ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκπαιδευτικός με συγγραφικό ταλέντο

εκπαιδευτικός-με-συγγραφικό-ταλέντο-656639

Αξιόλογη συγγραφική δραστηριότητα αναπτύσσει ο Βολιώτης εκπαιδευτικός Αθανάσιος Βουλάγκας, ο οποίος καταθέτει την ευαισθησία που τον διακρίνει στην «Ονειρούπολη», το πρώτο του παιδικό βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ηρα Εκδοτική».

Ο 39χρονος καθηγητής Αγγλικών διδάσκει στο Δημοτικό σχολείο Ευξεινούπολης, έχοντας προηγουμένως διδάξει σε διάφορα σχολεία της Μαγνησίας, ενώ όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η συγγραφική διαδικασία αποτελεί για τον ίδιο «μέσο δημιουργικής έκφρασης, όπως τα χρώματα για το ζωγράφο».

Ο Αθανάσιος Βουλάγκας, ο οποίος σπούδασε Αγγλική γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ασχολείται από μικρή ηλικία με τον πεζό και τον ποιητικό λόγο και έλαβε την πρώτη θέση σε διαγωνισμό έκθεσης όταν ήταν μαθητής στην Γ Λυκείου.

Στη διάρκεια των Πανεπιστημιακών του σπουδών άνοιξαν οι πνευματικοί του ορίζοντες, γνώρισε την ξένη λογοτεχνία και άρχισε να γράφει δοκίμια, στίχους, ποιήματα, ακόμη και τραγούδια στα Ελληνικά, στα Αγγλικά, στα Ιταλικά και στα Ισπανικά. Είχε για χρόνια στο γραφείο του, σε ένα συρτάρι, ποιήματα που είχε γράψει από την εφηβική ηλικία ως σήμερα και αποφάσισε πριν από δύο χρόνια, να τα κάνει βιβλίο, το οποίο ονόμασε «Εικόνες ψυχής» και αποτελούν την πρώτη του ποιητική συλλογή.

Οι παραστάσεις που είχε από την καθημερινή του επαφή με τα παιδιά στα δημοτικά σχολεία όπου και εργάζεται τα τελευταία 10 χρόνια, τον ώθησαν να ασχοληθεί με το παιδικό βιβλίο. Εγινε και αυτός «παιδί» άφησε τη φαντασία του ελεύθερη και έγραψε την «Ονειρούπολη», που αποτελεί την πρώτη του προσπάθεια συγγραφής παιδικού βιβλίου.

Τα ονόματα των δύο κοριτσιών που πρωταγωνιστούν στο παραμύθι τα εμπνεύστηκε από δύο μαθήτριες που είχε πέρυσι στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βελεστίνου, τη Φαίδρα και τη Νεφέλη, οι οποίες χωρίς να το γνωρίζουν έγιναν οι Μούσες του και πηγή έμπνευσης για να γράψει ένα σύγχρονο παραμύθι, την «Ονειρούπολη». Οπως επισημαίνει, εξάλλου, ο ίδιος «η καθημερινή επαφή με τα παιδιά, μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, γιατί κάθε μέρα κάτι καινούργιο έχουν να μας διδάξουν».

Βιβλίο για παιδιά

«Η σκέψη να γράψω ένα παιδικό βιβλίο γεννήθηκε από τη στιγμή που άρχισα λόγω επαγγέλματος να έρχομαι σε επαφή με τα παιδιά, από τα οποία έπαιρνα αγάπη, έμπνευση, ενέργεια και ζωντάνια και θέλησα με κάποιον τρόπο να τους τα επιστρέψω πίσω. Η ανάγκη αυτή έγινε μεγαλύτερη και γιγαντώθηκε όταν γεννήθηκε η κόρη μου Σίλια, η οποία σήμερα είναι 2 ετών», υπογραμμίζει ο ίδιος.

«Σκέφτηκα, λοιπόν, να γράψω κάτι για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας και του δημοτικού. Ένα παραμύθι το οποίο είναι, μεν, απλό, κατανοητό και θα κάνει το παιδί να θέλει να το διαβάσει, παράλληλα όμως θα περνά στο ίδιο το παιδί μηνύματα που είναι σημαντικά, ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπως αυτά της προσπάθειας, της φιλίας, του να βάζουν στόχους, μικρούς ή μεγάλους, και να τους πετυχαίνουν», εξηγεί ο κ. Βουλάγκας.

Οι δύο πρωταγωνίστριες του παραμυθιού είναι όπως όλα τα παιδιά της καθημερινότητας. Δύο φίλες που κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές στο σπίτι τους στο χωριό και θέλουν να βρουν κάτι που θα τις έκανε να νιώσουν πραγματική χαρά, μέσα από πολύ προσπάθεια, κόπο, περιπέτεια, επιμονή και υπομονή, καταφέρνουν να βρεθούν στην «Ονειρούπολη», την πόλη των ονείρων τους, αλλά και των ονείρων του κάθε παιδιού.

Εκεί συναντούν ατέλειωτα παιχνίδια, απερίγραπτη χαρά, ξεγνοιασιά, κάνουν νέους φίλους, κοινωνικοποιούνται δηλαδή, μαθαίνουν να μοιράζονται παιχνίδια και συναισθήματα.

Στο τέλος, αποδεικνύεται πως όλο αυτό ήταν ένα πολύ χαρούμενο όνειρο που είδαν οι δύο φίλες. «Γιατί θα ήταν παράτολμο σε ένα παιδικό βιβλίο και μάλιστα παραμύθι να ανακάλυπταν δύο παιδιά αυτής της ηλικίας, έναν καινούργιο τόπο μόνα τους, χωρίς τη συνοδεία και επίβλεψη των γονέων τους. Όμως όταν συνειδητοποιούν τι είχε γίνει, οι δύο φίλες δεν απογοητεύονται, ούτε στεναχωριούνται. Μάλιστα, βάζουν στόχο όταν μεγαλώσουν και προσπαθήσουν να το φτιάξουν μόνες τους για να το χαρούν οι ίδιες αλλά και τα παιδιά όλου του κόσμου», υπογραμμίζει ο συγγραφέας.

Ετσι τελειώνει το παραμύθι, που κυκλοφορεί από την «Ηρα εκδοτική», ενώ όπως σημειώνει, κλείνοντας, ο κ. Βουλάγκας, «όλοι εμείς οι μεγάλοι θα έπρεπε να φτιάξουμε έναν κόσμο που να δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά μας να εκφράζονται, να παίζουν, να γελούν και να χαίρονται, έτσι ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη να τον ονειρεύονται, αλλά ο ίδιος ο κόσμος μας να γίνει το όνειρο γι’ αυτά».

Επόμενος στόχος του, είναι να δημιουργηθεί μια θεατρική παιδική παράσταση βασισμένη στο βιβλίο του, την «Ονειρούπολη» και ένα cd που θα περιέχει μουσική και τραγούδια από το ίδιο παραμύθι.

ΓΛ. ΥΔΡ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου