ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα φυτά ανθίζουν πολύ νωρίτερα με την άνοδο της θερμοκρασίας

τα-φυτά-ανθίζουν-πολύ-νωρίτερα-με-την-ά-306552

Τα λουλούδια ανθίζουν πολύ ταχύτερα απ’ όσο προέβλεπαν τα κλιματικά μοντέλα, αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα νέας μελέτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και άλλα 22 ιδρύματα και οργανισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, τα φυτά ενδέχεται να ανθίζουν έως και οκτώ φορές ταχύτερα απ’ όσο πίστευαν έως σήμερα οι επιστήμονες.

Τα νέα στοιχεία έρχονται να υποστηρίξουν μαρτυρίες κηπουρών και αγροτών, ειδικά στο βόρειο ημισφαίριο, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα εποχιακά φυτά ανθίζουν σήμερα πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Επιστήμονες είχαν επιχειρήσει να ελέγξουν την εγκυρότητα αυτών των ισχυρισμών μέσω πειραμάτων που περιελάμβαναν φυτά κλεισμένα, μεταξύ άλλων, σε χώρους σαν θερμοκήπια με ανοιχτή οροφή ή σε θόλους, μέσα στους οποίους η θερμοκρασία ανέβαινε διαρκώς χάρη σε ειδικές θερμάστρες. Τα ευρήματα της νέας, πολύ εκτενέστερης έρευνας βασίστηκαν σε πειράματα πάνω σε περισσότερα από 1.600 είδη φυτών και στις παρατηρήσεις των ερευνητών στη Φύση, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ελίζαμπεθ Βόλκοβιτς λέει ότι όλοι μέχρι σήμερα υπέθεταν ότι τα φυτά των πειραμάτων και τα φυτά που βρίσκονται έξω στη Φύση ανταποκρίνονται στην άνοδο της θερμοκρασίας με τον ίδιο τρόπο. «Βρήκαμε ότι τα αποτελέσματα των πειραμάτων δεν ταυτίζονται με τα μακροπρόθεσμα στοιχεία και, συγκεκριμένα, υποτιμούν κατά πολύ το πόσο αλλάζει η ανθοφορία των φυτών λόγω της υπερθέρμανσης», εξηγεί η Δρ. Βόλκοβιτς. «Τα φυτά βγάζουν φύλλα 4 φορές ταχύτερα και ανθίζουν 8 φορές ταχύτερα σε σχέση με αυτό που βλέπουμε σε κάποια μοντέλα».

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Nature, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνταν στα πειράματα ενδέχεται να ήταν ελλαττωματικές επειδή περιόριζαν την έκθεση του φυτού στο φως, τον αέρα, την υγρασία του εδάφους, παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την εποχιακή ωρίμανσή του. Επισημαίνουν την ανάγκη προσαρμογής των μεθόδων, ώστε τα πειράματα να προβλέπουν αποτελεσματικότερα πώς θα αντιδρούν τα φυτά στην κλιματική αλλαγή.

Η αύξηση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο, με τον οποίο τα φυτά παράγουν οξυγόνο, ενώ επιπτώσεις στη συμπεριφορά τους έχουν – εκτός από τις υψηλότερες θερμοκρασίες- και οι αλλαγές στα μοτίβα των βροχοπτώσεων. «Οι προβλέψεις γύρω από την αντίδραση των φυτών στην κλιματική αλλαγή αποτελούν μεγάλη πρόκληση στην οικολογία», τονίζουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους. Όπως εξηγούν, στη μελέτη τους επέλεξαν να επικεντρωθούν στη συμπεριφορά των φυτών γιατί η ανταπόκρισή τους στην κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει τις τροφικές αλυσίδες και τις υπηρεσίες των οικοσυστημάτων στον άνθρωπο, π.χ. την επικονίαση των φυτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου