ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκπαιδευτικό άνοιγμα του Μουσείου Βόλου

εκπαιδευτικό-άνοιγμα-του-μουσείου-βό-594374

Διευρύνεται το πλαίσιο συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, των διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και των εκπαιδευτικών, με στόχο το ευρύτερο άνοιγμα του μουσείου στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επιμορφωτική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 22 Ιανουαρίου, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, με τη συμμετοχή 30 εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και 30 της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τις επιμέρους συντεταγμένες της πρωτοβουλίας ανέπτυξαν οι διοργανωτές σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν προχθές, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν μέσω της συνεργασίας φορέων.

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Έλσα Νικολάου, στην πρώτη φάση της επιμορφωτικής ημερίδας θα παρουσιαστούν τρεις θεωρητικές εισηγήσεις από τους αρχαιολόγους και τη μουσειοπαιδαγωγό της ΕΦΑ και θα ακολουθήσει στοχευμένη περιήγηση στα εκθέματα του μουσείου με τέσσερις θεματικές που έχουν επιλεγεί. Οι θεματικές περιλαμβάνουν τις ενότητες: Θεοί και χθόνιες θεότητες, παιχνίδια στην αρχαιότητα, η κεραμική παραγωγή στην αρχαιότητα, ανταλλαγές προϊόντων και εμπόριο στην αρχαιότητα.

Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί θα αναλάβουν το σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων, και κατόπιν θα εφαρμοστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είτε στον αρχαιολογικό χώρο που έχουν επιλέξει είτε στο μουσείο, ενώ τον Απρίλιο θα παρουσιαστεί στη δεύτερη φάση της ημερίδας το ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

Παίρνοντας το λόγο, η πρόεδρος των «Φίλων του Μουσείου», Σούλα Μπαρτζιώκα, υπογράμμισε ότι είναι υπέρ του ανοιχτού μουσείου στην κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα, το οποίο, όπως προσέθεσε, αποτελεί κύτταρο παιδείας και πολιτισμού. Η ίδια σημείωσε παράλληλα ότι τα μουσεία είναι χώροι ανοιχτής εκπαίδευσης, και ο πλούτος των εκθεμάτων είναι πηγή μάθησης για όλους.

Η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Κική Δανιηλίδου ανέφερε από την πλευρά της ότι μέσω της παραπάνω πρωτοβουλίας το μουσείο καθίσταται η προέκταση της σχολικής τάξης και ανατροφοδοτεί με πολύτιμες γνώσεις εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αντώνης Αντωνίου, σημείωσε από την πλευρά του ότι μέσω του παραπάνω προγράμματος συνεργασίας η έννοια της καινοτομίας βρίσκει την απόλυτη έκφρασή της, ενώ προσέθεσε ότι η νέα κοινή δράση θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και για τα υπόλοιπα σχολεία.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου