ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Βόλος τιμά τη Ρίτσα Φράγκου – Κικίλια

ο-βόλος-τιμά-τη-ρίτσα-φράγκου-κικίλια-505546

Αφιέρωμα προς τιμή της Βολιώτισσας Καθηγήτριας της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών -σήμερα Καθηγήτρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος- Ρίτσας Φράγκου-Κικίλια, διοργανώνει ο Δήμος Βόλου την
Παρασκευή 11 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής. Η εκδήλωση πραγματοποιείται κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με σκοπό να τιμηθεί η σημαντική αυτή και πολύπλευρη προσωπικότητα της επιστημονικής, πνευματικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας, σε ένδειξη ελάχιστης τιμής για την προσφορά της στα ελληνικά γράμματα και στην έρευνα της νεοελληνικής λογοτεχνίας με κορυφαίο το έργο της για τον Σικελιανό που πέρυσι συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη δημοσίευση της πρώτης του ποιητικής συλλογής «Αλαφροΐσκιωτος» – έργο σταθμός στην ιστορία των νεοελληνικών γραμμάτων.
To πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει: προσφώνηση του Δημάρχου Βόλου Αλέκου Βούλγαρη και ανακήρυξη της Ρίτσας Φράγκου – Κικίλια σε επίτιμο δημότη της πόλης του Βόλου από το δήμαρχο Βόλου Αλέκο Βούλγαρη. Για το έργο και τη δραστηριότητα της Ρίτσας Φράγκου – Κικίλια θα μιλήσουν οι: Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεωργία Ανδρέου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Ελένη Σεφερειάδου-Πρίντζου. Στη συνέχεια θα ακουστούν αποσπάσματα από το λογοτεχνικό έργο της Ρίτσας Φράγκου – Κικίλια. Διαβάζει ο ηθοποιός Δημήτρης Δακτυλάς, συνοδεύει στο πιάνο η Μαρία Ζίφκου και στο τραγούδι η Στελίνα Αποστολοπούλου.
Η Ρίτσα Φράγκου – Κικίλια είναι καθηγήτρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει Μεθοδολογία της Έρευνας με εφαρμογές σε κείμενα Νεοελληνικής Φιλολογίας. Γεννήθηκε στον Βόλο στις 20 Αυγούστου 1940. Στα δεκαπέντε της δημοσιεύτηκε το πρώτο της κείμενο στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» και ακολούθησαν πολλά ακόμη. Η πολυπράγμων Βολιώτισσα, η οποία αποτελεί σημαντική εκπρόσωπο του πνευματικού χώρου, έχει γράψει πέντε βιβλία για τον Άγγελο Σικελιανό, ένα για την Εύα Σικελιανού και ένα πολύ πρώιμα το 1984 για την «Κωστούλα Μητροπούλου και το Αντιμυθιστόρημα» καθώς η κα Φράγκου είναι η πρώτη που μίλησε για «Αντιμυθιστόρημα» και «Νέο μυθιστόρημα» στο Πανεπιστήμιο, συγκρίνοντάς το με το Γαλλικό.
Επίσης έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από εκατό εργασίες της και επιστημονικές κριτικές βρίσκονται δημοσιευμένες σε εφημερίδες και περιοδικά. Η κα Φράγκου αναφέρεται συχνά στην Ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, απαρέγκλιτα δε όταν πρόκειται για έργο του Σικελιανού. Τώρα μάλιστα ετοιμάζει μια έκδοση που θα περιλαμβάνει ότι έχει γραφτεί σε εφημερίδες και περιοδικά για το έργο του Σικελιανού από το 1902 – 1952. Σε κοινωνικό επίπεδο τέλος, η Ρίτσα Φράγκου Κικίλια, η οποία χαίρει γενικής εκτίμησης, είναι σύζυγος του ζωγράφου Νίκου Κικίλια (1940 – 1997), έχει μια κόρη τη Φύλλια καθηγήτρια στο Αρσάκειο Εκάλης, παντρεμένη με τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Κώστα Κόντο και δυο εγγόνια τον Νικόλα και τον Τύμη, την «ευτυχία της ζωής της» όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου