ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αμερικανοί ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι αν το μολυσμένο με ραδιενέργεια νερό καθαριστεί σωστά θα ήταν ασφαλές να απορριφθεί στον ωκεανό

αμερικανοί-ειδικοί-διαβεβαιώνουν-ότ-676221

Αμερικανοί ειδικοί σε πυρηνικά ζητήματα, οι οποίοι έχουν προσληφθεί ως σύμβουλοι από την εταιρεία Tepco, που διαχειρίζεται τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, διαβεβαίωσαν σήμερα ότι αν το μολυσμένο με ραδιενέργεια νερό καθαριστεί σωστά θα ήταν απολύτως ασφαλές το να απορριφθεί στον ωκεανό.

Ωστόσο η εταιρεία θα πρέπει προηγουμένως να ενημερώσει τον κόσμο για τα σχέδια αυτά προκειμένου να αμβλύνει τις ανησυχίες που υπάρχουν όσον αφορά την υγεία και το περιβάλλον, πρόσθεσε ο Λέικ Μπάρετ, πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ σε θέματα διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων.

“Το άκρως μολυσμένο νερό πρέπει να υποβληθεί σε διαδικασία καθαρισμού και στην συνέχεια η Ιαπωνία θα αποφασίσει τι θα κάνει (…), όμως κατά την άποψή μου, θα απορριφθεί πιθανώς (στην θάλασσα)”, σημείωσε ο Μπάρετ.

Ο Ντέιλ Κλάιν, πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Πυρηνικής Ρυθμιστικής Επιτροπής συμφώνησε υπογραμμίζοντας ότι το νερό δεν μπορεί να παραμείνει αιωνίως στις δεξαμενές αποθήκευσης.

Ωστόσο η παρουσίαση από τα μέσα ενημέρωσης των κινδύνων για την δημόσια υγεία ήταν “δυσανάλογη”, σύμφωνα με τους ίδιους, και συνέβαλε στην πρόκληση αβάσιμων ανησυχιών.

Ορισμένες εγκαταστάσεις, όπως αντιδραστήρες βαρέως ύδατος, αποδεσμεύουν συστηματικά ορισμένες ραδιενεργές ουσίες στο περιβάλλον χωρίς να θέτουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, σημείωσε ο ίδιος.

“Το νερό είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος. Οι άνθρωποι ανησυχούν για το τίποτα. Τώρα, τα επίπεδα είναι τόσο χαμηλά, που δεν θα έπρεπε να ανησυχούν τόσο”, σημείωσε παράλληλα ο Μπάρετ.

“Η αντίληψη που επικρατεί όσον αφορά το πρόβλημα του νερού ξεπερνάει κατά πολύ αυτό που πραγματικά αντιπροσωπεύει από τεχνικής και επιστημονικής άποψης”, συνέχισε.

Οι Κλάιν και Μπάρετ προσήψαν ταυτοχρόνως στην Tepco ότι καθυστέρησε να ενημερώσει τον κόσμο για τα μέτρα που λάμβανε στην Φουκουσίμα.

“Η Tepco, όπως πιθανώς κι άλλες εταιρείες στην Ιαπωνία, θέλουν να τα ξέρουν όλα προτού πουν περί τίνος πρόκειται. Προσπάθησα να ενθαρρύνω την Tepco να είναι πιο ανοιχτή, πιο γρήγορη”, σημείωσε ο Κλάιν.

Οι δηλώσεις των Αμερικανών αυτών ειδικών έρχονται να υποστηρίξουν αυτές που έκανε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε το Σάββατο, ο οποίος σημείωσε ότι η κατάσταση είναι “υπό έλεγχο” ενώπιον της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, προτού το Τόκιο επιλεγεί για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Ωστόσο σήμερα ένας αξιωματούχος της Tepco δήλωσε ενώπιον στελεχών ενός αντιπολιτευόμενου κόμματος ότι “το πρόβλημα με το μολυσμένο νερό φέρεται ότι ξεπερνάει όλες τις προβλέψεις της Tepco και δεν είναι υπό έλεγχο”, αναιρώντας τις δηλώσεις του Άμπε.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιοσιχίγκε Σούγκα, και η Tepco αντέδρασαν αμέσως για να διαψεύσουν τα λεγόμενα του αξιωματούχου αυτού, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν περισσότερο στην σύγχυση.

Κέρδος

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου