ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κρατούν την παράδοση

κρατούν-την-παράδοση-140741

Ο Σύλλογος Σοφαδιτών Μαγνησίας παρουσίασε το φετινό ημερολόγιο στο Αχίλλειο

Πολυεπίπεδη πολιτιστική δράση αναπτύσσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Μαγνησίας, που θέτει στο επίκεντρο των προσπαθειών του, τη διατήρηση της τοπικής ιστορίας και παράδοσης. Σημαντική θέση κατέχει μεταξύ των δράσεων του Συλλόγου το ημερολόγιο που παρουσιάστηκε χθες στο Αχίλλειο, παρουσία πολλών μελών και φίλων του Συλλόγου.

Η χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης του ημερολογίου του Συλλόγου για το 2016 πραγματοποιήθηκε με τη διοργανωτική επιμέλεια της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Πολιτισμού του δήμου Βόλου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δήμου Βόλου. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος. Το κοινό του Βόλου είχε την ευκαιρία να απολαύσει τραγούδια του 20ού αιώνα από τη Χορωδία των Εκπαιδευτικών Μαγνησίας, αλλά και τη Μικτή Χορωδία του δήμου Σοφάδων, που συμμετείχαν φιλικά.

Το ημερολόγιο που εκδόθηκε για δέκατη πέμπτη συνεχόμενη χρονιά από το Σύλλογο, τιτλοφορείται «Μονοπάτια συνάντησης» και έχει ως θέμα τις νεότερες μορφές διασκέδασης στον 20ό αιώνα, όπως διαμορφώθηκαν στη μικρή επαρχιακή πόλη των Σοφάδων, (αλλά αναλογικά, και σ’ όλη την ελληνική επαρχία) κάτω από τις επιδράσεις των ευρωπαϊκών προτύπων αλλά και των επιρροών από την Ανατολή, ύστερα από την άφιξη των προσφύγων.

Τα παραδοσιακά καφενεία, τα ταβερνάκια και τα «εξοχικά», τα ζαχαροπλαστεία και ο κινηματογράφος λειτουργούσαν ως «μονοπάτια συνάντησης» των απλών ανθρώπων του λαού, σε μια εποχή που άλλαζε ραγδαία τα δεδομένα της παραδοσιακής τους κοινωνίας και βίαια την μεταμόρφωνε σε αστική. Στο «Ημερολόγιο» των Σοφαδιτών παρακολουθεί κανείς την πορεία αυτών των μορφών διασκέδασης, από την αρχή τους, την άνθισή τους και το τέλος τους στο πρόσφατο παρελθόν.

Την πρώτη ύλη για τη συγγραφή του «Ημερολογίου 2016» έδωσαν με μαρτυρίες και αφηγήσεις τους, καθώς και με πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό, άνθρωποι που έζησαν από κοντά τα αντίστοιχα επαγγέλματα κι έχουν βιώσει όλη την πορεία τους. Το κείμενο έγραψε και φέτος η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Παπαλοπούλου – Τσέργα που είχε και την επιμέλειά του μαζί με την Εβη Σταφυλά, ενώ η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του γραμματέα, Νίκου Τσιμπίδα, σε συνεργασία με τους δύο δήμους, Βόλου και Σοφάδων.

Από τη χθεσινή εκδήλωση του Συλλόγου στο Αχίλλειο

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου