληνικών ιστοριών, την ευαισθησία και τη δύναμη της ελληνικής προφορικής παράδοσης.
Την Παρασκευή 16 Ιουλίου, προγραμματίζεται βραδιά με ελεύθερες αφηγήσεις στον ίδιο χώρο όπου όλοι είναι προσκεκλημένοι να πουν και να ακούσουνε ιστορίες. Το Σάββατο το πρωί 9.30 ακολουθεί πεζοπορία με μικρές αφηγήσεις από την πλατεία της Τσαγκαράδας στην Αγία Παρασκευή μέχρι την παραλία της Νταμούχαρης και για την επιστροφή έχει εξασφαλιστεί ένα μικρό πούλμαν του Δήμου. Τέλος, το φεστιβάλ θα κλείσει με την παράσταση «Το δέντρο και το καφενείο» στην αυλή του Αχιλοπούλειου στην Τσαγκαράδα (κοντά στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο), μια παράσταση αφήγησης του Στέλιου Πελασγού για μεγάλους και μικρούς με τη συνοδεία στο κανονάκι της Δομνίκης Μαυρίδου. Είναι μια παράσταση που συνδυάζει τη σοφία της καθ’ υμάς Ανατολής, με την ομορφιά και την ποίηση των λαϊκών θρύλων, το κέφι και το γέλιο της ελληνικής παράδοσης των ιστοριών του καφενείου. Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21.00 μ.μ. ενώ το φεστιβάλ συντροφεύεται με την έκθεση κεραμικής «Το σχήμα των δέντρων …» της κεραμίστριας Ειρήνης Λάκκα με δημιουργίες της γης και της φωτιάς εμπνευσμένες από τον φυτικό κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στην ιστοσελίδα www.storytelling.gr και στο τηλέφωνο 24260-48855. Το φεστιβάλ επιχορηγείται από τον Δήμο Μουρεσίου και έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Στέλιου Πελασγού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου