ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αναβιώνει και γίνεται θεσμός το Κουρμπάνι Βελεστίνου [photos]

αναβιώνει-και-γίνεται-θεσμός-το-κουρμ-99

Τα καζάνια έβραζαν στο φουλ. Οι μάγειροι με μεγάλη μαεστρία διαχειρίζονταν τα υλικά των τεράστιων ποσοτήτων φαγητού και έριχναν τις κατάλληλες ποσότητες, που απορίας άξιον είναι πώς κατόρθωναν να υπολογίσουν με ακρίβεια τι …περίμεναν στο περιεχόμενό τους για να νοστιμέψουν, τα μεγάλα τσίγκινα σκεύη που είχαν πέσει όλα μαζί πάνω στη φωτιά.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Ανάμεσα στους ατμούς των καζανιών, όμως, στην ατμόσφαιρα γινόταν διάχυτη μια άλλη εντελώς διαφορετική «μυρωδιά»: των ανθρώπινων σχέσεων, της ομαδικής προσφοράς, της κοινής προσπάθειας. Συστατικών ζωής, που οδηγούν σε χαρά, γέλιο, ικανοποίηση και σε παρέες, που κάτω από τον κοινό σκοπό γίνονται ένα. Μέσα σ’ αυτά τα συναισθήματα, η κούραση των 24 ωρών γίνεται γλυκιά.

Τόσο διήρκεσε το κουρμπάνι των Αγίων Κωνσταντίνων και Ελένης στο Βελεστίνο. Από νωρίς το πρωί της παραμονής της γιορτής των πολιούχων του Βελεστίνου, μέχρι το ξημέρωμα ανήμερα. Το χάραμα τούς βρήκε όλους, δεκάδες γυναίκες και άντρες, να συσκευάζουν τις μερίδες φαγητού, οι οποίες μαζί με μερίδες ψωμιού μοιράστηκαν στους πιστούς μετά το εκκλησίασμα.

Η φετινή ήταν η τρίτη χρονιά που αναβίωσε στο Βελεστίνο το θρησκευτικό έθιμο του κουρμπανιού. Στην προσπάθεια συμμετείχαν όλοι: η Εκκλησία, ο δήμος, οι δημότες.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια παρέα της περιοχής σκέφθηκε να επαναφέρει στο προσκήνιο το θρησκευτικό έθιμο, να διατηρήσει ζωντανή την παράδοση, να τη μεταλαμπαδεύσει στους νεότερους.

Η δεύτερη χρονιά χαρακτηρίστηκε από μεγαλύτερη συμμετοχή συγκριτικά με την πρώτη. Φέτος, η συμμετοχή των κατοίκων ξεπέρασε τις προσδοκίες. Πλέον το κουρμπάνι Βελεστίνου, το έθιμο που περιλαμβάνει σφάξιμο ζώου, μαγείρεμα και κοινό γεύμα, έδωσε σαφή δείγματα ότι καθίσταται θεσμός.

Κάτω από το «βλέμμα» του Ναού των Αγίων, σε μια αυλή σε κοντινή απόσταση, που θυμίζει παράδεισο από τα φυτά και τα λουλούδια, τα καζάνια έπαιρναν τη θέση τους ξημερώματα της 20ης Μαΐου. Στο φιλόξενο σπίτι του Γιώργου Παπαδάμ, εκεί όπου το κουρμπάνι αναβίωσε πρόπερσι, οι πρώτες ετοιμασίες ξεκινούσαν. Οι «κουρμπανατζήδες» -όπως συνηθίζεται να λέγονται όσοι συμμετέχουν στο έθιμο- χώριζαν τα πόστα. Τα κρέατα είχαν κοπεί από το Σάββατο και αφού είχε δώσει τις ευλογίες του ο εφημέριος του Ιερού Ναού, ο π. Αθανάσιος.

Την επομένη ημέρα ξεκίνησε το βράσιμο των κρεάτων, μετά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το Βελεστίνο, και έδωσε την ευλογία του.

Στα καζάνια έπεσαν 200 κιλά κρέας, πρόβειο και γίδινο, ενώ ακόμη 100 κιλά κρέας ψήθηκαν και μοιράστηκαν στο μεγάλο τραπέζι την ημέρα προετοιμασίας των μερίδων. Οι προσφορές έγιναν από κτηνοτρόφους, από επαγγελματίες και από ιδιώτες του Βελεστίνου, ενώ ο εξοπλισμός προσφέρθηκε από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Ριζομύλου.

Με την ευκαιρία της πανήγυρης ψήθηκε κρέας που μοιράστηκε σε όλο τον κόσμο που προσήλθε το βράδυ στον χώρο του κουρμπανιού, περίπου 200 άτομα. Μοιράστηκαν ακόμη αρκετά πεντανόστιμα εδέσματα, που προσφέρθηκαν από γυναίκες του Βελεστίνου.

Τίποτα δεν έλειψε στη διάρκεια αυτής της ημέρας, κατά την οποία προετοιμάζονταν 550 μερίδες κρέατος βρασμένο με ρύζι, που μοιράστηκαν ανήμερα της μεγάλης γιορτής. Κυρίως, όμως, εκείνο που δεν έλειψε -ή καλύτερα ξεχείλιζε- ήταν η ανθρωπιά, η κοινωνικότητα, η σύσφιξη των σχέσεων.

Η βραδιά είχε μουσικό πρόγραμμα με υπεύθυνο μουσικής τον Αγγελο Αλεξίου. Παραδοσιακά τραγούδια αλλά και χορός, που δεν αφήνουν άλλωστε τις παραδόσεις μας να ξεφτίσουν.

Ηταν δεκάδες οι εθελοντές που πρόσφεραν, ακούραστα και με μεράκι, στο κουρμπάνι στο Βελεστίνο.

Αρχιμάγειρας ήταν ο Δημήτρης Γκόμας με βοηθούς τούς Γιάννη Κουσκουρίδα, Στέργιο Σαββανάκη, Δημήτρη Παπαδάμ, Αλεξάνδρα Αλογάρη και Σάκη Σαΐτη. Υπεύθυνος στο ψήσιμο ήταν ο Στέργιος Κουσκουρίδας.

Σε όλα τα στάδια της διοργάνωσης, από το κόψιμο των κρεάτων μέχρι τη διανομή των μερίδων, βοήθησαν οι: Μιχάλης Κουσκουρίδας, Κώστας Γιάτσιος, Νίκος Αγροκώστας, Σταυρούλα Σιουμουρέκη και Σαράντης Νάκος, που διέθεσε και τον επαγγελματικό του χώρο.

Σημαντική ήταν η προσφορά αρκετών γυναικών, με τις κυρίες Γιαννούλα Κουσκουρίδα – Σαράντη και Σμαράγδα Μαυραινού-Παπαδάμ να συντονίζουν τις εργασίες του κουρμπανιού και τις προετοιμασίες όλο τον προηγούμενο καιρό.

Στη διάρκεια της ετοιμασίας παραβρέθηκαν ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, αντιδήμαρχοι, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Μπάμπης Πάσχος, και δημοτικοί σύμβουλοι όλων των δημοτικών παρατάξεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου