ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Λυσιστράτη» από το Ερασιτεχνικό Εργαστήρι

λυσιστράτη-από-το-ερασιτεχνικό-εργ-435564

Το διαχρονικό έργο του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη», θα παρουσιάσει το Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου από σήμερα, Παρασκευή 28 έως και την Κυριακή 30 Μαΐου, στο Αχίλλειον. Ο Αριστοφάνης υπήρξε κορυφαίος σατιρικός ποιητής της αρχαιότητας, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σ’ όλους τους ομότεχνους κι ανταγωνιστές του, δημιουργώντας δε πραγματική εποχή στο χώρο της αρχαίας κωμωδίας, που δίκαια θεωρείται και σαν ο πατέρας της. Σε αυτή «ουτοπική» και σπουδαία αντιπολεμική κωμωδία ο Αριστοφάνης κάνει πολιτική, η Λυσιστράτη καταφέρνει να πετύχει την ειρήνη μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης με όπλο την ερωτική αποχή των γυναικών από τα συζυγικά τους καθήκοντα. Ένα έργο αντιπολεμικό που «μιλάει» για τον έρωτα και τον πόλεμο.

Τη σκηνοθεσία και την διδασκαλία της παράστασης έχει ο Δημήτρης Δακτυλάς, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Νίκος Ποδιάς και τις χορογραφίες η Δέσποινα Ακρίβου. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Ράνια Θεοχαροπούλου, Άννα Μανιαδάκη, Εβίτα Αλεξάνδρου, Γιάννης Καλογριάς, Μάρω Αισώπου, Ευάγγελος Κάβουρας, Θέμης Σισμανόπουλος, Στάθης Καραδημητρίου, Λίτσα Ησαϊάδου, Δήμητρα Δημάδη, Ειρήνη Μυλωνά και Πόπη Τσιτσιγιάννη.
Ο Αριστοφάνης σ’ όλα του τα έργα κάνει πολιτική η Λυσιστράτη αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες του στιγμές, η ειρήνη ξεπερνάει τα όρια της πρώτης ανάγκης του λαού για προκοπή και γίνεται ανάγκη για την σωτηρία της πατρίδας. Για τους Αθηναίους πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος, γιατί αργά η γρήγορα, θα τον έχανε – και μαζί με την Αθήνα θα χανότανε όλος ο έως τότε ελληνικός πολιτισμός. Έτσι το κήρυγμα της Λυσιστράτης γίνεται επίκαιρο και μας βάζει σε σκέψεις για την πολιτική και οικονομική κατάστασης της σημερινής Ελλάδας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου