ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανέκδοτα φωτογραφικά ντοκουμέντα αποκαλύπτει το 4ο ΓΕΛ Βόλου

ανέκδοτα-φωτογραφικά-ντοκουμέντα-απ-666627

Ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό του ’40, στο οποίο αποτυπώνονται ιστορικές στιγμές της Αντίστασης στη Μαγνησία, αποκαλύπτει το 4ο Γενικό Λύκειο Βόλου. Το σχολείο αποφάσισε φέτος να τιμήσει με ένα διαφορετικό τρόπο την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, αποκαλύπτοντας πτυχές της τοπικής ιστορίας μέσα από φωτογραφικά ντοκουμέντα που δεν έχουν δει ξανά το φως της δημοσιότητας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 8:30 το πρωί, στο Αχίλλειο. Η εκδήλωση θα είναι ένα μάθημα ιστορίας μέσα από φωτογραφίες – ντοκουμέντα, που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με το Διευθυντή του 4ου Γενικού Λυκείου Βόλου, κ. Ν. Ιωαννίδη, πρόκειται για συνολικά 11 ανέκδοτες φωτογραφίες, μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται πτυχές της Εθνικής Αντίστασης στη Μαγνησία και ιδίως στο μαρτυρικό χωριό της Κερασιάς, που συνέβαλλε τα μέγιστα στην Αντίσταση.

Εχουν τραβηχτεί, όπως ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης, από τον επαγγελματία φωτογράφο Στουρνάρα, Ελληνα που δούλευε για να φωτογραφίζει τους Γερμανούς, είχε όμως ρόλο πράκτορα υπέρ της πατρίδας.

Τα φωτογραφικά αυτά ντοκουμέντα, στα οποία αποτυπώνεται μεταξύ άλλων η δράση του 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ, η καταστροφή της Κερασιάς, η δράση και ο ρόλος των απλών κληρικών στην αντίσταση, ακόμη και εκτελέσεις, βρίσκονται στην κατοχή του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς.

Στην εκδήλωση θα εκτίθενται οι φωτογραφίες, ενώ θα γίνεται σχολιασμός για κάθε μία από αυτές.

Τη συγκέντρωση και παρουσίαση του υλικού έχει επιμεληθεί ο καθηγητής θεολόγος του 4ου γενικού λυκείου Βόλου, κ. Σπύρος Βλάχος που είναι και μέλος του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς.

Μετά την παρουσίαση ο νεαρός Κερασιώτης καλλιτέχνης Ιορδάνης Σιδηρόπουλος γνωστός για τους στίχους και τη συνεργασία του με μεγάλους Έλληνες συνθέτες (Β. Παπακωνσταντίνου, Θ. Μικρούτσικος) θα παρουσιάσει επίκαιρο με τη γιορτή μουσικό πρόγραμμα σε συνεργασία και με μαθητές του σχολείου.

«Οι ιστοριογράφοι φθάνουν σήμερα να συνδέουν τη μελλοντική ιστορική αφήγηση με τον βιωματικό λόγο και την αναζήτηση του πρωτόλειου των πηγών», αναφέρει με αφορμή την εκδήλωση ο Διευθυντής του σχολείου Ν. Ιωαννίδης, τονίζοντας τη σημασία της εκδήλωσης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου