ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυξάνει την επιχορήγηση του Κέντρου Κινηματογράφου το υπουργείο Πολιτισμού

αυξάνει-την-επιχορήγηση-του-κέντρου-κ-376808

Μετά την κατάργηση του ειδικού φόρου στα εισιτήρια του σινεμά που αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για την ελληνική παραγωγή, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε αύξηση της επιχορήγησης προς το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ότι η διάταξη θα γίνει αντικείμενο επαναδιαμόρφωσης σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφέρει ότι για το θέμα είναι ενήμερος και σύμφωνος για τους σχετικούς χειρισμούς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Σε πρώτη φάση, ο απολεσθείς φόρος θα υποκατασταθεί με αύξηση της επιχορήγησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου υπέρ της παραγωγής των ταινιών. Προς τούτο θα ενισχυθεί ο ειδικός κωδικός κατά την επικείμενη αναμόρφωση του Τακτικού Προϋπολογισμού από τον υπουργό Οικονομικών.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα μεριμνήσει πάραυτα για την είσπραξη των εκκρεμουσών επί μακρόν οφειλών από τα συμβατικά του έσοδα, ώστε να ενισχυθεί η θέση του».

«Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού θα διαβουλευθεί με τη διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και τους επαγγελματικούς φορείς της κινηματογραφικής κοινότητας για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η κατάργηση του ειδικού φόρου είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του κινηματογραφικού κόσμου, καθώς αποτελούσε μία από τις ελάχιστες πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών ταινιών. Κατά 80% ο φόρος αυτός πήγαινε στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο τον διέθετε για την παραγωγή ελληνικών ταινιών, σε μία δύσκολη οικονομικά, αλλά ιδιαίτερα δημιουργική καλλιτεχνικά για το ελληνικό σινεμά.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου