ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μνήμες και γεύσεις της κατοχής» στην Κερασιά

μνήμες-και-γεύσεις-της-κατοχής-στην-824643

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση «Μνήμες και γεύσεις της Κατοχής» στην Κερασιά την περασμένη Δευτέρα 27 Ιουνίου παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιου και Πρόεδρου της Μαγνήτων Κιβωτού. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Γιώργου Καφενταράκη, γνωστού εικαστικού και μέλος του Δ.Σ. της Μαγνήτων Κιβωτού. Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι πέραν της προσφοράς του στην «Μαγνήτων Κιβωτό» και το Κ.Ι.ΠΟ. Κερασιάς, αγάπησε πολύ το «χωριό της γυναίκας του» την Κερασιά, διασώζοντας πλήθος εικόνων και στιγμιότυπων του παρελθόντος της.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του θεματικού έτους εκδηλώσεων και δράσεων της Μαγνήτων Κιβωτού «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων». Η συγκινητική βραδιά πραγματοποιήθηκε με την συνδιοργάνωση του Δήμου Αλμυρού – Τοπική Κοινότητα Κερασιάς, το Εκκλησιαστικό Συμβ. Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κερασιάς και το Κέντρο Ιστορίας , Πολιτισμού Κερασιάς (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ.).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίο κ. Δημήτρης Νασίκας και Αντιδήμαρχος Παιδείας & Πολιτισμού κ. Τριαντάφυλλος Γκογκινούδης.

Η εκδήλωση περιελάμβανε λόγο, χορό και παραδοσιακά τραγούδια, έκθεση φωτογραφίας, καθώς και πλούσιους μπουφέδες με τις γεύσεις της κατοχής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο φροντισμένο αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κερασιάς. μετά τον Εσπερινό και το τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Γ. Καφενταράκη, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου

Μετά τους χαιρετισμούς των συνδιοργανωτών την εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία για τα γεγονότα της κατοχής και την Κερασιά από τον Πρόεδρο του Κέντρου Ιστορίας, Πολιτισμού Κερασιάς (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ.). κ. Χαράλαμπου Αλεξάνδρου με μια συγκινητική ομιλία για την προσφορά των κατοίκων της Κερασιάς στα δύσκολα χρόνια της κατοχής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μικρή έκθεση φωτογραφίας από τα γεγονότα της κατοχής που υπήρχε στο χώρο έχετε την επιμέλεια του κ. Χαράλαμπου Αλεξάνδρου. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κ. Αντωνία Χασιώτη Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κερασιάς του Δήμου Ρήγα Φεραίου και ψυχή της οργάνωσης η οποία ανάλυσε τον τρόπο συλλογής και παρασκευής των γεύσεων της κατοχής.

Στη συνέχεια η εκδήλωση συνεχίστηκε μετά χορευτικά από τα «Μαρτυρικά χωριά» της Μαγνησίας. Τον διπλανό Ριζόμυλο , την Νέα Αγχίαλο και την Δράκεια, που με τους πολιτιστικούς τους φορείς , Αναπτυξιακό & Πολιτιστικό Σύλλογο «Η ΔΡΑΚΕΙΑ», Πολιτιστικό Σύλλογο Ριζομύλου «Η Διάπλαση» και Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο «Η Νέα Αγχίαλος», παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς εντυπωσιάζοντας το κοινό με την άψογη τους εμφάνιση.

Οι διοργανωτές επίσης είχαν φροντίσει όλοι οι παρευρισκόμενοι να δοκιμάσουν τις γεύσεις της κατοχής από τους πλούσιους μπουφέδες που είχαν φροντίσει οι γυναίκες της περιοχής. Η εκδήλωση ήταν τόσο φροντισμένη ώστε γυναίκες της περιοχής προς το τέλος της εκδήλωσης μοίρασαν σε ειδικές υφασμάτινες θήκες τα αρωματικά βότανα της περιοχής καθώς και γλυκό (παραδοσιακό μπακλαβάς).

Η εκδήλωση «Μνήμες και γεύσεις της Κατοχής» αναφέρονταν στην δύσκολη περίοδο της κατοχής. Την περίοδο αυτή, για την περιοχή μας η μεγαλύτερη αναφορά γίνεται στην Κερασιά, όπου ήταν η έδρα του 54ου Συντάγματος και ως τέτοια είχε τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την εκδίκηση των κατακτητών. Στα χρόνια της Κατοχής, τα χόρτα ήταν στο επίκεντρο των συνταγών στα αλμυρά φαγητά και η σταφίδα στα γλυκά. Χαρακτηριστικές είναι οι συμβουλές που έδιναν καθημερινά οι εφημερίδες της κατοχής : «Παίρνετε τις ντομάτες, αν τις βρείτε, τις λειώνετε, τις βράζετε και μετά ρίχνετε τις ελιές: 5 µε 6 ελιές για κάθε άτομο της οικογένειας. Να μια νόστιμη σούπα που δεν την είχατε σκεφτεί πριν».

Η συμμετοχή και η παρουσία των ντόπιων στην εκδήλωση υπήρξε εντυπωσιακή και συγκινητική γεγονός που τόνισε στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η σημερινή παρουσία των γυναικών και ανδρών από την Κερασιά, ξεπέρασε κάθε προσδοκία με μια ιδιαίτερη εκδήλωση που αποτελεί έμπνευση των ντόπιων κατοίκων που στην πράξη δείχνουν ότι πολιτισμός και ορθοδοξία συνυπάρχουν εδώ και αιώνες. Γύρω από ένα τραπέζι, γύρω από μια εκκλησία και μια πλατεία κυκλωτικά όπως οι χορευτές, των Ελλήνων οι Κοινότητες, δεν έπαψαν ποτέ να μη δημιουργούν, δε σταμάτησαν ποτέ να εγκαταλείπουν ο ένας τον άλλον, ανάπτυξαν συλλογικότητες, έγιναν μια ομάδα, μια παρέα και πορεύονται εδώ και χρόνια με αγάπη …»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου