ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απονεμήθηκαν τα βραβεία Κουν και Ένωσης κριτικών

απονεμήθηκαν-τα-βραβεία-κουν-και-ένωσ-640938

Απονεμήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής τα βραβεία «Κάρολος Κουν» 2016, και τα Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2016. Η απονομή οργανώθηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών Κριτικών.

Φέτος είναι η επέτειος των 20 χρόνων από την έναρξη της συνεργασίας του τότε Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών για την από κοινού διοργάνωση των «Βραβείων Κάρολος Κουν» του Δήμου και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής της Ένωσης.

Η διοργάνωση αναδεικνύει την καλλιτεχνική δημιουργία και με τον τρόπο αυτό, συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Αθήνας.

Γιορτάζοντας την επέτειο της 20ετίας, οι δύο φορείς τίμησαν εκείνους που συνέλαβαν και πραγματοποίησαν το όραμα αυτής της συνεργασίας, τον τότε δήμαρχο Αθηναίων κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, την τότε πρόεδρο του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου, την κα Έλλη Ευαγγελίδου, και τον τότε πρόεδρο της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών Κώστα Χαραλαμπίδη.

Βασίλης Παπαβασιλείου

Στην Επιτροπή Θεάτρου και Χορού, με πρόεδρο την Αριστούλα Ελληνούδη, συμμετέχουν οι κριτικοί Κωστής Δ. Μπίτσιος, Λέανδρος Πολενάκης, Καλλιόπη Ραπανάκη και Ανδρέας Ρικάκης, ενώ η Επιτροπή Μουσικής, με πρόεδρο τον Κυριάκο Λουκάκο, συναριθμεί επίσης τους Κωνσταντίνο – Πατρίκιο Καράμπελα – Σγούρδα, Γιώργο Λεωτσάκο, Αλέξη Σπανίδη και Ευτύχιο Χωριατάκη.

Το ΒΡΑΒΕΙΟ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ, απονεμήθηκε στον Δημήτρη Τάρλοου για τη σκηνοθεσία του στη Μεγάλη Χίμαιρα.

Το ΒΡΑΒΕΙΟ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ, απονεμήθηκε στην Ανθή Ευστρατιάδου για την ερμηνεία της στο έργο «Αλμανάκ» της Μαριάννας Κάλμπαρη, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, στο Θέατρο Τέχνης.

Το ΒΡΑΒΕΙΟ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ απονεμήθηκε στον Βασίλη Παπαβασιλείου για το μονόλογο «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι!», που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία του ιδίου.

Η μεγάλη χίμαιρα

Το ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ απονεμήθηκε στον Μίκη Θεοδωράκη, για τις 40 και πλέον μουσικές του για το Θέατρο και το Χορό, από την Όμορφη Πόλη μέχρι τη Γειτονιά των Αγγέλων, από τον Προδομένο Λαό μέχρι τους Πολίτες Β’ Κατηγορίας, και από τον Ζορμπά μέχρι τον Ορφέα και Ευρυδίκη, ένα συνολικά σημαντικό κεφάλαιο της δημιουργίας του άξιο περαιτέρω έρευνας και εμβάθυνσης.

Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ απονεμήθηκε στον Σπύρο Ευαγγελάτο για την μελέτη του «Γεώργιος Μόρμορης, Αμύντας του Τάσσου»

Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ απονεμήθηκε στον Γιώργο Δεπάστα για τη μετάφραση των έργων «Η όπερα της πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που παρουσιάσθηκε στο θέατρο ΠΑΛΛΑΣ το 2016, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, και «Ο Αδαής και ο Παράφρων» του Τόμας Μπέρνχαρντ, που πρωτοπαρουσιάσθηκε στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 2016, σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα.

Σπύρος Ευαγγελάτος

Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΝΕΟ Ή ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ απονεμήθηκε στην Ελεάνα Γεωργούλη για τις ερμηνείες της ως «Μαρία», στο έργο «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ, που επαναλήφθηκε στο Νέο Χώρο του Θεάτρου Άττις, και ως «Ι-330», στο έργο «Εμείς» του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν, που πρωτοπαρουσιάσθηκε στον ίδιο χώρο, αμφότερα σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου.

Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ απονεμήθηκε στον Μιχαήλ Μαρμαρινό για τη σκηνοθεσία της παράστασης «Νέκυια» (βασισμένη στη ραψωδία λ της Οδύσσειας) σε συνεργασία με το Ροκούρο Γκένσο Ουμεουάκα, που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015.

Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΟΡΟΥ απονεμήθηκε στην Ομάδα Ακροποδητί για την παράσταση «Medusa», που παρουσιάσθηκε στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης Σύρου τον Οκτώβριο του 2014, σε σκηνοθεσία και χορογραφία Αγγελικής Σιγούρου.

Το ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ απονεμήθηκε στον Βύρωνα Φιδετζή για τα μαθήματα μουσικής πατριδογνωσίας που παραδίδει, μέσω των μέχρι σήμερα 12 κύκλων Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, καθώς και για την εν γένει ανεκτίμητη προσφορά του στην έντεχνη Ελληνική μουσική 2 αιώνων, που άλλαξε δραματικά τη θεώρησή μας γι’ αυτήν.

Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ απονεμήθηκε στην Αύρα Ξεπαπαδάκου: «Παύλος Καρρέρ», Αθήνα: εκδόσεις Fagotto Books [Σειρά: Βιογραφίες Ελλήνων Συνθετών, τόμος 1], 2013.

Το Βραβείο σε πολιτισμικό οργανισμό της Μουσικής που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια απονεμήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (Λέσβου), για τη σοβαρότητα και τον όντως διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης σε ένα συμβολικό χώρο που αποτελεί γεωγραφική και πολιτισμική έπαλξη μιας ενωμένης Ευρώπης.

Molyvos International Music Festival 2016

Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ απονεμήθηκε στο δίσκο «Τα 6 κουαρτέτα εγχόρδων του Θεόδωρου Αντωνίου» από το Κουαρτέτο εγχόρδων L’Anima. Έπαινο πήρε ο δίσκος «Lamento» του Συνόλου παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra υπό τη μουσική διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου,

Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΝΕΟ Ή ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ απονεμήθηκε στους Jonian Ηλίας Kadesha, για το ρεσιτάλ βιολιού που έδωσε (8-3-2016) στην «Αίθουσα Δημ. Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με έργα Σκαλκώττα, Enescu & Ravel, υπό τη συνοδεία του πιανίστα Nicholas Rimmer.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου