ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σκηνοθέτες: Ταφόπλακα για το σινεμά η κατάργηση του ειδικού φόρου

σκηνοθέτες-ταφόπλακα-για-το-σινεμά-η-κ-380107

Μεταξύ των φόρων υπέρ τρίτων που καταργούνται με το νέο μνημόνιο είναι και αυτός στα εισιτήρια των κινηματογράφων υπέρ της ανάπτυξης της κινηματογραφικής τέχνης. Επρόκειτο για φόρο από 4% έως 12% επί των εισιτηρίων που, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, επιβαρύνει ετησίως τους καταναλωτές κατά 4,3 εκατ. ευρώ.

Από την Ένωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου επισημαίνεται το απαράδεκτο της κατάργησης του φόρου, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, ο φόρος αυτός «προορίζεται για την ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης, η οποία αποτελεί υποχρέωση του Κράτους κατά τον νόμο 3905/2010».

«Ταφόπλακα του ελληνικού σινεμά»

Η Ένωση εξηγεί πως στην ουσία «δεν είναι φόρος υπέρ τρίτων, αλλά οι θεατές ενισχύουν με τον τρόπο αυτό την κινηματογραφική παραγωγή της χώρας τους, της οποίας είναι και αποδέκτες». Όπως επισημαίνεται ο ειδικός φόρος κινηματογράφου επί του εισιτηρίου είναι πόρος που «χρηματοδοτεί εξολοκλήρου την παραγωγή ελληνικών ταινιών μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου» και η κατάργησή του «είναι σκανδαλώδης και, αν τελικά ισχύσει, θα αποτελέσει την ταφόπλακα του ελληνικού σινεμά».

Το κείμενο της Ένωσης Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου έχει ως εξής:

«Με βάση τα πρότυπα και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, όπως π.χ. η Γαλλία, και στη χώρα μας ισχύει ο Ειδικός Φόρος που περιλαμβάνεται στο εισιτήριο των κινηματογράφων. Ο φόρος αυτός προορίζεται για την ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης, η οποία αποτελεί υποχρέωση του Κράτους κατά τον νόμο 3905/2010. Στην ουσία δεν είναι φόρος υπέρ τρίτων, αλλά οι θεατές ενισχύουν με τον τρόπο αυτό την κινηματογραφική παραγωγή της χώρας τους, της οποίας είναι και αποδέκτες.

»Η κατάργηση του ειδικού φόρου κινηματογράφου επί του εισιτηρίου, που χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου την παραγωγή ελληνικών ταινιών μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου είναι σκανδαλώδης και, αν τελικά ισχύσει, θα αποτελέσει την ταφόπλακα του ελληνικού σινεμά. Του κινηματογράφου που όταν κάθε φορά διακρίνεται διεθνώς, οι εκάστοτε πολιτικοί άρχοντες, φροντίζουν να επαινούν με κενά λογύδρια όπως φαίνεται μέχρι και τώρα.

»Απαιτούμε τώρα, έστω και την ύστατη στιγμή, την απόσυρση της κατάργησης του ειδικού φόρου κινηματογράφου -φόρο που αποδίδουν αποκλειστικά οι θεατές του κινηματογράφου για τον κινηματογράφο- από τα προαπαιτούμενα. Πρόκειται για ένα προμελετημένο εν ψυχρώ έγκλημα που, αν δεν το αποτρέψουμε, θα έχει μοιραίες και ολέθριες συνέπειες για στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

»Καλούμε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη να πράξουν τώρα τα δέοντα και να καταθέσουν αμέσως τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα αποσύρεται ουσιαστικά από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο η επίμαχη διάταξη.

»Σε αντίθετη περίπτωση, θα συνδέσουν ανεξίτηλα το όνομά τους με τον ξαφνικό θάνατο του ελληνικού κινηματογράφου…»

efsyn.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου