ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο πρώτος φυτοφάγος καρχαρίας στον κόσμο

ο-πρώτος-φυτοφάγος-καρχαρίας-στον-κόσ-289199

Τις εντυπώσεις έχει κλέψει ένας καρχαρίας – τροφός (Ginglymostoma cirratum), στο θαλάσσιο πάρκο του Μπέρμιγχαμ στη Βρετανία.

Ο λόγος για τη Florence, τον πρώτο φυτοφάγο καρχαρία. Η Florence, μήκους έξι μέτρων, δεν ήταν ανέκαθεν φυτοφάγος. Ξεκίνησε τη ζωή της τρώγοντας κρέας, όμως αφότου υπεβλήθη σε εγχείριση για να αφαιρεθεί ένα αγκίστρι από το σαγόνι της, άλλαξαν εντελώς οι διατροφικές της συνήθειες.

Οι εργαζόμενοι στο θαλάσσιο πάρκο έκαναν τα πάντα για να αρχίσει ο καρχαρίας να τρέφεται και πάλι με κρέας, όμως οι προσπάθειές τους ήταν μάταιες.

Τελικά αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε παραπλανητικά κόλπα για να εμπλουτίσουν το διατροφολόγιο της Florence με πρωτεΐνες. Για παράδειγμα άρχισαν να κρύβουν κομμάτια ψαριού στο σέλινο ή σε φλούδες αγγουριών.

Το στόμα της Florence είναι γεμάτο με μεγάλα κοφτερά δόντια, σχεδιασμένα για να διαλύουν ψάρια και οστρακοειδή. Αντίθετα εκείνη τα χρησιμοποιεί για να λιώνει μπρόκολο, λάχανο ή οποιοδήποτε άλλο λαχανικό μπορεί να κλέψει από τη φίλη της τη θαλάσσια χελώνα.

Καμιά φορά οι καρχαρίες του είδους της τρώνε φύκια στο φυσικό τους περιβάλλον, οπότε οι υπεύθυνοι του θαλάσσιου πάρκου δεν έδωσαν σημασία όταν η Florence άρχισε να τσιμπολογά τα λαχανικά της χελώνας. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, δεν περίμεναν ότι θα γινόταν φυτοφάγος «ντροπιάζοντας» τους αιμοβόρους συγγενείς της!

ΠΗΓΗ: econews.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου