ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επικίνδυνος ιός προσβάλλει τα εσπεριδοειδή

επικίνδυνος-ιός-προσβάλλει-τα-εσπερι-322281

Την πρώτη του εμφάνιση σε φυτώριο της Κορινθίας, έκανε φέτος ο ιός της Τριστέτσας.Πρόκειται για μια πολύ καταστρεπτική ασθένεια που προσβάλλει τα εσπεριδοειδή και η οποία δεν αντιμετωπίζεται με τα συνήθη μέσα φυτοπροστασίας.

Ο ιός θεωρείται επιβλαβής οργανισμός καραντίνας με μεγάλη παθογόνο ικανότητα και για την απαλλαγή από αυτόν η μοναδική ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η εκρίζωση και καύση των προσβεβλημένων δέντρων.Μεταδίδεται με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό (δενδρύλλια και εμβόλια) και με έντομα φορείς τις αφίδες (μελίγκρες).

Η ασθένεια προσβάλλει όλα τα εσπεριδοειδή που είναι εμβολιασμένα σε νεραντζιά, με το συνδυασμό πορτοκαλιάς πάνω σε υποκείμενο νεραντζιάς να παρουσιάζει την μεγαλύτερη ευπάθεια.

Με ανακοίνωσή της, η γενική διεύθυνση περιφερειακής αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής της περιφέρειας δυτικής Ελλάδας προειδοποιεί τους παραγωγούς εσπεριδοειδών της Αχαΐας να αγοράζουν δενδρύλλια εσπεριδοειδών μόνο όταν αυτά συνοδεύονται από Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

Επίσης, σε περίπτωση που έχουν προμηθευτεί δενδρύλλια ή εμβόλια με νέες ποικιλίες αμφίβολης προέλευσης από άλλες περιοχές (Κορινθία κυρίως) ή από άλλες χώρες (π.χ. Ιταλία ή Ισπανία) τους καλεί να ενημερώσουν άμεσα την κεντρική υπηρεσία της, ώστε να διενεργηθεί δειγματοληψία στα κτήματά τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου