ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ομιλία του Τάσου Μαργαριτώφ

ομιλία-του-τάσου-μαργαριτώφ-851206

Ομιλία για τις “Εικόνες του Σινά” θα πραγματοποιήσει ο διακεκριμένος ζωγράφος – διπλωματούχος συντηρητής κ. Τάσο Μαργαριτώφ, τ. επιθεωρητής Συντήρησης Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ, σήμερα στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο “Παρκ” στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνει ο Τομέας Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης του Σοροπτιμιστικού Ομίλου “ΘΕΤΙΣ”. Το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά ( Ιερά Μονή Σινά ), στεγάζει μια από τις σημαντικότερες συλλογές εικόνων στον κόσμο. Πάνω από 2.000 εικόνες μικρές ή μεγάλες, μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας ή απλοϊκής τέχνης, φυλάσσονται στο Καθολικό, την πινακοθήκη, τα παρεκκλήσια, το Σκευοφυλάκιο, τα κελιά και τους άλλους χώρους του μοναστηριού. Οι εικόνες καλύπτουν μακρύ χρονικό διάστημα από τον 6ο μέχρι τον 19ο αιώνα. Κάθε εποχή (Παλαιοχριστιανική, Βυζαντινή, Μεταβυζαντινή) πρόσθετε τους δικούς της θησαυρούς κι έτσι σιγά – σιγά εμπλουτίστηκε η μεγάλη συλλογή των εικόνων με νέα έργα. Ο κ. Μαργαριτώφ στην ομιλία του, που θα συνοδευτεί με ταυτόχρονη προβολή σλάιντς, θα αναλύσει τον τρόπο συντήρησης των ανεκτίμητης ιστορικής αλλά και καλλιτεχνικής αξίας εικόνων που φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Σινά ( την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης ). Κυρίως δε θα αναφερθεί στην εγκαυστική εικόνα του Χριστού – Παντοκράτορα την οποία συντήρησε και αυτός πρώτος χρονολόγησε στον 6ο αιώνα μ.Χ.
Ο Τάσος Μαργαριτώφ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Accademia di Belle Arti και συντήρηση στο Instituto Centrale del Restauro της Ρώμης, όπου και αρίστευσε. Ως αριστούχος έτυχε το 1961 τιμητικής υποτροφίας από το Υπουργείο Παιδείας της Ιταλίας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ήταν ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος συντηρητής έργων τέχνης και αυτός είναι και ο λόγος που κατέχει τον αριθμό 1 στην άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος.
Υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1958 έως το 1992, οπότε και αποχώρησε με το βαθμό του Διευθυντή-Επιθεωρητή. Διετέλεσε επίσης μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Το Φεβρουάριο του 2001 τιμήθηκε από το ICOMOS για την προσφορά του στον πολιτισμό και την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδος.
Στην διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του, προσέφερε έργο τεράστιο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Εργάστηκε και εργάζεται ακούραστα στην συντήρηση τοιχογραφιών, εικόνων, ψηφιδωτών ,αρχαιολογικών αντικειμένων και νεοκλασικών κτιρίων ,ως υπεύθυνος πολυάριθμων συνεργείων συντηρητών. Ο ομιλητής της σημερινής εκδήλωσης συμμετέχει σε πανελλήνια και σε διεθνή συνέδρια, εκπονεί επιστημονικές μελέτες με αντικείμενο τη συντήρηση Έργων Τέχνης και η προσφορά του στο τομέα της έρευνας είναι πολύ σημαντική. Ενδεικτικά αναφέρεται η πρωτότυπη μέθοδος του για τον αποχωρισμό επάλληλων ζωγραφικών στρωμάτων σε εικόνες. Μεγάλη είναι και η δράση του στο τομέα της Εκπαίδευσης δίδαξε στη σχολή του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών, στο ΙΕΚ ΠΕΤΡΑ, στο ΔΙΕΚ ΒΟΛΟΥ και διδάσκει συντήρηση στην Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος στο Τμήμα Συντηρήσεως Έργων Ζωγραφικής καθώς και σε πολλά σεμινάρια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου