ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΙΝΑ ΛΟΤΣΑΡΗ: Ονειρικό ταξίδι με το «Orient express»

νινα-λοτσαρη-ονειρικό-ταξίδι-με-το-orient-expres-501554

Ποικιλόχρωμες μουσικές εικόνες και νοσταλγικά συναισθήματα συνθέτουν μια διαδρομή ονείρου, με οδηγό το ισχυρό καλλιτεχνικό κριτήριο της Νίνας Λοτσάρη. Η πολυπράγμων περφόρμερ, η οποία έχει δώσει το στίγμα της στο λυρικό τραγούδι, την οπερέτα, την υποκριτική, το μιούζικαλ, με μια ανεξάντλητη διάθεση πειραματισμού, καταθέτει στο «Orient express» εντυπώσεις από την γνωριμία με
μεγάλες προσωπικότητες, έθνη, πολιτισμούς, μουσικές, τραγούδια, χορούς. Στην συγκεκριμένη παράσταση που ανοίγει αυλαία από το  Βόλο στις 14 Ιουλίου, από σκηνής Θερινού Δημοτικού Θεάτρου, με χορηγό επικοινωνίας τον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ»,  η γνωστή πρωταγωνίστρια προτρέπει το φιλοθεάμον κοινό «να ονειρευτεί νοσταλγώντας άλλες εποχές».

Έχοντας στο ενεργητικό της σπουδές στο κλασσικό τραγούδι και τη μελοδραματική,  το θέατρο και το χορό, έχει εμφανιστεί στο Βόλο, ερμηνεύοντας με επιτυχία τη Βέρα στους «Απάχηδες των Αθηνών», με το δυναμικό της Λυρικής Σκηνής. Δηλώνει λάτρης του βαριετέ και κάθε ποιοτικής πρότασης που αγγίζει το κοινό και ομολογεί ότι «όχι μόνο δε  θα σταματήσω να εμπιστεύομαι και να δημιουργώ, αλλά θα δώσω στον κόσμο την ψυχή μου γενναιόδωρα και χωρίς όρους».

Η μέχρι τώρα πορεία της είναι πλούσια σε συνεργασίες και αξιόλογες καλλιτεχνικές προτάσεις που δεν ακολουθούν την πεπατημένη και βασίζονται στην αισιόδοξη πεποίθηση ότι «σε καιρούς χαλεπούς η έμπνευση μεγαλουργεί σε όλους τους τομείς, γιατί έτσι είναι η φύση μας».
 
 
-Η καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία είναι, άραγε,  γένους θηλυκού;
 
Χωρίς φόβο αλλά με πάθος μπορώ να υποστηρίξω ότι οι πιο ανιδιοτελείς εκφράσεις της ζωής μας είναι γένους θηλυκού. Η δημιουργία, η αγάπη, η ειρήνη, η ζωή μας. Δε νομίζω να είναι τυχαίο.
 
-Σε εποχές οικονομικής κρίσης έχουμε ανάγκη από ένα νοερό, ονειρικό μελωδικό ταξίδι με το «Orient Express»;
 
Για άλλη μια φορά ο άνθρωπος δεν είναι παρά ένα παιχνίδι στα χέρια της ανοησίας κα της ασυδοσίας. Το θέμα είναι ότι το ταξίδι με το “orient express” είναι μεγάλο και είναι στο χέρι μας ποιον προορισμό θα επιλέξουμε για αυτό το ταξίδι. Η δική μου επιλογή σ’ αυτή την παράσταση είναι ξεκάθαρη, μελωδική, ουτοπική, γιατί χρειαζόμαστε και το παραμύθι στη ζωή μας κ’ έχει φυσικά και ένα σκοπό. Να ονειρευτούμε νοσταλγώντας άλλες εποχές.
 
-Ποια επιμέρους χαρακτηριστικά συνθέτουν την περιήγηση σε εποχές και μουσικά ακούσματα που θα απολαύσουμε στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου; Συνυπάρχουν η ερμηνεία, η μουσική και ο χορός στην συγκεκριμένη παράσταση;
 
Ως performer μ’ αρέσει να εκφράζομαι πάνω στη σκηνή μέσα από το τραγούδι, το χορό και το θέατρο περνώντας από διαφορετικές εποχές είδη μουσικής και ατμόσφαιρες με έντονες αντιθέσεις. Αυτό το είδος είναι το λεγόμενο variete  και είναι η μεγάλη μου αγάπη.
 
-Μιλώντας για τις μορφές της τέχνης, δράττομαι της ευκαιρίας να σας ρωτήσω αν θεωρείτε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη έκφρασης και για τον καλλιτέχνη πάνω στη σκηνή, αλλά και για το κοινό ταυτόχρονα που παρακολουθεί, κάθε πρόταση που προσφέρει ανάταση ψυχής;
 
Προσωπικά έχω την ανάγκη να πηγαίνω κόντρα στις κοινωνικές καταστάσεις και σε ένα κατευθυνόμενο σύστημα τρομολαγνείας που προσπαθεί απεγνωσμένα να μας κόψει τα φτερά κα να μην μπορούμε ν’ αντιδράσουμε. Να γίνουμε υποχείρια κουτοπόνηρων σκοπών που τελικά θα τα βρουν και αυτοί μπροστά τους. Η δική μου επανάσταση θα είναι, καταρχήν, καλλιτεχνική γιατί όχι μόνο δε  θα σταματήσω να εμπιστεύομαι και να δημιουργώ, αλλά θα δώσω στον κόσμο την ψυχή μου γενναιόδωρα και χωρίς όρους. Ο κόσμος από τη μεριά του, ελπίζω να αισθάνεται ότι το θέατρο, η μουσική και γενικότερα η τέχνη είναι το βάλσαμο και ο πολιτισμός του νου και της καρδιάς.
 
-Η μουσική αποκτά, άραγε, βαρύνουσας σημασίας ρόλο με κοινωνικές πλέον προεκτάσεις, πέρα από την επικρατούσα άποψη ότι «εξημερώνει τα ήθη»;
 
Θα έλεγα ότι αυτό συνέβαινε πάντα, όχι μόνο τώρα. Απλά κάποιες εποχές τονίζεται περισσότερο η σημαντικότητα της μουσικής στη ζωή μας εκ των πραγμάτων, άλλες φορές σε μεγάλα γλέντια και χαρές κα άλλες σε λύπες και χωρισμούς. Αυτή είναι η αβάσταχτη γοητεία της μουσικής.
 
-Μετά από μια πολύ επιτυχημένη σεζόν στην Αθήνα, επιλέγετε την οδό της περιοδείας σε συγκεκριμένες πόλεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Βόλος, όπου είχατε εμφανιστεί παλιότερα με το καστ της Λυρικής Σκηνής, συμμετέχοντας στους «Απάχηδες των Αθηνών». Η καλή έξωθεν πολιτιστική μαρτυρία της συγκεκριμένης περιοχής, σας οδηγεί και πάλι ενώπιον των φίλων του θεάματος;
 
Καταρχήν, χαίρομαι πραγματικά τόσο πολύ κάθε φορά που συναντώ το φιλοθεάμον κοινό της πόλης του Βόλου, που παρά την απόσταση, με στηρίζει σε κάθε νέο μου καλλιτεχνικό εγχείρημα στην Αθήνα, είτε στη Λυρική Σκηνή είτε είναι στις προσωπικές μου παραστάσεις. Συνομιλώ, ανταλλάσω απόψεις αφουγκράζομαι τη γνώμη του και νοιώθω κάθε φορά τη ζέστη τους στην καρδιά, στο βλέμμα τους και στο χαμόγελό τους. Επιτέλους, ήρθε η ώρα να τους ανταποδώσω αυτή τους την αγάπη κάνοντας πρεμιέρα της παράστασής μου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο του Βόλου.
 
-Σύμφωνα με την εμπειρία που έχετε αποκομίσει από τη μακρόχρονη καλλιτεχνική σας θητεία, η περιφέρεια στηρίζει πολιτιστικά το κέντρο;
 
Όχι μόνο μας στηρίζει πολιτιστικά αλλά και ουσιαστικά γιατί η περιφέρεια έρχεται πάντα πιο συνειδητοποιημένη για το τι θέλει να ακούσει ή να δει, δεν εθελοτυφλεί στις επιλογές της.
 
-Μετά την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής σας περιοδείας τι περιλαμβάνουν τα καλλιτεχνικά σας σχέδια για το  χειμώνα;
 
Ο επόμενος χειμώνας θα είναι κατά τη γνώμη μου όλο ανατροπές. Η καταστροφολογία έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας μας,  γι’ αυτό και αποφάσισα να αντισταθώ κάνοντας ένα project σε μορφή variete στην ιστορική σκηνή του Rex με δυνατές συνεργασίες όπως τον  Χάρη Ρώμα, την Τάνια Τρύπη, ένα  μεγάλο θίασο με performers, χορευτές και ακροβάτες κι επίσης ένα  πρωταγωνιστή έκπληξη που δεν μπορώ να ανακοινώσω ακόμα. Θα λέγεται « Επιχείρηση ΜΑΤΑ ΗARI» και το σίγουρο είναι ότι η ποιότητα και η αισθητική της παράστασης θα είναι υψηλών προδιαγραφών.
 
 
-Η σύγχρονη κατάσταση που όλοι βιώνουμε,  αφήνει περιθώρια ελπίδας, θετικής σκέψης και ονείρων για το μέλλον του λυρικού θεάτρου και της καλλιτεχνικής, εν γένει, εξέλιξης σε μια γυναίκα με ταλέντο και αστείρευτες καλλιτεχνικές ευαισθησίες;
 
Φρονώ ότι δε  πρέπει κανείς να ξεχνάει το εξής: σε καιρούς χαλεπούς η έμπνευση μεγαλουργεί σε όλους τους τομείς, γιατί έτσι είναι η φύση μας. Θέλουμε « ενέσεις» αισιοδοξίας οπότε ντοπάρουμε τον ψυχικό μας κόσμο δημιουργώντας και εννοείται ότι δε  θα κάνω εκπτώσεις βάζοντας νερό στο κρασί μου. Δε θα ήταν τίμιο απέναντι στον κόσμο. Ας το πιούμε με σύνεση και ψυχραιμία αυτό το ποτήρι.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου