ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιβλίο γεμάτο μνήμες

βιβλίο-γεμάτο-μνήμες-730194

Το έργο της Βασιλείας Γιασιράνη – Κυρίτση παρουσιάστηκε από τον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο Βόλου

Το βιβλίο της Βασιλείας Γιασιράνη – Κυρίτση, φιλολόγου – συγγραφέως, με τίτλο «Μνήμες και ιστορία των Πατρίδων – Από τον παππού στον εγγονό – Η παράδοση στο επάγγελμα» των εκδόσεων του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι», παρουσιάστηκε χθες στο Παρκ, με πρωτοβουλία του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου. Το βραβευμένο βιβλίο με τις μαρτυρίες των Μικρασιατών Ν. Ιωνίας, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο κοπής της πίτας του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, ενώπιον πυκνού ακροατηρίου.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Γιασιράνη – Κυρίτση, αναφέρει ότι «το συγκεκριμένο βιβλίο είναι καρπός επίμοχθης προσπάθειας, που διήρκεσε τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και σκοπός μου ήταν να καταγράψω στοιχεία τα οποία δεν ήταν γνωστά για τη Νέα Ιωνία, για τους Μικρασιάτες, για τον τρόπο που ήρθαν, που έζησαν και κατόρθωσαν να αναδιοργανωθούν και να διαπρέψουν, χάρη στη δημιουργική τους δύναμη».

Στις σελίδες του βιβλίου, που αποτελεί συγκινητικό και νοσταλγικό, ταυτόχρονα, σεργιάνι στη μνήμη, καταγράφονται επαγγέλματα που διατηρούνται κυριολεκτικά από τον παππού στον εγγονό, κρατώντας μέχρι σήμερα ζωντανές, συνήθειες και παραδόσεις των αλησμόνητων πατρίδων.

Επαγγέλματα τα οποία είναι ταυτισμένα με τη Μικρασία, όπως οι ψαράδες και οι ναυτικοί από το Εγγλεζονήσι, οι έμποροι από την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία, οι παντοπώλες από την Κιουτάχεια, και αρκετοί επιστήμονες από τα Θήρα της Σμύρνης, ζωντανεύουν στις σελίδες του βιβλίου.

Το συγκεκριμένο βιβλίο δημιουργεί έντονη συγκινησιακή φόρτιση στον αναγνώστη, γιατί αποτελεί κατάθεση ψυχής. «Ενιωσα έντονη συγκίνηση ακούγοντας και καταγράφοντας, στη συνέχεια, τις μαρτυρίες. Είναι συγκλονιστική η δύναμη ψυχής αυτών των ανθρώπων και η διάθεση για δημιουργία, παρά τις ταλαιπωρίες και τα δεινά που πέρασαν» ομολογεί η συγγραφέας του βιβλίου.

Η Βασιλεία Γιασιράνη – Κυρίτση, η οποία γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας από γονείς Μικρασιάτες, έχει αναπτύξει έντονη συγγραφική δράση. Στο πολύπλευρο συγγραφικό της έργο, καταγράφονται μεταξύ άλλων βιβλία όπως: «Η Σκύρος του χθες και του σήμερα», «Το Μαγικό Βουνό», «Ιστορίες ζωής και θανάτου στο νεκροταφείο του Βόλου», «Τα νεκροταφεία του Βόλου, η εκκλησία της Ανάληψης», «Ο Πηλιορείτης γιατρός Κώστας Στέλλος», «Το ξεχασμένο μοναστήρι του Αϊ Ταξιάρχη στην Πάλτση Αργαλαστής», «Η Πολιτεία των Γερόντων» ενώ συμμετείχε στην έκδοση των Φίλων του Νοσοκομείου «Το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου», καθώς επίσης του βιβλίου «Γιατί φοβόμαστε τη γρίπη;» με επιμέλεια του π. Πρύτανη του Π.Θ. Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη.

ΓΛ. ΥΔΡ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου