ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αριστοφανικός «Πλούτος» και «Πενίας θρίαμβος»

αριστοφανικός-πλούτος-και-πενίας-503740

Ενώπιον των θεατρόφιλων της περιοχής ανοίγει την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ η αυλαία των παραστάσεων για την καλοκαιρινή συμπαραγωγή Θεάτρου Τέχνης και ΔΗΠΕΘΕ Βόλου. Ο Αριστοφανικός «Πλούτος-Πενίας θρίαμβος» που θα «φιλοξενηθεί» τις προαναφερθείσες ημερομηνίες στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου, τονίζει την άκρως επίκαιρη συνθήκη της κρίσης που βιώνουμε, με σεβασμό στο Αριστοφανικό κείμενο, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στο ρόλο της Πενίας, η οποία με την συνεχή παρουσία της, τονίζει την παντοτινή ύπαρξή της το χρόνο. Τα παραπάνω υπογραμμίζουν οι δημιουργοί της παράστασης που θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα και την Κύπρο και το διήμερο 13 και 14 Αυγούστου, ενώ παράλληλα προγραμματίζεται συμμετοχή στο Ελληνικό Φεστιβάλ, που παρουσιάζεται στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
Η σκηνοθεσία υπογράφεται από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεάτρου Τέχνης Διαγόρα Χρονόπουλο, η μουσική από τον Χρήστο Λεοντή, η μετάφραση ειδικά για τη συγκεκριμένη παραγωγή έγινε από τον Γιάννη Βαρβέρη και την χορογραφία εμπνεύσθηκε η Σοφία Σπυράτου. Το σκηνικό και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Πάρης Μέξης και οι φωτισμοί αποτελούν έργο του Λευτέρη Παυλόπουλου. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν σπουδαίοι ηθοποιοί, ο Δημήτρης Λιγνάδης ως «Πλούτος», η Κάτια Γέρου ως «Πενία», ο Αλέξανδρος Μυλωνάς υποδύεται τον «Χρεμύλο», η Μάνια Παπαδημητρίου τον «Καρίωνα», ο Κωστής Καπελώνης τον «Δίκαιο». Μαζί τους πρωταγωνιστεί και 14μελής Χορός, αποτελούμενος από ηθοποιούς με μεγάλες ικανότητες στο λόγο, την κίνηση και τη φωνή. Οι ηθοποιοί της παράστασης δηλώνουν «πολύ ικανοποιημένοι» από το αισθητικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης παραγωγής, η οποίο κάνει πρεμιέρα από το Βόλο και επισημαίνουν παράλληλα ότι «είναι μια παράσταση που προσφέρει ανάταση ψυχής και προβληματισμό ταυτόχρονα».
Ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος υποδύεται τον «Πλούτο» αναφέρει ότι «λόγω θέματος αλλά και της οικονομικής κρίσης, εξ αντικειμένου ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη έχει θεματική επικαιρότητα». Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Αριστοφάνη κατά τον ίδιο είναι «η διαχρονική διάσταση του έργου του, που ακουμπάει στο σήμερα και στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που πραγματεύεται είναι η ουτοπία, το παραμύθι που έχουμε ανάγκη σήμερα». Ο γνωστός ηθοποιός, ο οποίος δηλώνει στον «Τ» ότι θα τον ενδιέφερε η συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, καταθέτει ως πλέον χαρακτηριστική στιγμή του έργου, την φράση «ανάρμοστον δια τον ποιητήν να εκβιάζει τον γέλωτα των θεατών δια της προσφοράς τροφών και γλυκισμάτων».
Η «Πενία» την οποία ενσαρκώνει η Κάτια Γέρου, κάνει αισθητή την παρουσία της σε όλη την διάρκεια του έργου και όπως επισημαίνει η γνωστή ηθοποιός «ταυτιζόμενοι με τα γεγονότα που πλήττουν την χώρα μας αυτή την στιγμή, προσπαθήσαμε, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, να δώσουμε φωτεινή προσωπικότητα στην δική μας Πενία. Προσπαθούμε, προσθέτει η ίδια, να έχει χιούμορ και να αποπνέει θετική ενέργεια, με την έννοια ότι εάν είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε μαζί της τις υπόλοιπες δεκαετίες, πρέπει να βρούμε τρόπους αυτή η κατάσταση να μην μας προκαλεί κατάθλιψη». Η ευχή που διατυπώνει η Κάτια Γέρου είναι «να κρατάμε γερά, να ξυπνήσει μέσα μας ο δυναμικός και μαχητικός εαυτός μας και το αίσθημα της αλληλεγγύης» ενώ απεύχεται την επικράτηση της πενίας στην σύγχρονη πραγματικότητα των Ελλήνων.
Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς ενσαρκώνει τον τρομερό «Χρεμύλο» ο οποίος «αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο Έλληνα, είναι, δηλαδή, καλών προθέσεων αλλά και πολυμήχανος ταυτόχρονα» εξηγεί. Ο γνωστός ηθοποιός υπογραμμίζει ότι το κυρίαρχο στοιχείο του έργου είναι η διαπίστωση ότι «ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Με τα ίδια θέματα παλεύουμε και η ίδια κατάρα μας ταλαιπωρεί ως λαό». Δίνοντας απάντηση στο ερώτημα «αν θα βρούμε ποτέ λύση στα προβλήματά μας», ο Αλέξανδρος Μυλωνάς επισημαίνει ότι «οι ελπίδες όλων μας ακουμπούν στην νέα γενιά, την αλλαγή νοοτροπίας και σκέψης, που θα μας οδηγήσει σε νέους δρόμους».
Η Μάνια Παπαδημητρίου, υποδύεται τον ρόλο του «Καρύωνα», του χαρακτήρα που «έχει θέση στην σύγχρονη κοινωνία» και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «το έργο αναφέρεται στον «Πλούτο» που δεν υπάρχει σήμερα καθώς κυριαρχεί η «Πενία» και γι’ αυτό έχει γίνει ανάλογη διασκευή έτσι ώστε η Πενία να είναι πάντα παρούσα σε όλη την διάρκεια του έργου, λέγοντας σε όλους εμάς που ελπίζουμε ότι θα πιάσουμε τον Πλούτο «κούνια που σας κούναγε»». Η ίδια χαρακτηρίζει «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα» την συνεργασία μεταξύ Θεάτρου Τέχνης και ΔΗΠΕΘΕ Βόλου», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ο Αριστοφάνης πάντα δίνει ευκαιρίες στον θεατή για γέλιο και προβληματισμό».
Υπενθυμίζεται ότι ειδικά για την συγκεκριμένη παράσταση η διοίκηση του ΔηΠεΘε Βόλου αποφάσισε, το εισιτήριο να οριστεί στα 15 ευρώ και 10 ευρώ για τα φοιτητικά και μαθητικά εισιτήρια, ώστε να έχουν τη δυνατότητα όλες οι οικογένειες της πόλης να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο έργο. Η προπώληση πραγματοποιείται από το Ταμείο του Αχίλλειου (τηλ. 24210 34991 και 24210 32818), καθημερινά 11- 1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα. Τις ημέρες των παραστάσεων, εισιτήρια πωλούνται από τις 6.00 μ.μ. έως τις 9.00 μ.μ. από το ταμείο του Θερινού Δημοτικού Θεάτρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου