ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γκόραν Μπρέγκοβιτς, ένας έρωτας με την Ελλάδα που κρατάει 28 χρόνια

γκόραν-μπρέγκοβιτς-ένας-έρωτας-με-την-623613

Τι μπορεί να περιμένει να ακούσει κάποιος από μια μπάντα για γάμους και κηδείες; Στο φετινό Athens Music festival, που φιλοδοξεί να γίνει το “σημείο συνάντησης” κορυφαίων ονομάτων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής με την αφρόκρεμα των Ελλήνων καλλιτεχνών, καταφθάνει ένας παλιός και αγαπημένος μας γνώριμος, ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς και η ιδιαίτερη αυτή μπάντα για να μοιραστεί τη σκηνή με την εξαιρετική ερμηνεύτρια Γιώτα Νέγκα, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου.

Ο Μπρέγκοβιτς είναι ο πιο αγαπητός Βαλκάνιος συνθέτης στην Ελλάδα και η σχέση του με τους Έλληνες κρατά πολλά χρόνια και συντηρείται όχι μόνο μέσα από τις εμφανίσεις του αλλά και τις δηλώσεις τους για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

«Οι Έλληνες έχουν μεγάλη παράδοση στην αντίσταση, επομένως δεν μπορείς να τα βάλεις με τους Έλληνες. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Θα αντισταθούν. Οι Έλληνες έχουν βιώσει χειρότερες κρίσεις στην ιστορία, η παρούσα δεν είναι χειρότερη. Αν δεν είναι μαχητές οι Έλληνες, τότε ποιοι είναι;» είχε δηλώσει πριν το δημοψήφισμα του 2015.

Γεννημένος το 1950 από Σέρβα μητέρα, έναν Κροάτη πατέρα, παντρεμένος με μουσουλμάνα ο Μπρέγκοβιτς είναι μια μικρογραφία της ιστορίας της πατρίδας του. Την δική του ιστορία όσο και της πατρίδας του τη χωρίζει σε πριν και μετά τον πόλεμο. «Είναι η μοίρα των μικρών και φτωχών χωρών να εμπίπτει στους σχεδιασμούς των μεγάλων. Της είπανε της πατρίδας μου “κάνε πόλεμο”, Κι αυτή έκανε. Της είπανε “κάνε ειρήνη”. Κι έκανε. Τι είναι αυτό πέρα από μια επανάληψη της ίδιας της Ιστορίας;» λέει όταν μιλά για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο βαλκανικός ήχος και οι τσιγγάνικες μελωδίες του, μια αληθινά υπέροχη μουσική έγινε γνωστή σε ένα μεγάλο κοινό, το 1988, όταν έγραψε το σάουντρακ της ταινίας του σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα «Ο καιρός των τσιγγάνων». Τρία χρόνια αργότερα το 1991, ο Μπρέγκοβιτς μέσα από τα τραγούδια της Άλκηστης Πρωτοψάλτη στο Παραδέχτηκα γίνεται δημοφιλής όσο και οι Έλληνες συνθέτες.

Ο Μπρέγκοβιτς άρχισε να μαθαίνει μουσική από παιδί και αλλάζει πολλά μουσικά σχολεία μέχρι την εφηβεία. Για λόγους επιβίωσης αρχίζει την εφηβεία χρειάστηκε για λόγους επιβίωσης να παίζει μουσική σε μπαρ στις ακτές της Αδριατικής όπου και είχε μετακομίσει με τη μητέρα του, μέχρι τη στιγμή που μπήκε στο συγκρότημα Kodeksi, ξεκινώντας έτσι την επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Ο Γκόραν αγαπούσε τη ροκ μουσική και το συγκρότημά του «Λευκό Κουμπί» γίνεται ένα από τα δημοφιλέστερα της Γιουγκοσλαβίας. Μετά τη διάλυσή του συγκροτήματος αρχίζει να γράφει μουσική για ταινίες, μεταξύ των οποίων το Arizona Dream, Underground, Βασίλισσα Μαργκό και άλλες.

Η μουσική των Ρομά και η παραδοσιακή μουσική της χώρας του, οι συνεργασίες με τοπικούς καλλιτέχνες, αυτοδίδακτους λαϊκούς οργανοπαίχτες και ερμηνευτές κάνουν τη μουσική του μοναδική σε ένταση και ενέργεια. Λάτρης και φανατικός θαυμαστής της τσιγγάνικης παράδοσης, το 2013 ηχογραφεί το “Σαμπάνια για Τσιγγάνους” που αποτελεί φόρο τιμής στην παραδοσιακή τσιγγάνικη μουσική. “Εδώ και αιώνες, οι Ρομά άφησαν τα μαγευτικά ίχνη τους στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός συνθέτης, από το Μπετόβεν μέχρι το Λιστ, που να μην έχει συνθέσει κάτι επηρεασμένος από τη μουσική τους. Και αυτοί, όλο αυτό το διάστημα, υπέφεραν μαζί μας”, λέει ο Μπρέγκοβιτς.

Το όνειρό του είναι να συστήσει ίδρυμα, αποστολή του οποίου θα είναι να βοηθήσει τους ταλαντούχους Ρομά της Βοσνίας να αποκτήσουν μουσική παιδεία. Το ίδρυμα θα αποκαλείται “Γκόριτσα”, από το όνομα τσιγγάνικης συνοικίας του Σεράγεβο.

Ο Μπρέγκοβιτς δημιουργεί στις συναυλίες του ένα μοναδικό κράμα ήχων. H μπάντα του Wedding & Funeral Band τα λέει όλα για το πνεύμα της μουσικής του. Η μπάντα του “για γάμους και κηδείες” φέρνει στη σκηνή μια γιορτή της ζωντανής μουσικής, τη χαρμολύπη των Βαλκανίων, τον ροκ ήχο της Δύσης και τις αθάνατες ρίζες μιας κατακερματισμένης χώρας. Το νέο διπλό άλμπουμ του το οποίο θα έχει τίτλο «Three Letters From Serajevo» και θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο

Πληροφορίες: στο «∆ιογένης Studio» το Σάββατο 17 ∆εκεµβρίου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου