ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημ. Μυστακίδης: Η μουσική μιλάει στην ψυχή

δημ-μυστακίδης-η-μουσική-μιλάει-στην-ψ-811495

Σημαντικά καλλιτεχνικά ονόματα, μεταξύ των οποίων καταγράφεται ο Δημήτρης Μυστακίδης, συμμετέχουν στο LɐV ɹɛDI FESTIVAL που θα απολαύσουν οι φίλοι του ρεμπέτικου στις 29, 30 και 31 Ιουλίου στον Αγιο Λαυρέντιο στο Πήλιο, με τη διοργανωτική πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αγίου Λαυρεντίου και την υποστήριξη των καταστημάτων της κεντρικής πλατείας και της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Λαυρεντίου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο διακεκριμένος μουσικός που θα εμφανιστεί σε δύο συναυλίες του φεστιβάλ, μιλάει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη λαϊκή μουσική, τα ηχοχρώματα που θα πρωταγωνιστήσουν στο φεστιβάλ και την μακρά του πορεία που εξελίσσεται καθώς παίζει λαϊκή κιθάρα, ερευνά τη λαϊκή κιθάρα, διδάσκει λαϊκή κιθάρα, γράφει βιβλία για τη λαϊκή κιθάρα, εκδίδει δίσκους για αυτήν. Ο σημαντικός μουσικός συμμετέχει με χαρά στο φεστιβάλ και υπογραμμίζει ότι η ελληνική μουσική βρίσκεται στην καλύτερη της φάση, για να προσθέσει ότι «υπάρχουν πάρα πολλές εστίες καλλιτεχνικής δημιουργίας».

-Ο επεξηγηματικός υπότιτλος «λαϊκή κιθάρα» αποτυπώνει τη μουσική σας διαδρομή;

«Δεν θα το έλεγα. Σαφώς και ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μου αφορά την λαϊκή κιθάρα και σε διδακτικό και σε εκτελεστικό επίπεδο, αλλά έχω κάνει και πολλά άλλα πράγματα».

-Ενα κλασικό όργανο ανοίγει δρόμους ερευνητικής προσέγγισης της λαϊκής μουσικής και των δημιουργών της;

«Η κιθάρα είναι ένα οικουμενικό όργανο. Υπάρχει πια σε πάρα πολλές λαϊκές παραδόσεις στον πλανήτη γιατί είναι το λαϊκότερο των κλασσικών. Είναι όμως απλώς ένα εργαλείο. Αυτοί που άνοιξαν τους δρόμους για μια ερευνητική προσέγγιση της λαϊκής μουσικής είναι όλοι αυτοί οι λαϊκοί μουσικοί που δημιούργησαν μ’ αυτό το καταπληκτικό εργαλείο».

-Ευτυχής στιγμή η συμμετοχή σας στο φεστιβάλ που πραγματοποιείται προσεχώς στον Αγιο Λαυρέντιο;

«Ναι είναι ευτυχής στιγμή γιατί με τον Αγιο Λαυρέντη με δένει πια μια ιστορία 10 χρόνων. Εχω ζήσει απίστευτες στιγμές εκεί και ελπίζω ότι θα ζήσω πολλές ακόμη. Το νιώθω πια σαν δικό μου χωριό»!

-Τι θα ακούσουν οι φίλοι του ρεμπέτικου στις συναυλίες που θα πραγματοποιήσετε στον Αγιο Λαυρέντιο;

«Θα ακούσουν το «ψιθυρίζοντας το ρεμπέτικο» που είναι μια πολύ ιδιαίτερη προσέγγιση του προπολεμικού ρεπερτορίου που έχουμε κάνει μαζί με τον Ευγένιο Βούλγαρη, θα παρακολουθήσουν μια παράσταση με κούκλες, που αντλεί την θεματολογία της από το ρεμπέτικο, θα ακούσουν τους Ρεμπετιέν, ένα από τα καλύτερα και πιο δημιουργικά σχήματα στον χώρο και τέλος θα απολαύσουν την υπέροχη Ελένη Τσαλιγοπούλου σε ένα αφιέρωμα στον Παναγιώτη Τούντα μαζί με τις «Αψιλίες». Θα δουν μια Ελένη που είναι άγνωστη στον πολύ κόσμο γιατί αυτό το ρεπερτόριο που το κατέχει ιδιαίτερα καλά, δεν έχει πολλές ευκαιρίες να το ερμηνεύσει, και όταν το κάνει είναι πραγματικά υπέροχη».

-Που οφείλεται, άραγε, η διαχρονική παρουσία του ρεμπέτικου στη ζωή μας; Είναι η μουσική που απηχεί, τελικά, την ψυχοσύνθεση των Ελλήνων;

«Είναι η μουσική που δημιουργήθηκε από την ψυχοσύνθεση των Ελλήνων. Κατά συνέπεια μας μιλάει κατευθείαν στην ψυχή. Και επειδή μετράει πια πολλά χρόνια, έχει σμιλευτεί τόσο όμορφα που έχει γίνει ένα εξαιρετικό είδος λαϊκής τέχνης. Και η τέχνη προσφέρει απλόχερα συγκίνηση».

-Ως μουσικός, ως ερευνητής και συγγραφέας, πως βλέπετε το μουσικό μέλλον της Ελλάδας;

«Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος. Νομίζω ότι η ελληνική μουσική βρίσκεται στην καλύτερη της φάση τουλάχιστον στα χρόνια που εγώ την παρακολουθώ. Μην μένετε σε αυτά που προβάλει η τηλεόραση. Εξω από αυτό το σύστημα που προβάλει τις εύκολα διαχειρίσιμες μετριότητες, υπάρχουν πάρα πολλές εστίες καλλιτεχνικής δημιουργίας. Απλά πρέπει και ο κόσμος να έχει ανοιχτά τα αφτιά του».

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου, στις 21.00, στην πλατεία Πλατεία Χατζίνη, εμφανίζονται οι Ευγένιος Βούλγαρης, Δημήτρης Μυστακίδης «Ψιθυρίζοντας το ρεμπέτικο», ακολουθεί παράσταση κουκλοθέατρου από το Bufos Puppet Theatre με τίτλο «Γιόβαν» και κατόπιν «ΕΣΠΕΡΑΝΤΟ, Τα Ρεμπέτικα Της Κιθάρας» με τον Δημήτρη Μυστακίδη και τους Γιώργο Τσαλαμπούνη, Δημήτρη Παππά, Ιφιγένεια Ιωάννου. Είσοδος: 10 ευρώ.

Το Σάββατο 30 Ιουλίου, στην Πλατεία Χατζίνη, ώρα έναρξης 21.00, παίρνουν τη σκυτάλη οι «Ρεμπετιέν», Αυγερινή Γάτση, Γιάννης Ζαρίας, Κωστής Κωστάκης, Φώτης Βεργόπουλος. Ακολουθούν οι «Αψιλιές» Ευγένιος Βούλγαρης, Απόστολος Τσαρδάκας, Δημήτρης Μυστακίδης και η Ελένη Τσαλιγοπούλου με αφιέρωμα στον Παναγιώτη Τούντα. Είσοδος 10 ευρώ.

Την Κυριακή 31 Ιουλίου, στην Κεντρική πλατεία, ώρα έναρξης 13.00, εμφανίζεται ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Αλμυρού (Ρεμπέτικο) με επιλεγμένα προπολεμικά και μεταπολεμικά ρεμπέτικα και επιτόπιες συμπράξεις μουσικών για τη λήξη του τριημέρου. Είσοδος δωρεάν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου