ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ραδιοφωνική διάκριση με Παπαδιαμάντη

ραδιοφωνική-διάκριση-με-παπαδιαμάντ-312587

Το πρώτο βραβείο (Grand Prix) στον 27o Διεθνή Ραδιοφωνικό Διαγωνισμό της Διεθνούς Ραδιοφωνικής και Τηλεοπτικής Ενωσης, με θέμα την Πολυπολιτισμικότητα κατέκτησε η Ελληνική Ραδιοφωνία.

Η παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ, Αννα Σακαλή απέσπασε το κορυφαίο βραβείο του διαγωνισμού για τη ραδιοφωνική μεταφορά του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης», ανάμεσα σε δεκάδες συμμετοχές από 28 χώρες.

«Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης», δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 1896. Μέσα από αυτό ο Παπαδιαμάντης εκφράζει τη συμπάθεια του προς ένα ξένο, αλλόθρησκο και αλλοεθνή, ένα Δερβίση. Το διήγημα ουσιαστικά αποτελεί ένα κάλεσμα προς τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους, ώστε να έρθουν πιο κοντά διά του διαλόγου και της αποδοχής της ετερότητας, αλλά και του αλληλοσεβασμού.

Η εκπομπή της Αννας Σακαλή μεταδόθηκε στις 21 Ιουνίου 2015 με το γενικό τίτλο «Μουσικές αφηγήσεις», στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Την σκηνοθεσία έχει κάνει η Αννα Σακαλή και στην αφήγηση εκτός από την ίδια, πήραν μέρος ο Κώστας Γιαλίνης και ο Γιώργος Ευσταθίου. Την ηχοληψία φρόντισε ο Γιάννης Ψυχογιός.

Για τις ανάγκες της συμμετοχής στο διαγωνισμό, αξιοποιήθηκε υπάρχουσα μετάφραση του διηγήματος στα γαλλικά από τον Γάλλο λόγιο René Bouchet.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου