ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στις Ηπειρώτισσες

αφιέρωμα-στις-ηπειρώτισσες-625416

Εκδήλωση της Ηπειρωτικής Αδελφότητας Μαγνησίας για τη μέρα της γυναίκας

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας διοργανώνει η Ηπειρωτική Αδελφότητα του Νομού Μαγνησίας την Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 7 μμ. στο ξενοδοχείο Παρκ. Τίτλος της εκδήλωσης είναι «Γυναίκες Ηπειρώτισσες Ξαφνιάσματα της Φύσης» και αφιερώνεται στις γυναίκες που λάμπρυναν το Πανελλήνιο με την προσφορά τους.

Κεντρικές ομιλήτριες της εκδήλωσης θα είναι οι κυρίες: Αννα Πετσιάβα Φιλόλογος, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας «ΙΩΝΕΣ», Αννίτα Πρασσά Δρ Ιστορικός, Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Νομό Μαγνησίας. Συμμετέχει η συμπατριώτισσα Αμαλία Γκιζά – ηθοποιός, η οποία θα απαγγείλει ποιήματα και θα αφηγηθεί αποσπάσματα.

Η Ηπειρωτική Αδελφότητα του Νομού Μαγνησίας, στο πρόσωπο της γυναικείας υπόστασης αποτόλμησε να ατενίσει την σεπτή μορφή της Ηπειρώτισσας, επώνυμης και ανώνυμης, με ένα αφιέρωμα που θα προσεγγίσει μέσα από την φωτογραφική τέχνη τον ρεαλισμό και την δωρική της απλότητα.

Αφορμή στάθηκε το λεύκωμα του Σωκράτη Βασιλείου με τίτλο «Γυναίκες Ηπειρώτισσες ξαφνιάσματα της φύσης», που μέσα από αυτό αποδίδεται η ηρωική και καθημερινή, αλλά πάντα επιβλητική εικόνα της Ηπειρώτισσας γυναίκας που λάμπρυνε το Πανελλήνιο με την προσφορά της.

Η Ηπειρώτισσα διέγραψε μια διαδρομή στο στερέωμα του τόπου και του χρόνου και συνεχίζει να καταγράφει αυτήν την πορεία της στις υψηλές κλίμακες του Πατριωτισμού, της Ηθικής, του Δικαίου και της Προσφοράς. Σε αυτές τις υψηλές κλίμακες πορευόμενη η Ηπειρώτισσα, έδωσε απαράμιλλα δείγματα και ασάλευτα υποδείγματα του χρέους και του καθήκοντος. Στηρίζοντας την παραδοσιακή και πολιτιστική κληρονομιά. Επιδεικνύοντας υπέρμετρη αντοχή και υπομονή στις κακοτοπιές της ζωής, στις δύσκολες και δυστυχείς συγκυρίες της ζωής της. Συντρέχοντας κάθε συνάνθρωπό της, που δικαιολογούσε και παρότρυνε η οξεία γυναικεία της διαίσθηση. Με συμμετοχή στο βιοπορισμό και έξω από το σπίτι αντάξια και ισάξια των ανδρών.

Ξεκινώντας από την Ηπειρώτισσα μάνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, περνώντας στις Αρχόντισσες Ηρωίδες του Ζαλόγγου και του Σουλίου, τις γυναίκες της Πίνδου και της Β. Ηπείρου που έγιναν πρότυπο αγώνα και στάσης ζωής για όλες τις Ελληνίδες. Το 1940-41 ταπεινές και άσημες χωρικές έτρεξαν χωρίς να τους το ζητήσει κανείς να κάνουν ό,τι μπορούσαν. Μετέφεραν τραυματίες στην αγκαλιά τους, από το πεδίο της μάχης στα μετόπισθεν. Πρώτες στις γιορτές, στους γάμους, στα πανηγύρια αλλά και στο μοιρολόι και τον αποχαιρετισμό του θανάτου.

Πρωτοστάτησαν σε πρωτοβουλίες εθνικής και κοινωνικής ευεργεσίας. Πρόσωπα οικεία της αγρύπνιας και της μέριμνας. Αλλοτε πένθιμα και άλλοτε συγκρατημένα γελαστά, μα πάντοτε αγέρωχα. Σεβάσμιες γερόντισσες, πρόσωπα συμβολικά. Ρωμιές από τις λίγες. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου