ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προσέγγισαν την ιστορία των Βλάχων στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αισωνίας

προσέγγισαν-την-ιστορία-των-βλάχων-στ-662342

Σημαντική δραστηριότητα υλοποίησε πρόσφατα το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αισωνίας Σέσκλου, το οποίο φιλοξένησε έκθεση φωτογραφίας της Πινακοθήκης Αβέρωφ με τίτλο «Από τη ζωή των Βλάχων στα 1900». Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν καρπός αγαστής συνεργασίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Σέσκλου με το Δημοτικό Σχολείο και με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Σέσκλου κ. Καραλή Χαράλαμπου, του αντιπεριφερειάρχη κ. Κίτσιου Γιώργου, του περιφερειακού συμβούλου κ. Καλτσογάννη Γιώργου, της προέδρου του Συλλόγου Γονέων κ. Μπέκου Χριστίνας και του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας-Κοινωνικής Ανθρωπολογίας κ. Αυδίκου Ευάγγελου (σε βίντεο).

Ακολούθησαν οι ομιλίες: «Οι δράσεις της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας» από τον κ. Μιχάλη Μαγειρία, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις δράσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη της ελληνικής ταυτότητας των Βλάχων κόντρα στις μεθοδεύσεις της Ρουμανίας και άλλων Βαλκανικών χωρών στη δημιουργία Βλάχικης Εθνότητας. Στη συνέχεια η κ. Γκάγκα Σταυρούλα, Αρχαιολόγος – μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων – παρουσίασε ιστορικά στοιχεία των Αρβανιτόβλαχων του Σέσκλου. Τέλος ο διευθυντής του Σχολείου κ. Τσιμπλούλης Γεράσιμος μίλησε με θέμα «Το Σχολείο συναντά την τοπική πολιτιστική κληρονομία». Μεταξύ των άλλων ανέφερε και τα εξής: «Το Σέσκλο είναι τόπος με σημαντική ιστορία που ξεκινά 9.000 χρόνια πριν. Αυτόν τον τόπο στα νεότερα χρόνια επέλεξαν οι Φρασεριώτες Βλάχοι για τη μόνιμη εγκατάστασή τους. Υπήρξαν δυσκολίες, αντιδράσεις, υπήρξε όμως κι ένα μπόλιασμα από αυτή τη συνάντηση συνύπαρξη Γραικών και Βλάχων, που δίνει τους καρπούς της προόδου στο σήμερα. Δίνει όμως και μαθήματα το πώς θα διαχειριστούμε σήμερα καταστάσεις όπου ο «ξένος πρόσφυγας» ζητά τη βοήθειά μας, θέλει τον σεβασμό και την αποδοχή».

Παράλληλα οι μαθητές του Σχολείου υλοποίησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από τον Διευθυντή του Σχολείου. Η κ. Γκάγκα Σταυρούλα, Αρχαιολόγος – μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων – σχολίασε σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο: «Η έκθεση μεταμορφώθηκε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα και έλαβε νέα νοήματα μέσα από τα μάτια των παιδιών μας. Δίδαξε και γοήτευσε τους μικρούς μαθητές, και αυτό για εμάς τους γονείς είναι το μεγαλύτερο κέρδος αυτής της συνδιοργάνωσης».

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Βόλου, κ. Απόστολος Ζαρκάδας – Βεργής, η Γραμματέας της Π.Ο.Π.Σ.Β. κ. Νιτσιάκου Γεωργία, η Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Αβδελλιωτών και μέλος της Π.Ο.Π.Σ.Β. κ. Τσαλιέρα Μαρία, ο Πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αετομηλιτσιωτών κ. Λιώρας Στέλιος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων επαρχίας Αλμυρού κ. Μπιντάκας Γεώργιος και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σμιξιωτών Ν. Λάρισας κ. Νούσιας Απόστολος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου