ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα μουσείο για τον κινηματογράφο στο Λος Άντζελες

ένα-μουσείο-για-τον-κινηματογράφο-στο-514324

Πραγματικότητα, στα τέλη του 2017, θα γίνει το όνειρο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών για ένα θεματικό μουσείο με έδρα στο Λος Άντζελες.

Για πάνω από πενήντα χρόνια η Ακαδημία επιθυμούσε να βρει ένα χώρο με σκοπό να παρουσιάσει στο κοινό και να τιμήσει την ιστορία του κινηματογράφου. Πλέον, ο χώρος αυτός, έκτασης περίπου είκοσι επτά χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, βρέθηκε, σε μια από τις πιο πολυσύχναστες λεωφόρους της πόλης, την Γουίλσαιρ Μπούλεβαρντ, ακριβώς δίπλα στο Μουσείο Τέχνης του Λος Άντζελες.

Πρόκειται για το εμβληματικό κτίριο της Wilshire May Company, που κτίστηκε το 1938 και φιλοξενούσε εμπορικά καταστήματα. Ο βραβευμένος αρχιτέκτονας Ρένζο Πιάνο έχει ήδη παραδώσει τα σχέδια ανακατασκευής του χώρου, ώστε να αποτελέσει ξανά σημείο αναφοράς της πόλης, όπως παλιότερα.

Όταν το μουσείο παραδοθεί στο κοινό θα περιλαμβάνει γκαλερί, εκθεσιακούς χώρους, κινηματογραφικές αίθουσες, χώρους για εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις. Έκπληξη θα αποτελέσει μια αίθουσα προβολών που θα βρίσκεται στο εσωτερικό μιας γυάλινης σφαίρας.

«Το Μουσείο θα τιμήσει τόσο την πλούσια ιστορία του Χόλιγουντ όσο και αυτή του παγκόσμιου κινηματογράφου. Θα προσπαθήσει να είναι ευρηματικό και πρωτοποριακό, όπως οι κινηματογραφικές ταινίες, να εμπνεύσει τους επισκέπτες και να τους παροτρύνει να κοιτάξουν με διαφορετική ματιά τον σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η κινούμενη εικόνα», δήλωσε ο διευθυντής της Ακαδημίας, Κέρι Μπρόουερ.

Ήδη, από το 1930, η Ακαδημία έχει προχωρήσει στην συλλογή και προστασία υλικού από τις ταινίες. Συγκεκριμένα, όταν ανοίξει τις πύλες του το μουσείο, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν δέκα εκατομμύρια φωτογραφίες, 165 χιλιάδες ταινίες και βίντεο, 80 χιλιάδες σενάρια, 50.000 αφίσες και 20.000 σχέδια για κοστούμια και σκηνικά ταινιών και 1.400 ειδικές συλλογές από κινηματογραφικούς θρύλους όπως ο Κάρι Γκραντ, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, η Κάθριν Χέμπορν και ο Τζον Χιούστον που περιλαμβάνουν προσωπική αλληλογραφία, συμβόλαια, αποκόμματα από εφημερίδες, προσχέδια ταινιών.

Οι υπεύθυνοι του μουσείου εκτιμούν ότι οι επισκέπτες θα ξεπερνούν τους οκτακόσιους χιλιάδες το χρόνο γι’ αυτό έχουν προσλάβει εκατόν πενήντα υπαλλήλους ενώ πολύ πιθανό, το μουσείο να είναι ανοιχτό κάθε μέρα, εκτός από τις ημέρες των Χριστουγέννων και των Ευχαριστιών

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου