ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εργα Ε. Βαρλάμη στο Ντε Κίρικο

εργα-ε-βαρλάμη-στο-ντε-κίρικο-851206

Εργα ζωγραφικής του διεθνή Ελληνα καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα, Καθηγητή Ευθύμιου Βαρλάμη, αφιερωμένα στο δίπτυχο “Αλέξανδρος 2000-Ελληνικοί Τόποι”, περιλαμβάνει η έκθεση που ανοίγει επισήμως αυλαία σήμερα, Πέμπτη 29 Μαρτίου στις 8.30 μ.μ. στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο, με την φροντίδα του Δήμου Βόλου. Η έκθεση, διοργανώνεται, επίσης, με την συνεργασία του Δήμου Νέας Ιωνίας, του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας και του Κέντρου Τέχνης Βεργίνας. και τελεί υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιου. Επιμελητές της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τις 25 Απριλίου είναι οι Αστέρης Νένος και Στέλιος Χατζής. Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στο ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή με το έργο του διεθνούς φήμης Έλληνα ζωγράφου και αρχιτέκτονα, Καθηγητή Ευθυμίου Βαρλάμη. Η έκθεση του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία της από τη Θεσσαλονίκη- Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 1997 και κατόπιν στην Αθήνα, Ρόδο, Κρήτη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Βέροια, Ιωάννινα, Ναύπλιο και άλλες ελληνικές πόλεις και από το 1999 περιοδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο, Αυστρία, Ελβετία, Βέλγιο, Κύπρο, Αίγυπτο και Ιορδανία, με σημαντικότερο σταθμό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο & το Βασιλικό Μουσείο Τέχνης & Ιστορίας των Βρυξελλών υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού , των των Υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού.
Σπάνια έργα, παγκόσμιας καλλιτεχνικής αξίας, που έχουν ως κέντρο τον άνθρωπο, ανεξάρτητα από τη μόρφωση, την καταγωγή ή την ηλικία, γιατί κάθε άνθρωπος αισθάνεται την ομορφιά της ψυχής, την ομορφιά της τέχνης.
Η Συλλογή του Αλέξανδρου αναφέρεται στην Ιδρυτική ουσία του Ελληνισμού και αποσκοπεί στη βιωματική σύνδεση των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων, με την ιστορία και την βαθύτερη ανθρωπολογική ουσία του πολιτισμού μας. «Ό λ ο ι ε ί μ α σ τ ε Έ λ λ η ν ε ς…» αναφέρει επιγραμματικά ο Σίλερ και συμπληρώνει ο Βαρλάμης: « …η μεγάλη ελληνική, πολιτισμική αναφορά και μεγάλη πράξη ήταν αυτή η πρώιμη ωριμότητα ενός λαού-πολιτισμού να σταθεί απέναντι στο σύνολο-κόσμο σαν άτομο δίχως φόβο και δράμα να μπορέσει να ξεφύγει από τη θεοκρατική ηγεσία και να ετοιμάσει τον άνθρωπο για την ευθύνη της θεϊκής ενανθρώπισης του Χριστιανισμού…». «Ο «Αλέξανδρος» αντιπροσωπεύει την έννοια του Ελληνισμού, όπως την αισθάνομαι κι εγώ, σαν την πρώτη σύλληψη της ανθρωπότητας που καταφέρνει να ξεπεράσει την πεζότητα της, «το κλείσιμο», τα όρια. Γιατί ο Ελληνισμός έχει πάντοτε έναν ανοικτό ορίζοντα, που σημαίνει ότι μπορεί κανείς να έρχεται σε διάλογο με άλλους πολιτισμούς-όχι με την έννοια της κατάκτησης αλλά του εμπλουτισμού.
Η Συλλογή “Ελληνικοί Τόποι”, αναφέρονται στην πιο φιλόξενη κι ανθρώπινη γη που περιέχει μέσα της την βαθύτερη ανθρωπολογική ουσία του ανθρωπισμού, που δεν ανήκει μόνο στους Έλληνες αλλά αποτελεί κληρονομιά της ανθρωπότητας. Αυτή την ανέγγιχτη Ελλάδα μας παρουσιάζει ο Βαρλάμης στα έργα του, εικόνες μιας αρχέγονης χώρας δίχως τις ανθρώπινες και τεχνολογικές επεμβάσεις. Θα έλεγε κανείς ότι κατεβαίνει στα έγκατα της ανθρώπινης ψυχής και βρίσκει την σπάνια ομορφιά του ελληνικού τόπου, το μυστήριο και την αγιότητα του. Γοητευτικά, συναρπαστικά χρώματα, συνθέσεις που παρουσιάζουν την μοναδική ωραιότητα της ελληνικής γης.
Πρόκειται για την δραματική προσπάθεια του δημιουργού να διασώσει το βαθύτερο πνεύμα του τόπου και συγχρόνως να φανερώσει το μυστήριο του ελληνικού χώρου και του ελληνικού φωτός. Και ακόμη βαθύτερα για το μυστήριο της γης και του πανανθρώπινου πόθου για ένα κομμάτι γη, για λίγο χώμα, για μια αιώνια Πατρίδα…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου