ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προστασία της βιομηχανικής κληρονομιάς

προστασία-της-βιομηχανικής-κληρονομ-693134

Ημερίδα με θέμα «Αστικά Πολιτιστικά Τοπία μέσα από το πρίσμα της Βιομηχανικής μας Κληρονομιάς» διοργανώνει το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία», την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στις 19:00 στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, στο Βόλο.

Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδείξει πώς το αστικό πολιτιστικό τοπίο διαμορφώνει το χαρακτήρα της πόλης, μέσα από την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με το χώρο, στο πέρασμα του χρόνου. Κεντρική θέση σε αυτή τη διαμόρφωση κατέχουν τα Βιομηχανικά Κτίρια, που αποτελούν ιστορικό στοιχείο μιας πόλης καθώς διηγούνται τον τρόπο παραγωγής μιας συγκεκριμένης περιόδου, ενώ με τις νέες χρήσεις τους συμβάλλουν στη διατήρηση της ιστορικής μορφής των πόλεων αλλά και στην προστασία του κτιριακού αποθέματός τους. Η ημερίδα θα επιχειρήσει να αναδείξει τις σύγχρονες προκλήσεις και θα αποτελέσει αφορμή για έναν ανοιχτό διάλογο και ανταλλαγή εμπειριών.

Στην ημερίδα συμμετέχουν οι: Μαρία Μαυροειδή (Ιστορικός – Βιομηχανική Αρχαιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς TICCIH), Μόρφω Παπανικολάου (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Μαρία Χατζηβασιλειάδου (ΜSc Αρχιτέκτων Μηχανικός), Πολυάννα Φραγκίδου (ΜScΑρχιτέκτων Μηχανικός), Βαγγέλης Στυλιανίδης (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Βάσια Στυλιανίδη (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Κώστας Αδαμάκης, (ΜSc Αρχιτέκτων Μηχανικός, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας).

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στο τηλέφωνο 24210 29844, καθημερινά 10:00 – 18:00 εκτός Τρίτης.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα τις ημερίδας «Αστικά Πολιτιστικά Τοπία μέσα από το πρίσμα της Βιομηχανικής μας Κληρονομιάς» περιλαμβάνει τις κάτωθι εισηγήσεις:

19:10: «Μεταβαίνοντας από το βιομηχανικό στο πολιτιστικό τοπίο: Η ελληνική και διεθνής εμπειρία του TICCIH» με εισηγήτρια τη Μαρία Μαυροειδή, Ιστορικό – Βιομηχανική Αρχαιολόγο, Πρόεδρο Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH).

19:30: «Το Φουγάρο στο Ναύπλιο, ένα σενάριο ανά_κύκλωσης» από τους Sparch Σακελλαρίδου / Παπανικολάου Αρχιτέκτονες, Μόρφω Παπανικολάου, Αρχιτέκτονα.

19:50: «Διαδρομή Ανάδειξης Καπναποθηκών Καβάλας, οδοί Δαμιανού – Νίκης – Πλατεία Μακέδου», από τη Μαρία Χατζηβασιλειάδου, ΜSc Αρχιτέκτων Μηχανικό, Πολυάννα Φραγκίδου, ΜSc Αρχιτέκτων Μηχανικό.

Σύμβουλοι μελέτης είναι οι: Κώστας Αδαμάκης, MSc Αρχιτέκτων Μηχανικός – Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Εφη Νικολάου, MSc Αρχιτέκτων Μηχανικός.

20:10: «Μετατροπή Διατηρητέας Πρώην Καπναποθήκης σε Ξενοδοχείο Παραδοσιακό Πολυτελείας: Hydrama Grand Hotel» με εισηγητές τους Βαγγέλη Στυλιανίδη, Αρχιτέκτων Μηχανικό, Βάσια Στυλιανίδη, Αρχιτέκτων Μηχανικό.

20:30: «Ματσάγγος: Η ιστορική διαδρομή του φημισμένου εργοστάσιου στο Βόλο. Από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον» από τον Κώστα Αδαμάκη, MSc Αρχιτέκτων Μηχανικό-Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου