ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ξεκινά το 21ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Βόλου

ξεκινά-το-21ο-χορωδιακό-φεστιβάλ-θρησκε-30099

Αρχίζει αύριο το 21ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Βόλου, το οποίο διοργανώνει η Βολιώτικη Χορωδία υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 17 Απριλίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αύριο Πέμπτη 14 Απριλίου, στις 17.00, στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος θα ψάλουν ο Χορός των Ιερέων της Ι.Μ. Δημητριάδος με χοράρχη τον Πανοσιολογιώτατο Επιφάνιο Οικονόμου, ο Βυζαντινός Χορός Ψαλτριών «Αι Αδουσαι» με Δομεστίκαινα την Δρ. Σέβη Μαζέρα και ο Βυζαντινός Χορός του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου «Οσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» με χοράρχη τον κ. Ιωάννη Σχώρη.

Το Σάββατο 16 Απριλίου, στις 19.00, στην Ανάληψη, με συμμετέχουσες την Χορωδία Εκπαιδευτικών Νομού Μαγνησίας υπό τη διεύθυνση της Στάσας Τζάλλα, τη Μικτή Χορωδία Δημοτικής Ενότητας Αγριάς Δήμου Βόλου με μαέστρο την Μάρω Σταμοπούλου, την Πολυφωνική Χορωδία Δήμου Βόλου υπό την διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Καρκάλα και τη Βολιώτικη Χορωδία με μαέστρο την Στάσα Τζάλλα.

Την Κυριακή 17 Απριλίου στην Ανάληψη, όπου η Βολιώτικη Χορωδία θα ψάλει στη Θεία Λειτουργία, σε χορωδιακή προσαρμογή Θεοδώρου Παπακωνσταντίνου.

Είναι ένας θεσμός πολιτισμού, που πρωτοευλογήθηκε στο Βόλο το 1988 (19-20 Μαρτίου το 1ο φεστιβάλ) από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο -τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος- στα πρόσωπα ανθρώπων της Βολιώτικης Χορωδίας, με πρόεδρό τον αείμνηστο Γιάννη Σοφοκλέους, καλλιτεχνικό διευθυντή τον μαέστρο Βλάση Μαστρογιάννη (έως το 1998). Καθιερώθηκε ως πανελλήνιας εμβέλειας στα χρόνια που μεσολάβησαν, με τις πατρικές ευλογίες και το εμπράγματο ενδιαφέρον του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, με πρόεδρο μέχρι το Μάιο 2014 τον Αλέξανδρο Δημητρόπουλο και καλλιτεχνική διευθύντρια από το 1999 την Στάσα Τζάλλα.

Αντικείμενο αυτού του Φεστιβάλ ήταν εξ αρχής και παραμένει ο Υμνος στον Θεό, μέσα από τη Μουσική και το Λόγο, με τους εκφραστικούς τρόπους που παρέχει τόσο το πολυφωνικό χορωδιακό τραγούδι όσο και η βυζαντινή υμνογραφία, στην πορεία προς τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου