ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ορόσημο του Ποντιακού Ελληνισμού

ορόσημο-του-ποντιακού-ελληνισμού-435564

Τελέστηκαν με κάθε λαμπρότητα το περασμένο Σάββατο 19 Ιουνίου τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αφιερωμένου στη μνήμη των θυμάτων του Ποντιακού ολοκαυτώματος, το οποίο φιλοτέχνησε ο διακεκριμένος γλύπτης Αναστάσης Κρατίδης και κοσμεί πλέον την πλατεία του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας. Η Πρόεδρος της Ενώσεως Ποντίων Ν. Μαγνησίας κ. Ντίνα Ηλιάδου επεσήμανε σε κλίμα έντονης συγκίνησης ότι «σήμερα, εμείς οι Πόντιοι του Νομού Μαγνησίας εκπληρώνουμε ένα ιερό χρέος και επιτελούμε ένα υπέρτατο καθήκον: τιμούμε και παραδίδουμε στην αθανασία τους νεκρούς μας που μας δείχνουν το δρόμο του καθήκοντος, της ευθύνης και της αποστολής». Η κ. Ηλιάδου ευχαρίστησε εκ μέρους του Δ.Σ. της Ενώσεως Ποντίων Νομού Μαγνησίας και της Επιτροπής ανέγερσης του Μνημείου, τον πρώην Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θανάση Νάκο που χρηματοδότησε την ανέγερση του Μνημείου «και έκαμε το όραμα όλων των Διοικήσεων της Ενώσεως πραγματικότητα», το δήμαρχο Ν. Ιωνίας κ. Παύλο Μαβίδη «για την διαρκή και ένθερμη συμπαράστασή του», τους βουλευτές του Νομού για «τις προσωπικές τους προσπάθειες στην επίτευξη του στόχου», κατονομάζοντας παράλληλα όλους όσους συνέδραμαν την κοινή προσπάθεια.
Ακολούθησε χαιρετισμός του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος τόνισε ότι «το Μνημείο αυτό γιατί θα κρατά ζωντανή την τρισχιλιόχρονη Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού». Η αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ροδούλα Ζήση έκανε λόγο για «σεβασμό και τιμή στη διατήρηση της μνήμης της Ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου», ενώ ο πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών και νυν βουλευτής σήμερα της Ν.Δ. κ. Θανάσης Νάκος αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Υπουργείου για την χρηματοδότηση του Μνημείου μέσω του προγράμματος «Θησέας», για «να δοθεί η αρμόζουσα τιμή, όπως είπε, στους ΄Έλληνες του Πόντου». Ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Παύλος Μαβίδης τόνισε ότι «το Μνημείο θα αποτελεί τον φάρο της Ρωμιοσύνης και του Ελληνισμού», δημιουργώντας παράλληλα γόνιμο προβληματισμό για το μέλλον. Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Παρχαρίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του προς το δραστήριο Σύλλογο, ενώ ο Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «είναι καιρός να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη μνήμη. Γιατί ο δρόμος προς το αύριο περνάει μέσα από το ξεκαθάρισμα με το χθες και ότι αυτό αντιπροσωπεύει».
Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου από τους κ.κ. Ροδούλα Ζήση, αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Θανάση Νάκο, πρώην Υφυπουργό Εσωτερικών και Παύλο Μαβίδη, δήμαρχο Νέας Ιωνίας. Στην συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης. Η πλατεία γέμισε με δάκρυα όταν άναψαν τα 353 κεριά στην μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων και η λαμπρή τελετή ολοκληρώθηκε με τον Πυρρίχιο Χορό, που αφιερώθηκε στους άταφους νεκρούς της Γενοκτονίας.
Στην τελετή παρέστησαν επίσης οι: αντινομάρχης κ. Νατάσα Οικονόμου, δήμαρχοι Βόλου και Πορταριάς κ.κ.Αλέκος Βούλγαρης και Βασίλης Κοντορίζος, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων κ. Γιώργος Κολέτσος,
ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος .Σούρλας, ο πρώην νομάρχης κ. Παναγιώτης Σκοτινιώτης, οι αντιδήμαρχοι Νέας Ιωνίας κ.κ. Σούλα Βαΐου, Απόστολος Καζάκης, Κώστας Σακελλαρίου, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Ιωνία» κ. Στέφανος Λάζος, ο Πρόεδρος του Κέντρου Παιδιού κ. Φώτης Λαμπρινίδης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Τέλης Μπασδάνης, ο Γραμματέας του Δ.Σ. κ. Νίκος Μαυρόπουλος, ο Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Ταμουρίδης , ο πρώην Αρχηγός ΑΤΑ κ. Θεολόγος Συμεωνίδης, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου