ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φόβοι για λιμό λόγω ξηρασίας

φόβοι-για-λιμό-λόγω-ξηρασίας-329786

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα διαθέσει επιπλέον 120 εκατ. δολάρια σε βοήθεια προς τις χώρες της περιοχής Σαχέλ, στην δυτική Αφρική, που πλήττεται από ξηρασία, προκειμένου να προληφθεί ο κίνδυνος για λιμό, ανακοίνωσε χθες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε την ανακοίνωση αυτή μετά την έκκληση του ΟΗΕ το Φεβρουάριο να συγκεντρωθεί ποσό 725 εκατ. δολαρίων σε κατεπείγουσα βοήθεια στο Σαχέλ, όπου πλέον υπάρχουν ανησυχίες για οξεία έλλειψη τροφίμων μετά το λιμό που έπληξε τη Σομαλία στοιχίζοντας, κατά εκτιμήσεις, δεκάδες χιλιάδες ζωές.

Η περιοχή Σαχέλ -που συμπεριλαμβάνει την Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, το Μαλί, την Μαυριτανία και το Νίγηρα-πλήττεται σκληρά από την ξηρασία καθώς και την αύξηση των τιμών των τροφίμων και τις περιφερειακές συρράξεις.

Η Κλίντον είπε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να διαθέσουν τη βοήθεια αυτή «για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών (σε αυτή την περιοχή του πλανήτη), περιλαμβανομένων της προστασίας και της αρωγής των προσφύγων, και για να προληφθεί μια δυνητικά πολύ πιο σοβαρή κατάσταση». Με το πρόσθετο ποσό που υποσχέθηκε χθες η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ οι ΗΠΑ συνολικά διαθέτουν 200 εκατ. δολάρια στην περιοχή το τρέχον οικονομικό έτος, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κλίντον. Η απόφαση αυτή σημειώνεται αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν την μη ανθρωπιστικού χαρακτήρα βοήθεια προς το Μάλι μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας.

Ο ΟΗΕ έχει εκφράσει έντονη ανησυχία για την έλλειψη χρηματοδότησης για την περιοχή του Σαχέλ. Η UNICEF προειδοποίησε πρόσφατα ότι ως και 1,5 εκατ. παιδιά στην περιοχή κινδυνεύουν από οξύ υποσιτισμό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου