ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σεργιάνι στις μουσικές της Μεσογείου

σεργιάνι-στις-μουσικές-της-μεσογείου-851206

Μια ξεχωριστή καλλιτεχνική σύμπραξη, με πρωταγωνιστές την Σαββίνα Γιαννάτου και τον Βολιώτη Κώστα Βόμβολο, θα “φιλοξενηθεί” σήμερα στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της “Εξωραϊστικής” Λέσχης Βόλου. Η Σαββίνα Γιαννάτου θα ερμηνεύσει με την ιδιαίτερη φωνή της τραγούδια από την Ελλάδα και την Μεσόγειο τη μουσική συνοδεία του συμπολίτη Κώστα Βόμβολου, ο οποίος διαπρέπει στο καλλιτεχνικό πεδίο. Ο διακεκριμένος Κώστας Βόμβολος, αναπτύσσει πολύ σημαντική μουσική δράση εντός και εκτός εθνικών τειχών, δρομολογώντας μάλιστα νέα συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ενώ ήδη παρουσιάζεται στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού, η παράσταση της Βικτόριας Αρδίτη που αναφέρεται στην πρώτη από τις “Δέκα εντολές” πλαισιώνεται από συνθέσεις του επιτυχημένου μουσικού. Ανατρέχοντας στην μουσική πορεία ετών, ο Κώστας Βόμβολος υπογραμμίζει ότι “κάθε συνεργασία δρομολογείται μέσω της ουσιαστικής ανθρώπινης επικοινωνίας, ενώ οι μουσική που προορίζεται για το θέατρο, “γεννιέται” κατά κυριολεξία, στην διάρκεια των προβών”. Η καλλιτεχνική σύμπραξη του Κώστα Βόμβολου και της Σαββίνας Γιαννάτου μετράει δεκατρία χρόνια και τα “Τραγούδια της Μεσογείου” σκιαγραφούν τον βασικό κορμό μιας αξιόλογης μουσικής επικοινωνίας, που έχει ως θεμέλιο λίθο την ποιότητα. Οπως σημειώνει ο ίδιος στο ένθετο του συγκεκριμένου cd “είναι εντυπωσιακό πόσο συχνά χρησιμοποιούμε τον προσδιορισμό “μεσογειακός”, έξω από την καθαρά γεωγραφική του σημασία, για να αποδώσουμε έναν ορισμένο χαρακτηρισμό σε καταστάσεις, συμπεριφορές, στάσεις ζωής, που υποτίθεται πως είναι κοινές στις χώρες που περιβάλλουν αυτή την “αρχαία λίμνη του πολιτισμού”. Προσπαθώντας να εντοπίσουμε τα κοινά στοιχεία όλων αυτών των παραδόσεων μπορούμε να εντοπίσουμε τα κοινά στοιχεία όλων αυτών των παραδόσεων μπορούμε ν σταθούμε στα όργανα. Εδώ υπάρχουν πράγματι εντυπωσιακές ομοιότητες στα ηχοχρώματα και τη φιλοσοφία της κατασκευής τους, χωρίς να έχει σημασία αν ο τρόπος παιξίματος και ο ρόλος τους σε κάθε τοπικό σύνολο ποικίλλουν σημαντικά. Ενα άλλο στοιχείο είναι η βαρύνουσα σημασία της ανθρώπινης φωνής. Παρά τις επιμέρους διαφορές, η τοποθέτηση της φωνής και ο τρόπος εκφοράς του λόγου, παρουσιάζουν σημαντικές αντιστοιχίες. Σ έναν κόσμο τόσο ρευστό όσο και περιχαρακωμένο η Μεσόγειος δεν υπήρξε παρά μια δυνατότητα, μια αφορμή για ηθελημένη ή όχι επικοινωνία”.
Η επικοινωνία ήταν το στοιχείο που έθεσε τις βάσεις συνεργασίας με την Σαββίνα Γιαννάτου, που ξεκίνησε το 1994 με την ίδρυση του συνόλου «Primavera en Salonico»,το οποίο διευθύνει ο Κ.Βόμβολος. Εχουν εκδώσει τα cd «Σεφαραδίτικα τραγούδια της Θεσσαλονίκης» , «Τραγούδια της Μεσογείου», «Οι Παναγίες του κόσμου”, «Terra nostra» και «Sumiglia”, «Tutti baci”,ενώ ο νέος δίσκος τους θα κυκλοφορήσει από την ECM μετά τα Χριστούγεννα.
Εχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 200 συναυλίες στην Νέα Υόρκη, Σικάγο, Ουάσινγκτον, Λ.Αντζελες,Σ.Φρανσίσκο,Μπουένος Αϊρες, Μοντεβιδέο,Μελβούρνη, Ταϊβάν, Τελ Αβίβ, Λονδίνο, Παρίσι,Βερολίνο,Ρώμη,Μαδρίτη,Αμστερντάμ,Στοκχόλμη,Ελσίνκι,Οσλο και σε όλες τις μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις. Εχουν συμμετάσχει , επίσης, στα σημαντικότερα διεθνή τζάζ,world και φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής, μεταφέροντας παντού το ξεχωριστό ηχόχρωμά τους. Η Σαββίνα Γιαννάτου, η οποία έχει γίνει γνωστή χάρη στη συμμετοχή της στη «Λιλιπούπολη» και τις συνεργασίες της με τη Λ.Πλάτωνος και τον Μ.Χατζιδάκι και ο Κώστας Βόμβολος, ο οποίος εκτός των άλλων διδάσκει στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, ενώνουν τις δυνάμεις τους προς χάρη των παλιών φίλων, των φιλόμουσων του Βόλου, αλλά και όσων εκτιμούν την ποιότητα με την ευχή “να είναι πάντα καλά”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου