ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βραβεύτηκαν δύο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

βραβεύτηκαν-δύο-ερευνητές-από-το-πανε-824061

Βραβεύθηκαν οι Αλέξανδρος Καπανιάρης και Νίκος Τσούκας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών για το βιβλίο τους «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας».

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε προχθές η τελετή απονομής του Καυτανζογλείου Βραβείου για το έτος 2014 από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικότερα από τη Φιλοσοφική Σχολή. Από τη Μαγνησία τιμήθηκαν οι συγγραφείς Αλέξανδρος Καπανιάρης και Νίκος Τσούκας, για το έργο τους «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας». Η απονομή του βραβείου υπό της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιείται για την βράβευση επιστημονικού έργου «πραγματευομένου περί της Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Φιλολογίας, Λαογραφίας, Αρχαιολογίας του αρχαίου, βυζαντινού, μεσαιωνικού ελληνισμού ή Ιστορίας της Νεωτέρας Τέχνης, γραμμένου σε καθαρεύουσα ή απλή δημοτική».

Ο δπλωμάτης Λυσίμαχος Λ. Καυταντζόγλου (1870-1932), γιος του περίφημου αρχιτέκτονα και καθηγητή του Πολυτεχνείου Λύσανδρου Καυτανζόγλου, αδελφός του νομικού και πολιτικού Ιωάννη Καυτανζόγλου και απόφοιτος ο ίδιος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διέθεσε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κληροδότημα για τη χρηματοδότηση βραβείου για επιστημονικές εργασίες σχετικές με την Ελλάδα, γραμμένες στην ελληνική γλώσσα και εντασσόμενες σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους που θεραπεύονται στη Φιλοσοφική Σχολή.

Η Διαχειριστική επιτροπή του «Καυτανζόγλειου βραβείου» απαρτίζεται από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής, και τους Προέδρους των Τμημάτων Φιλολογίας, Ιστορίας – Αρχαιολογίας και Φ.Π.Ψ.

Το βιβλίο εκδόθηκε το 2014 από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δήμου Βόλου στο πλαίσιο ενός κύκλου εκδηλώσεων με τίτλο «Στου Βόλου τα χωριά με το ΘΕΟΦΙΛΟ – αξιοποιώντας την τοπική μας κληρονομιά» για το λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, που αποτύπωσε και αυτός χαρακτηριστικά τους Μάηδες της Μακρινίτσας. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη της οικογένειας Σταύρου και Λορέττας Κωνσταντινίδη οι οποίοι έχουν γενικότερη συνεισφορά τους στην διατήρηση και στην προβολή του πολιτιστικού αποθέματος της Μακρινίτσας και του Πηλίου.

Η έκδοση συνοδεύεται από σπάνιο ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται για πρώτη φορά, από έγχρωμες φωτογραφίες αναπαραστάσεων νεώτερης εποχής καθώς και βιβλιογραφικές αναφορές που περιλαμβάνουν ένα αρκετά μεγάλο τμήμα της σχετικής με τους Μάηδες βιβλιογραφία. Επίσης υπάρχει και προτεινόμενη συμπληρωματική βιβλιογραφία για όσους ερευνητές και άλλους ενδιαφερόμενους επιζητούν περισσότερες λεπτομέρειες ή άλλες πτυχές του δρώμενου. Το υλικό της έκδοσης έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε τα κείμενα να είναι αρκετά δομημένα και το φωτογραφικό υλικό να υποστηρίζει το περιεχόμενο.

Στα περιεχόμενα της έκδοσης περιλαμβάνονται ενότητες που αφορούν την προέλευση του εθίμου, τη περιγραφή του δρώμενου, τη σκοπιμότητα του εθίμου και τη σχέση του με την Τουρκοκρατία, την περιγραφή του «θιάσου» των Μάηδων, τις μουσικές των Μάηδων και τέλος τις προσπάθειες αναβίωσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Επίσης περιλαμβάνει αναφορές σε όσους συνέβαλαν στην αναβίωση και στην διατήρηση του εθίμου. Στον αείμνηστο, επί πολλά χρόνια πρόεδρο της Κοινότητας Μακρινίτσας, Σπύρο Κουϊκούμη, στον άμεσο συνεργάτη του Αργύρη Τατάκο, στον Σταύρο Χατζησταμούλη (Σταύρακα), στον Φίλιππο Κουτσίνα και άλλους σύγχρονους Μακρινιτσιώτες.

Το εξώφυλλο του βραβευμένου βιβλίου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου