ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου Αθηνών ο Βασίλης Βασιλικός

επίτιμος-διδάκτορας-του-πανεπιστημί-190451

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) αναγορεύτηκε τη Δευτέρα, ο διεθνώς γνωστός και βραβευμένος συγγραφέας, ποιητής και σκηνοθέτης, Βασίλης Βασιλικός, σε τελετή που έλαβε χώρα στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετά την αναγόρευσή του, ο τιμώμενος απηύθυνε μια σύντομη ομιλία με θέμα “Η Ιταλία που αγάπησα”, στην οποία απαρίθμησε τα στοιχεία εκείνα που έκαναν τη γείτονα χώρα τόσο αγαπητή σε εκείνον.

“Η Ιταλία που αγάπησα, είναι η Ιταλία του πολιτισμού και της ευρεσιτεχνίας”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις σχέσεις του με προσωπικότητες όπως ο Ίταλο Καλβίνο και ο Ουμπέρτο Έκο, στην εντύπωση που του έκανε η πίστη των Ιταλών στην παράδοσή τους, στην ιταλική “πιάτσα”, την πλατεία-“οφαλό” της πόλης, αλλά και στην ιταλική κουζίνα και το ιταλικό κρασί.

Ακόμη, τόνισε ότι στην Ιταλία δεν ένιωσε ποτέ πρόσφυγας, σε αντίθεση με το Παρίσι ή το δυτικό Βερολίνο.

Ο Βασιλικός, ο οποίος τιμήθηκε με την ύψιστη ακαδημαϊκή διάκριση, έζησε πολλά χρόνια στην Ιταλία, και στα μυθιστορήματά του οι πρωταγωνιστές, συχνά κινούνται σε σκηνικά εμπνευσμένα από την Ρώμη.

Επίσης, περισσότερα από δέκα βιβλία του έχουν εκδοθεί από ιταλικούς εκδοτικούς οίκους.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου